No, proszę, ten futeralik to chyba zmieści i 70-300 fotomic-Tyś się chłopie, zauroczył zawartością, czy opakowaniem? Ja i jednym i drugim. Pozdrawiam.
Wersja do druku
No, proszę, ten futeralik to chyba zmieści i 70-300 fotomic-Tyś się chłopie, zauroczył zawartością, czy opakowaniem? Ja i jednym i drugim. Pozdrawiam.
Może ze względu na głębię ostrości dla niektórych f/2.8 to nieco za ciemno (mniejsza matryca 4/3 a FF to jednak różnica w GO). Ale jak dla mnie ten naleśnik jest OK. Może, utrzymując małe wymiary, zszedłby Olek do f/2.5 ale lepiej by był ostry niż deczko tylko jaśniejszy.
Pentax ma 3 naleśniki (ceny z www.bhphoto.com):
40 f/2.8 $270
70 f/2.4 $480
21 f/3.5 $440
Olek ma na razie
25 f/2.8 za ok. 250$
Widać że spokojnie da się zrobić jeszcze przynajmniej to co ma Pentax, czyli okolice 40mm (nie makro) i okolice 70mm. Przy 4/3 do portretów w sam raz.
Pytanie czy da się zrobić jeszcze nieduże szerokie szkiełko 12mm lub 14mm? Ewentualnie jeszcze 18mm? Do street photo szerszy kąt od ekwiwalentu 50mm by się przydał.
E420 + 25 f/2.8 to do street photo ideał, bije kompakty na głowę. Bez opóźnienia migawki, kadrowanie przez LCD (jak w kompaktach) oraz wizjer optyczny (ile kompaktów go ma?), ISO lepsze niż w kompaktach, AF także. A cena takiego zestawu niższa niż deklarowana dla DP-1 czy Rocoha...
Coś mnie w kościach łamie, pewnikiem niedługo E-520 z funkcjami E-420 plus IS. To wtedy będzie super, hiper sprzęcior. :mrgreen: :olekrulez2:
Naleśniki to cztero-soczewkowe obiektywy typu tessar i tu ciężko wyciągnąć większa jasność. Ale kto powiedział, że to musi być tessar? Wyżej podałem przykłady, że można zrobić maciupeńkie "normalne" obiektywy.Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
Nie do końca się zgodzę. Lustrzanka nawet jeśli jest mała, zawsze będzie tłuc się lustrem, więc jest mało dyskretna. Oczywiście, że da się tak robić street na szerokim kącie, czego moja skromna osoba jest przykładem (dotychczas robiłem ulicznictwo E500). Ale aparat bezgłośny daje zupełnie nowe możliwości i niesamowity komfort dla fotografującego.Cytat:
Jeśli będzie cichutko kłapał lusterkiem jak np. E1, to faktycznie będzie fajny do street. Ale to nie ideał do takiej zabawy.
Pentax SMC FA 43 f/1.9Cytat:
Zamieszczone przez C+
moje bedzie szkło i moze futeralik se trzasne :DCytat:
Zamieszczone przez Don Pedro
Szczerze Wam gratuluję tej puszki. A raczej szkieka, bowiem w samej puszce chyba zmiany bardziej kosmetyczne. Tym niemniej jest to bez wątpienia piękny strzał i moim zdaniem wszelkiej maści malkontenci grzebiący system 4/3 powinni zamilknąć. Nie zdziwiłbym się, gdyby ten zestaw zrobił więcej dla Olka niż topowy E3.
życzę z całego serca takiego kompleciku. Co do obiektywów typu kiszonkowe, to idę o zakład,że także C,N,S niebawem wypuszczą takie odpowiedniki. Nastaje taka moda. Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Ale już niedługo E510 i E410 nie będzie w sklepach :razz:Cytat:
Zamieszczone przez Pi-er17
Myślicie, że początkujący fotografowie rzucą się na stałkę? Nie sądzę. Dużo wygodniejszy i bardziej użyteczny jest kitowy zoom.
Do stałek trzeba dojrzeć. Ja do dziś nie dojrzałem i wolę porządnego zooma. :D .
choć cena jeszcze zbyt wysoka by skusić tych którzy planują nabyć zaawansowaną hybrydkę to Aleksander idzie w dobrym kierunku. pojawienie się takiego cudeńka o rozmiarach pasujących do damskiej torebki i męskiej kieszeni w spodniach niechybnie przyciągnie do system 4/3 nowych użytkowników- spacerowiczów. wiadomo ponadto, że na tym nie koniec i oby naleśnik ten był zwiastunem kilku nowych, sprytnych szkiełek o oszałamiającej jasności, deklarowanej w założeniach systemu 4/3. nie muszą być mega super tanie, byle były na poziomie 14-54 i 50-tki. liczę, że ZD optycznie nie spuści z (wysokiego) tonu. póki co jednak ewidentnego gniota nie wyczarowali, więc można mieć nadzieję że naleśnik da radę.
