Śladem bobrów... fajne!
87 i 93... podobają mi się najbardziej.
Wersja do druku
Śladem bobrów... fajne!
87 i 93... podobają mi się najbardziej.
Koledzy zaczęli już sezon robalowy, postanowiłem więc wybrać się na łąkę i poszukać jakichś żywych stworzeń. Pogoda kiepska; +3 stopnie, słońce głęboko za chmurami. Ogólnie szaro, buro i ponuro. Dobrze, że było choć bezwietrznie. Robali też jak na lekarstwo. :| No, ale od czegoś trzeba zacząć sezon :)
Popróbowałem stackowania (dzięki alnico za cenne rady :) )
94. jakieś włochate maleństwo mi się trafiło
Załącznik 173211
95.
Załącznik 173212
96. i chyba leń marcowy
Załącznik 173213
Fajnie sobie poczynasz, szczególnie ten włochacz super.
Na 93 zrobiłbym więcej klatek - ta plama w prawym górnym rogu niezbyt estetycznie wygląda. To samo zauważyłem u siebie i teraz staram się stackować także poza oblechem jeśli się da.
OK, dzięki. Rozumiem, że masz na myśli nr 96? Faktycznie trochę brakło... Zapatrzyłem się w robala i ten mi wystarczył.
Fajne wszystkie ale włochacz wymiata.
Świetne otwarcie sezonu robalowego :)
Dzięki za wizytę i miłe słowa :)
Dziś kilka fotek z poprzedniego spaceru po łące.
97.
Załącznik 173961
98.
Załącznik 173962
99.
Załącznik 173964
100.
pająk z ofiarą
Załącznik 173963
Świetna wrzuta. Najbardziej jak dla mnie to pająk z ofiarą, pozostałe kadry fajne oblechy ładnie wyszły ale coś z obróbką nie tak, przyjrzyj się dokładnie tłom na tych zdjęciach.
no to po poskładaniu pędzlem korekty wyczyść tło wybierając jedno zdjęcie by pozbyć się tych kręgów cieniowanych wokół robali.
Podobają się zdjęcia. 99 najbardziej.
Co do tła sądzę iż powodem jest zbytnia kompresja. Zdjęcie o dłuższym boku 2500 pix i wadze zaledwie 260KB to zbyt mało. Na czymś to się musi odbić.
Sugerowałbym zmniejszyć rozmiar wstawianych zdjęć i jednocześnie podnieść wagę w KB.
Tak robiłem, ale z wczorajszymi zdjęciami - wiało i robale były już pobudzone. W dzisiejszej wrzucie, jak widzę: na fot. 97 owad machnął czułkami i chyba pająk tylnymi odnóżami. Innych cieni wokół robali na moim monitorze, słowo daję, nie widać :roll:. Ale dzięki za cenne uwagi. Muszę bardziej drobiazgowo przeglądać te kadry :)
---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post był o 12:32 ----------
Dzięki, zwrócę uwagę następnym razem :)
Jest progres i to sie chwali :)
Pajak z ofiara mega :)
pozdro
100. na 102 :grin:
Dziękuję za wizytę, miłe słowa i uwagi krytyczne. Kolejnych kilka fotek.
101.
Załącznik 174976
102.
Załącznik 174977
103.
Dziś przywlokłem jednego do domu. :| Zaczepił się prawdopodobnie do ubrania. Zauważyłem przy przebieraniu jak chodzi po mojej nodze. Niestety trzeba już uważać wszędzie. :|
Załącznik 174978
104.
I na koniec pajączek w kwiatku czosnku
Załącznik 174979
Postanowiłem trochę schudnąć. Będę tu wpadał, popatrzeć na oblechy przed obiadem :) A tak serio, to zdjęcia super
I mnie się podobają, zwłaszcza 101 i 102.
Bardzo dobry i coraz lepszy wątek!
Też uważam, że zdjęcia w wątku są bardzo dobre :)
104 byłoby jeszcze lepsze, gdyby ostrość sięgała do oczek pajączka :)
Hej,
Robi się ciekawie :D Ten klesz jakiś taki wyschnięty chyba za długo na słońcu przebywał.
Z ostatniej wstawki wybieram 101,a 102 chyba troszkę za chłodne. :grin:
Ja wybieram w kolejności wrzucenia, generalnie jest świetnie :)
Założesz się, że wciąż żywotny? I że chętnie skorzysta z okazji jak ta mu się nadaży..
Bawcie się dobrze w tych chaszczach, ale pamiętajcie o własnym bezpieczeństwie. Część tego robactwa może być bardzo dla Was niebezpieczna. Z potężnymi zdrowotnymi konsekwancjami.
Uważajcie na siebie.
Uuu, ale gości mnie odwiedziło :shock: :). Dziękuję za miłe słowa.
@fret, @Karol - witajcie w moim wątku :). Pozostałych gości również witam :).
Zaniedbałem wątek, więc pora coś wrzucić.
Ostatnio podczas długiego weekendu miałem wreszcie czas żeby wybrać się na robale. Zupełnie obcy teren, nowa łąka i peeełno robali :grin:. Mogłem i co najważniejsze chciałem wstać przed świtem :). No i jest trochę materiału o obrobienia.
