Świetne są te porównania starych i nowych miejsc, kiedyś na forum Stary Gdańsk przeglądałem taki wątek.
Wersja do druku
Świetne są te porównania starych i nowych miejsc, kiedyś na forum Stary Gdańsk przeglądałem taki wątek.
dawnymi czasy to pewno trzymali pod i wkoło :)
Nie zdziwiłoby mnie gdyby do sprzątania były wynajmowane firmy podobnie jak do ochrony bo żołnierz teraz "nie potrafi" pełnić służby wartowniczej. A może tak jest taniej dla wojska:wink:
Już kiedyś pisałem, że podobają mi się takie porównania. A to chyba jedyny na forum wątek taki.
też to lubię :) :) :)
kolejne porówniania również fajne - wolę starą chałupę jak BP - lepiej się wkomponowała w otoczenie
Dzięki za odwiedziny.
Chyba tak, ale może ktoś się jeszcze skusi na podobny wątek:)
32. (foto archiw.)
Załącznik 168221
32n.
Załącznik 168222
33. (foto archiw.)
Załącznik 168223
33n.
Załącznik 168224
34. (foto archiw.)
Załącznik 168225
34n.
Załącznik 168226
Zdecydowanie piękniejsze były kiedyś nasze miasta, miasteczka i wsie...
Dokładnie o tym samym pomyślałem, niestety większość zmian jest in minus. Uwielbiam oglądać takie zdjęcia, kusi aby coś podobnego zrobić w Łodzi. Ja czekam na więcej ... :)
Mam podobne zdanie do powyższych:) Dzięki za wizytę i komentarze.
Kościół Bożego Ciała wybudowany na początku XV w. W czasie działań wojennych został zniszczony i spalony. Ruiny kościoła stały do 1973r. Po odbudowie i adaptacji w 1976 stał się siedzibą domu kultury "Pegaz". W 1981 r. został zwrócony władzom kościelnym.
35. (foto archiw.) Tak wyglądał kiedyś:
Załącznik 168366
35a. (foto archiw.) Tak po II wojnie światowej:
Załącznik 168367
35n. Tak obecnie - 2016r
Załącznik 168368
36. (foto archiw.)
Załącznik 168369
36n.
Załącznik 168370
Odbudowali w wersji zgodnej z aktualnym wtedy trendem. :roll:
W końcu dom kultury wybudowany na planie krzyża byłby prowokacją. :mrgreen:
Dokładnie:)
Akurat w tej wrzutce 35n nie było wcale prostowane, 36n było choć nie aż tak dużo.
Tak w ogóle masz rację, budynki na archiwalnych zdjęciach wyglądają bardziej naturalnie. Sądzę, że wpływ ma tu sprzęt, a także czasami wysokość z jakiej było robione dane ujęcie. Też się zastanawiałem, że bardzo rzadko w tych archiwalnych występują zniekształcenia geometryczne. Zapewne większa "matryca":wink: czy raczej film światłoczuły, średni format ( a może jeszcze cuś większego ?) i do tego odpowiednie obiektywy. Nie wiem nie znam się:)
Moje uwagi dotyczyły postu #91, w szczególności zdjęcia 32n. Co do starych fotografii, które zamieściłeś, to w tamtych czasach chyba nie używano jeszcze aparatów małoobrazkowych. Swoją drogą ciekawe z jakich dokładnie lat pochodzą te foty, niektóre są chyba widokówkami?
Błędny wniosek.
Zdjęcia archiwalne są proste więc trudno mówić, że są bardziej naturalne niż andtora dla tego, że są nieprostowane. :-P
Obstawiałbym obiektyw o dłuższej ogniskowej niż Twojego. Wyraźnie widać, że na archiwalnych zdjęciach jest większy skrót perspektywy. Mimo, że kadry zaczynają się w tym samym miejscu, to obiekty w głębi kadru wydają się bliżej, niż na na zdjęciach andtora.
No tak, gapa ze mnie:) Co do 32n to były dwa ujęcia połączone w "panoramę" z wyborem łączenia cylindrycznym. Wyszło jak wyszło:)
Mając do dyspozycji obiektyw kitowy na krótkim końcu 14mm byłoby ciężko z tego miejsca objąć to co na zdjęciu archiwalnym.
Taki np. średnioformatowy ciekawe z jakiego roku jest (źródło foty) Co do małoobrazkowych taki cytat z netu:
..." Po wynalezieniu w 1914 roku i rozpowszechnieniu filmów małoobrazkowych po roku 1925 możemy mówić o współczesnej fotografii, która nie zmieniła się aż do dziś i nadal obrazek 36x24mm, tak jak na kliszy jest wyznacznikiem zdjęć, także w fotografii cyfrowej."...
Z jakich dokładnie lat pochodzą nie wiem, można się tylko mniej więcej domyślać. Większość to stare widokówki/pocztówki. Niektóre mogą być (lub jeszcze beda) nie fotografiami, a rycinami, rysunkami, malunkami.
Edit.
Czasem pewnie tak, ale nie zawsze, choćby te przykładowe wspominane foto 32.
Jest portal zajmujący się tą tematyką. Jeżeli kogoś to interesuje to poniżej podaję link
http://fotopolska.eu/
Dzięki za linka.
Plac Słowiański - fontanna.
"Fontanna na Placu Słowiańskim powstała w 1908 roku jako pomnik Hermanna Balka - mistrza krzyżackiego uważanego za twórcę Elbląga. Po drugiej wojnie światowej górna część fontanny została wraz ze zdobiącymi ją rzeźbami zniszczona." (więcej)
37. (foto archiw.)