a co do E420, to... tutaj nie było co liczyć na niewiadomoco. 410-tka jeszcze dobrze nie wystygła. ten sam ruch co w przypadku 400D i 450D, że już nie wspomnę o D40 i braciach- najbardziej lipnych maluchach.
i żeby nie pachniało olytalibanem- 400D trzyma się lepiej niż E400/410, nie tylko dzięki gripowi. uchwyt na pasek tuż pod spustem to nie był dobry pomysł :mrgreen:
To se kupie 420, a futeralik wezmę od mojej OM-ki, pomierzyłem, powinien pasować :razz:Cytat:
Zamieszczone przez C+
No a niedawno system miał upaść :razz: :mrgreen:
Czytałem ze dwa dni temu że ponoć ma być coś nowego, ale nie myślałem że tak szybko :D
Szkło może nie zadowoli profesjonalistów w 100% ale dla poczciwego amatora ( nie ma co oni głównie tworzą system ) będzie jak znalazł. Teraz tylko grzecznie czekać na E520 z odchylanym ekranem, większym wizjerem, gripem systemowym itp
;)
Przecież to szkło to klasa kitów ;) Jest to teraz najjaśniejsze szkło z kategorii Standard Olympusa :razz:Cytat:
Zamieszczone przez asfoto_p
IMHO E520 nie będzie miał odchylanego LCD czy gripa ;)
Wiem wiem, szkło np jak dla mnie to na prawdę super, ale niektórzy mówili że odrobinę za ciemne o to mi chodzi.Cytat:
Zamieszczone przez C+
A co do ewentualnego e520 to takie moje marzenia...może za bardzo się rozkręciłem. ;)
E-300 na pewno sie nie zmieści.Cytat:
Zamieszczone przez pleg
Te futerały są zaprojektowane tylko do E-400, 410 i (jak widać) 420.
Coś jak Lecia z L10 :roll:Cytat:
Pelne dzialanie AF opartego na detekcji kontrastu dostepne jest wraz z obiektywami ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL 40-150mm 1:4.0-5.6 oraz z nowym obiektywem ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 typu “Pancake”. W przypadku wszystkich innych obiektywów AF oparty na detekcji kontrastu stosowany jest w polaczeniu z AF opartym na detekcji róznic fazowych.
Może pora zmienić głównego newsa na głównej stronie portalu z E-3 na E-420. Wejdą tu jacyś C czy inni na literę N czy P i będzie wstyd że nic nie ma o E-420.
Kolejnym krokiem dot. E-420 będzię zmiana kolorku na różowy albo taki niby ze skóry węża:)) To odpiero laski by sobie kupowały:) Oby tylko pasował do torebki i butów:)
Pewnie nie zrobią ruchomego LCD, ale może ta firma, która wypusciła grip do E-510 zrobi coś zgrabniejszego. I oby wizjer zrobili większy:(Cytat:
Zamieszczone przez C+
a do brązowego futerału pasowałby bardziej srebrny e420, ale czarny + czarny jest świetny pasuje mi do paska od spodni :)
IwoR
To bardzo smutne...Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Chyba poszukam futerału od zenita. Takie etui na spacer wydaje się idealne :)
Cytat:
Pozwolisz, ze zapytam - do jakiej fotografii uzywasz ZD50? Bo ja focę psy na frisbee i jest miodzio... A E-3 nie mam :] Marne jakosciowo, ale przykladowo, to, co mam pod reka ;): raz i dwa...Cytat:
Sorry za to ;)
Na poczatku myslalam, ze to zart... :D Ale fajnie, hm... tylko, ze ja juz mam Sigme... Kusi to szklo, bo jest naprawde malutkie, ale z drugiej strony 1.4 i 2.8 to 2EV... [hehehe, jestem ciekawa, co teraz beda zarzucac E-Systemowi? :D]
:shock:
Dopiero teraz dorwałem się do internetu, a tu taka ciekawostka :D
Śliczny aparacik, że o futerale nie wspomnę.
Swoją drogą miło by było jakby Olympus zapodał następcę E-330.
Szkoda, żeby tak charakterystyczny korpus nie pojawił się już w przyszłości. :cry:
Seria OM to wyjatkowo male korpusy i zaprojektowane do nich szkla. Ale "nalesniki, maja wlasna koncepcje konstrukcji i dlatego sa stosunkowo ciemne. Lubia za to byc ostre zaraz od pelnej dziury. Na ogol sa to dobre szkla, czasem bardzo dobre, ale raczej nie wybitne. Takie szpanersko podroznicze.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
czesc.Ch.
E-420 z futeralikiem i naleśnikiem byłoby jak znalazł dla mojej lepszej połowy :)
A przy okazji mogłoby posłuzyć za drugie body... ;)
Ciekawe, czy ten mniejszy futerał pomieściłby puszkę z 35-ką macro?
Pewnie tak.