Na początek trzy obrazki z wycieczki rowerowej: krzew bodaj czeremchy oblepiony pajęczyną i setki małych gąsienic. Jeśli dobrze sprawdziłem to gąsienice namiotnika czeremszaczka :). Żerują wyłącznie na czeremsze i przeistaczają się w małe białe motylki upstrzone czarnymi kropkami. Zdjęcia z telefonu, więc takie sobie.
105.
Załącznik 175793
106.
Załącznik 175794
107.
Załącznik 175795
i kilka próbek z robalami
108.
Załącznik 175796
109.
Załącznik 175797
110.
Załącznik 175798
111.
Załącznik 175799
112.
Załącznik 175800
Hej,
Ogólnie zdjęcia dobre jeśli mogę to se pozwolę kilka uwag wypisać:
108 Model super, ale kadr mi jakoś nie leży
109 najlepsze z serii
110 szkoda obciętego ogona
111 Ciekawe, ale jakoś zimne światło coś mi nie pasi ale do końca nie wiem co
112 Jakieś dziwne "aureole" w okół liści i górnych odnóży - czby po stackowaniu lub obróbka przeciągnięta.
Kadr ciasny.
Dziękuję za uwagi, spróbuję się odnieść:
108 - obciąłem końcówkę liścia - był nieostry, brakło mi kilku klatek
110 - fakt nie zauważyłem obcięcia przy kadrowaniu, poniżej naprawiam :)
Załącznik 175802
111 - takie światło było (robione na AWB) - zdjęcie z godz. 4.30 - słonko było jeszcze niziutko :)
112 - to po stackowaniu, obróbki nie ma - próbowałem wyretuszować, ale nie zawsze się udaje. Wiaterek był delikatny, akceptowalny, zdjęcie powinno być lepsze.
Ale inwazja oblechów (105-105) :shock:
Bardzo fajna ta poprawiona i przybliżona ważka :), interesujący chrząszcz z 108, choć może też bym szukał innego kadru.
Aureole na dwóch ostatnich powinno dać się łatwo zretuszować.
110 poprawione i 111 w mojej ocenie najlepsze.
Z ostatniej wrzuty wybieram 108,ale resztę fotek bym trochę ocieplił :grin:
Dzień dobry.
Witam wszystkich po dłuuugiej przerwie. :)
Niedługo minie rok jak ostatnio coś wrzuciłem na Forum. :cry: . Wątek się zakurzył, obrósł pajęczynami. Czas, czas, czas. A raczej jego brak.
Dziś kilka próbek jeszcze z poprzedniego sezonu. W tym jeszcze nie byłem na łące :cry:, a widzę, że koledzy już się rozruszali.
113.
Załącznik 190460
114.
Załącznik 190461
115.
Załącznik 190462
116.
Załącznik 190464
Świetne makro. 114 z ostatniej wrzutki.
Z tego zestawu najlepsze w/g mnie 115. Na 113 niezbyt mi odpowiada pokazanie modela od tyłu i nadmiar pustki z prawej. 114 - brakuje dołu, chyba lepiej by się prezentowało w pionowym kadrze. 116 - jakieś dziwne efekty wokół odwłoka modela wyszły, dodałbym też odrobinę więcej prawej.
No w końcu coś ruszyło w wątku, ruszaj na tę łąki wreszcie bo szkoda wiosny, tym bardziej że mało tych dni nadających się na wypady w teren.
Hej,
Całkiem nie najgorzej, jednak coś wg mnie ten teges z obróbką, bo powstaje poświata dookoła robali i roślin....
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowa i odrobinę krytyki. Tak, cały czas mam problem z ujarzmieniem Helicona. :cry: Chyba na jakieś korepetycje trzeba się udać.
Dziś kilka również z poprzedniego sezonu.
117.
Załącznik 190532
118. jajeczka jakieś się trafiły :)
Załącznik 190533
119. maleństwo i do tego ruchliwe :)
Załącznik 190534
117 i 118 - super, podobają mi się a w szczególności 117
Natomiast w 119 znów program do stacowania lub zdjecia nei tak zrobione dały efekt.
Sam kadr jest b dobry wg mnie choć przyciął bym troszkę lewą stronę.
W/g mnie najlepsze z ostatniej trójki jajeczka 118.
Naliściak 117 w/g mnie nieco za centralnie - obciąłbym górę i prawą - mniej więcej o połowę licząc od końca odwłoka do krawędzi kadru.
119 to prawdopodobne bęblik dwuplamek - zgadzam się z sugestią przycięcia lewej.
Witam po przerwie :). Dziś fotka zrobiona niestety telefonem. Kwietnik z ofiarą na przywarce japońskiej. Prawdziwy killer - złapać ruchliwego trzmiela to duża sztuka! :)
Załącznik 201820
Kwietnik ma jad podobno silniejszy od jadu kobry - na szczęście wytwarza go w znacznie mniejszej ilości i nie posiada narzędzi pozwalających zaaplikować ten jad człowiekowi. Chwyta często ofiary znacznie większe od siebie - takie jak trzmiele, osy lub pszczoły.