Załącznik 168435
37n.
Załącznik 168436
38. (foto archiw.)
Załącznik 168437
38n.
Załącznik 168438
Fontanna została uruchomiona w czerwcu 2014 r.
cdn.
czasami mnie nosi by coś takiego zrobić - ale póki co szlajałam się po Podgórzu za króliczkami biegając ;)
Byłoby ciekawie.
39. (foto archiw.) Na dalszym planie budynek poczty głównej w Elblągu, był też widoczny na poprzednim zdjęciu.
Załącznik 168573
39n.
Załącznik 168574
40. (foto archiw.)
Załącznik 168575
40n.
Załącznik 168576
Wrócę jeszcze w okolice fontanny na Placu Słowiańskim. Miejsce to także znacznie ucierpiało podczas II wojny światowej i tak wyglądało:
41a. (archiw.)
Załącznik 170304
41. Kiedyś (foto archiw. - 1908r.)
Załącznik 170305
41n. (Obecnie - 2016r.)
Załącznik 170306
42. (foto archiw.)
Załącznik 170307
42n.
Załącznik 170308
43. (foto archiw. - ok. 1925r.)
Załącznik 170309
43n.
Załącznik 170310
Obecny Plac Słowiański to koszmar architekta w porównaniu z przedwojennym.
Jest powod by sie zlozyc na fontanne.
No tak, nastała era pomników......
Czy wiesz jaką postać przedstawia przedwojenna fontanna? Ta obecna jest niestety mocno wybrakowana...
Pisałem o tym w poście #102:
Można się domyślać iż po wojnie z powodu narodowości założyciela miasta, pomnik Hermana von Balka został wyburzony, choć same działania wojenne jak widać na foto archiw. 41a. go oszczędziły. Trwały dyskusje nad przywróceniem pomnika, ale raczej to nie nastąpi. Wygląda, że przeciwników jest więcej.Cytat:
Zamieszczone przez andtor2;1251493"[I
Fakt, dziękuję.
Uważam to za głupotę. Obecnie jak i w poprzedniej Rzeczypospolitej trwa zakłamywanie historii.
U mnie w pd-wsch Polsce o Akcji Wisła też długo było cicho.
Trudno się nie zgodzić. Mi szkoda tej budowli, ratusza (fontanna w tle jest na zdjęciach)
44a. (archiw, lata 1914 - 1920)
Załącznik 170434
44b. (archiw, lata 1930 - 1940)
Załącznik 170435
44n. Obecnie 2016r. (Dość trudno o podobny kadr. Za punkt odniesienia fontanna służyła.)
Załącznik 170436
faktycznie ratusz piękny był, a punkt odniesienia to jak widzę chyba tylko i wyłącznie pozostałości po fontannie mogły służyć.
Cieszę się, że kontynuujesz wątek :)
Fajny pomysł i wykonanie.
No nieeeeee zarąbali Wam takie fajne armaty na rzecz zielonego tramwaju :)
Bo teraz jest pełno takich pożytecznych idiotów architektów ze spranymi mózgami i nawet nie chce mi się opisywać wielu faktów z Łodzi. Wygląd tego placu z 44a do 44n ma się jak pyszne włoskie lody zza dawnych lat do obecnych zapiekane z mikrofali nad morzem :)
Sprawa zapewne miała się tak. Po wojnie te tereny traktowano jako typowo poniemieckie nie wnikając we wcześniejszą historię, kiedy Elbląg był prawie zawsze polskim miastem, więc ktoby się przejmował odbudową poniemieckiego ratusza (mniemam, że tak było nie znając dokładnie historii Elbląga). Ten ratusz to nie Zamek Królewski i wszyscy kładli na to przysłowiową laskę.
Dzięki za odwiedziny w wątku.
Co do ratusza kilka zdań jeszcze. Budynek powstał w latach 1891-1894. W 1929-1930 został rozbudowany. Część dobudowana stała się prezydium policji. Na wcześniejszych archiwalnych 44a jest przed rozbudową, a 44b po rozbudowie, choć widać tylko mały fragment. Tak wogóle Ratusz miał zabudowę w kształcie litery L czego nie widać na poprzednich zdjęciach, a wygladał tak:
44c. (foto archiw. - 1928r.)
Załącznik 170494
44d. (foto archiw. - 1943r. Ratusz po rozbudowie. Z Kształtu litery "L" powstał prostokąt)
Załącznik 170495
Obecnie na miejscu tej części dobudowanej znajduje się Hotel Arbiter. Tej z przodu nie ma w ogóle i biegnie już tu ulica.
Jeśli chodzi o zniszczeia ratusza podczas działań wojennych, tak dokładnie nie wiem. Z tego co można wyczytać to były znaczne. Uległ też pożarowi i dewastacji przez szabrowników. Może być tak jak napisał Czarmax odnośnie ewentualnej odbudowy.
To jeszcze dwa kadry z Placu Słowiańskiego z nie istniejącym już Ratuszem w tle.
45. (foto archiw. -1934r.)
Załącznik 170496
45n. (obecnie 2016r.)
Załącznik 170497
46. (foto archiw.)
Załącznik 170498
46n.
Załącznik 170499
Drzewo widoczne na zdjęciu 46. i 46n. to dąb zasadzony z okazji 600 rocznicy powstania miasta.