Jak to co ? Kiedy wreszcie będzie lecieć porządna kawa z gripa :mrgreen: :razz:Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
P.S. Gratuluję fotek psowatego :)
Jak to maja być te byle jakie to ja się pisze na korepetycje
To, co zawsze.Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
Mała matryca, szumi, wolny AF, tylko trzy punkty, drogie szkła i mały wybór itd, itp...
I tak w ogóle, to ten system lada dzień upadnie :|
Dzieki :) Akurat te to biedne troche, ale sa ;[ w sumie nie mam nic pod reka z zd50+frisbee ;)Cytat:
Zamieszczone przez Pi-er17
Az ide na cyberfoto poczytac Styxowe rozprawki ;)
Noo nastepca E330 moglby byc... LV na wielu zasadach juz jest, mysle, ze miejsce na rynku tez by sie dla niego znalazlo. [chociaz mi by sie marzyl taki canonik 30d z bagnetem 4/3 ;p ale dobra, juz nie offuje].
A na jasnosc ZD25 nie narzekajcie :P Jest mikroskopijne, a 2.8 to juz jest swiatelko wystarczajace do wiekszosci okazji. Z racji ceny moze byc ciekawa alternatywa dla 35mm makro.
5 - Doskonale! :mrgreen:
To są opinie bojówkarzy i opłacanych klakierów innych systemów. Normalni użytkownicy, a paru znam, racjonalnie podchodza do krytyki Olka widząc w nim wiele plusów.Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Bombastycznie :D Zaciekawiła mnie informacja, że E-420 ma mieć prawdopodobnie matrycę z E-3. Jeśli to prawda, to byłoby super. A naleśnik też mi się podoba. Wreszcie jest :)
Z zachwytami nad "naleśnikiem" poczekałbym jednak na testy :twisted:
Zaleta jest wymiar i 25mm, a czy 2.8 to ciemno.... Dla posiadaczy KITów to i tak niezły rarytas. Wygląda bardzo zachęcająco, jeśli będzie szybki (jak większość zuiko) i ostry to znajdzie się w niejednej torbie ;)
Co do E-420 to firma zrobiła fajny prezent wprowadzając LV jak w E-330. Niema jak ułatwic ludziom zycie - zwłaszcza w makrofotografii. Byle tak dalej.
Swoja drogą ciekawe jak zwiększ sie %owo liczba udziałów Olka w sprzedaży w Polsce ?
Czego się spodziewaliście po E-420, a czym was to wydanie rozczarowało - wpisujemy żale :)
A serio, chciałbym doczekać chwili, gdy do aparatu średniej klasy z wiadomej stajni dokupię sobie firmowy grip. Jak obłożę E-500 lampą, szkłem, to czasem boję się go normalnie wziąć w łapę, żeby mi ta cholerna klapka od kart nie implodowała.
Choć z drugiej strony, za taki miodny skórzany gadżet podarowałbym już tego gripa.
Zauważyliście, że to maleństwo trzaska już do ośmiu rawów w serii? Potęga... :)
Szkiełko widzę zacne i za niewygórowaną kasę. Zapewne nabędę i okaże się, że szkieł ci u mnie dostatek, bo i za moment spodziewam się ZD 50-200, ale stoję przed dylematem. Jakim? Otóż, od niemal dwóch lat posiadam E-300 i powiem szczerze, jest to dla mnie bardzo przyjemne body. Polubiłem go. Dwa lata w cyfrze to jednak dużo czasu, ale są na forum ludzie, którzy niedawno nabyli E-1 i nie mogą się nachwalić. Myślę sobie tak - stabilizacja - przydałaby się, mam 70-300, odchylany - pewnie, mam i ZD- 35 i 50. Ale body mnie nie zawodzi, jest inne :D od wszystkich, za chwilę wysyłam do wymiany paska od kurzu i będzie pewnie jeszcze jakiś czas służyło wiernie. Ale korci mię nabyć coś nowego, tylko odzywa się cały czas jakiś sygnał (dzwonek czy co), po co? skoro ten ci wiernie służy, to używaj gościu. Tak sobie myślę, że jednak lepsza jest inwestycja w szkła, bo one pozostaną na dłuższy czas, a nowe body, będziemy mieli co najmniej co pół roku i nie ma się co podniecać.
I to nawet przy czasie naswietlania 1 sek na klatke :mrgreen: Oliek potrafi :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez salvadhor
Nie uważacie że Olympus zrobił tym AF na LV małe kuku posiadaczom E3?
Dlaczego by?Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Ewolucja postępuje.
A AF po kontraście może się pojawić w nowym firmware ;)
Nie sądzę, podgląd w E-3 jest jednak wygodniejszy, jedyna różnica to tylko ostrzenie.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Ważna sprawa, ale jak powstawał E-3 widocznie nie mieli dopracowanej konstrukcji.
Jak wymyślili to wsadzili. Od czegoś trzeba było zacząć. Przyjdzie pora na E-next. Zawsze nowszy model ma jakieś dodatki.