super!
Wersja do druku
Tylko pozazdrościć. Świetne obrazki.
Pozdrawiam.
Załącznik 157899
Impresja I. Z dużą pomocą sprzętową apz'eta i wzajemną inspiracją. Oglądać 1:1.
49°47'58.91"N 19°18'04.62"E
Nieprzespana noc, ale za to coś mam, czym mogę się z Wami podzielić. Pogoda była wymarzona. Dopiero po szóstej, kiedy zachodził księżyc a słońce zaczęło się pokazywać pojawiły się lekkie mgiełki.
Załącznik 157911
Troszkę nieudaczne ale mam :-)
Załącznik 157927
Załącznik 157928
Załącznik 157929
Załącznik 157930
Z rzeczywistym położeniem nad horyzontem to już nie dam rady. Robiłem ogniskową 330 mm (x1,5=495mm). Po 10 minutach księżyc znikał z kadru, więc musiałem ponownie ustawiać. Jak dobrze pamiętam to raczej nie było by lewej strony "pod górkę" lecz bardzie wyprostowana. Co do czcionki to można zmienić.
Robiłem zdjęcia z 10 piętra, więc nic mi nie przeszkadzało. Starałem się ustawić tak parametry naświetlania aby wykorzystać przysłonę obiektywu, tą która najlepiej odwzorowuje. W tym przypadku to przysłona 11. Czas naświetlania im krótszy tym lepiej. Starałem się nie schodzić poniżej 1/200 sek. ISO max. ustawione było na 600. Jak było można osiągnąć przysłonę i czas naświetlania przy zmniejszonym ISO to wykorzystywałem ten moment.
Takich kadrów nie było za dużo, ale są. Są też zdjęcia z najmniejszą wartością przysłony (5,6) i czasem naświetlania 2 sek. (ISO 600) wyszły trochę gorzej.
Wykonałem 67 zdjęć. Jedne wyszły lepiej, inne gorzej.
Ciesze się, że się podobało. Jednak warto było zarwać nockę.
Z okna czy nie, ale moment zmiany jasności i koloru utrafiłeś świetnie!
---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:42 ----------
Mistrzostwo świata, ciężko będzie komuś Ci dorównać. Wykorzystałeś tą okazję na maksa :)
Super to zrobiłeś A56.
Nawet gdybym nie spał cała noc to bym pewnie tak nie potrafił. :cool:
tylko tyle mi się udało ale wrażenie było niesamowite.
Też byś zrobił, bo Twoje też są dobre. Nie ma się co czarować. Aparat nie zrobi takich zdjęć jak moje. Te zdjęcia, które pokazałem są z puszki wrzucone do PS i liźnięte. Te liźnięcie też dużo dało. Później zabiorę się za RAW-y. Zobaczymy, czy można coś więcej uzyskać.
---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post był o 21:18 ----------
Na astronomii się nie znam. To co piszesz jest prawdą, ale to co ja napisałem też musi być prawdą, bo to atmosfera ziemi jest przyczyną tego koloru. Przy wschodzie (słońce, księżyc) czy też zachodzie, promienie muszą pokonać więcej naszej atmosfery. Padają bardziej równolegle do ziemi. Tak myślę. Kiedyś, ktoś mi to tak tłumaczył. Pogoda też ma duży wpływ na te kolory.
Takie cosik na FB znalazłem...
https://www.facebook.com/PawelUchorc...type=3&theater
A56 Świetne!
Seria ładna, chylę czoła za pomysł i wykonanie.
Tylko dlaczego tak nienaturalnie kolorowa? Trochę przypomina mi barwą odpustowe korale.Użyłeś automatyki aparatu? Też mi się to zdarza...
W miejscu gdzie byłem aprat mi wymuszał ekspozycję w czasie pełnego zaćmienia przy czasie 1 s -5EV niedoświetlenia. Bez odpowiedniego montażu w tych warunkach ostre zdjęcie jest nie do zrobienia. Chyba trzeba będzie pójśc tą drogą, niestety prowadzi to do pakowania pełnego bagażnika szpeju przy wybieraniu się na nocne foty.
E-M5 mark II ma zakres kompensacji plus-minus 5EV.
To ta jeszcze jedna z niewielkich różnic w stosunku do +- 3EV wersji pierwszej za które warto czasami zapłacić.... (Informacja dla malkontetów, nie Ciebie A56)
Balans bieli miałem ustawiony na automatyczny. Próba zmiany na inny dawała gorsze rezultaty. Sony ma też intensywniejsze kolory i cieplejsze, to może być też jedna z przyczyn. A tak na marginesie to było kolorowo. Oglądałem też księżyc przez lornetkę. Barwy się zmieniały.
Moje księżycowe próby:
Załącznik 157969
Załącznik 157970
Załącznik 157971
Załącznik 157972
Załącznik 157973
Załącznik 157974
Załącznik 157975
I bonus:
http://www.youtube.com/watch?v=CfGxVzIN7P8
No i ładnie. Dałbym plusa za bonusa ale system mi mówi, że w ciągu ostatnich 24 h byłem zbyt hojny :|
I ja dodam coś z tej niesamowitej nocy.
Księżyc nad Centrum Nauki Kopernik i Wenus nad Mostem Świętokrzyskim:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1443520370
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1443520369
Załącznik 157979 Załącznik 157978
Kurcze, a mnie nie wyszło :(.
Z porą zaćmienia nie miałam żadnych problemów. Zazwyczaj chodzę spać ok. 3, więc tym razem poszłam spać nieco później.
Jednak fotograficznie, przy pełnym zaćmieniu, poległam. Fotografowałam E-P5 + Panasonic 100-300, oczywiście na najdłuższej ogniskowej. Póki cień nachodził na księżyc - wszystko było dobrze. Niestety, gdy zaczęło się pełne zaćmienie - mój zestaw wszedł w tryb - "widzę ciemność". Za żadne skarby nie chciał zobaczyć zaćmionego księżyca. W efekcie próbowałam łapać księżyc w ciemno. Gdy po walce udało mi się go złapać w kadr, okazało się, że ustawiona wcześniej ostrość nie jest dobra. Efekt - uchwyciłam krwisty księżyc, ale niestety wszystkie zdjęcia z lekkim rozmyciem, czyli do kitu :(. Próby ustawiania ostrości w ciemno niczego nie poprawiły. Jedyny plus, że zobaczyłam zjawisko.
Wasze fotki oglądam z zachwytem i lekką zazdrością ;).
Magbag nie martw się, następne zaćmienie już za 18 lat ;-)
Czysto teoretycznie trzeba było, kiedy AF sobie jeszcze dobrze radził i złapał ostrość przełączyć wówczas na MF (ostrość ręczną) i tak już zostawić. Inna opcja to ustawić ostrość na nieskończoność, ale w bezlusterkowcach wcale to takie łatwe nie jest niestety.
Nie wiem czy jest się "czym podniecać":wink:, że aparat ma możliwość kompensacji ekspozycji +/-5EV.
Powtórzę raz jeszcze, dla mnie jest bardzo dziwne, że ustawiając w aparacie pomiar światła punktowy zachodzi jeszcze konieczność ręcznej korekty ekspozycji aż o np. 4EV. Dla mnie jest to jednoznaczne z tym, że aparat nie potrafi dobrać ekspozycji w danym punkcie i trzeba ją mocno korygować.
Co innego pomiar światła matrycowy, wtedy dość często zachodzi potrzeba korekty, ale pewnie jestem w mylnym błędzie i się nie znam.
Kolejne calkowite zacmienie w Polsce 31 stycznia 2018 oraz 27 lipca 2018.
Mowa o calkowitym. Kolezanka bedzie miala czas potrenowac na "zwyklym" w 2018 :)