Witam. Zdjęcie 40 jest po prostu świetne. Oprócz ślicznej modelki są jeszcze piękne bliki w tle. One naprawdę stroją zdjęcie. Może troszeczkę przeszkadza gałązka w LG.
Wersja do druku
Witam. Zdjęcie 40 jest po prostu świetne. Oprócz ślicznej modelki są jeszcze piękne bliki w tle. One naprawdę stroją zdjęcie. Może troszeczkę przeszkadza gałązka w LG.
Wróciłem dziś do domu o 7 rano, zobaczyłem jaka piękna rosa na ogrodzie i do tego piękne wstające słońce. Natchnęło mnie na focenie ;-)
42
43
44
45
46
a to towarzysz porannego focenia ;-)
47
Pancolar 50/1.8 + pierścienie makro
Twoje kropelki śliczne - szczególnie przypadła mi do gustu 46-sta, a i świadek focenia tez fajny.
Kropelki bomba! Mógłbyś je odwrócić bo obraz w kroplach jest do góry nogami ;)
Kropelki pierwsza klasa :D
Wszystkie świetne, 45-ka super.
Troche dziwnie wtyglądaja sześciokątne światła w bokeh ale nawet mi się to podoba.
Wasze odwiedziny, odzew i oceny w galerii są dla mnie bardzo ważne i dzięki temu mam wrażenie że moje fotki dają się JUŻ oglądać ;-) i nie są gniotami ;-) . Oczywiście na uzasadnioną krytykę zawsze jestem otwarty i nikt z mojej strony nie musi się obawiać odwetu ;-)
Dziękuje za odwiedziny.
48
Ten kwiatek spodobał mi się ze względu na ciekawe pręciki ;-)
49
Kwiatek bardziej mi sie podoba. Ciekawy obiekt i OK fotka.
Nawet dobrze ze łodyga w lewym górnym rogu wyszła poruszona bo nie przykuwa aż tak uwagi.
A ptak to chyba crop albo miałeś wysokie iso ? Szum trochę go psuje.
Nie poruszona (raczej mała GO :-( która mogłem faktycznie zwiększyć), bo jak sama łodyga może się poruszyć bez kwiatka który na niej jest, poza tym czas 1/2000s i IS raczej wyklucza poruszenie. Co do ptaka to masz racje jest to crop, ISO 200 bez odszumiania, ale wydawało mi się że szum jest na tyle mały że nie odszumiałem.
qazy dzięki za odwiedziny i opinie, każdy jest mile widziany ;-), zapraszam ponownie.
Krople bardzo ładne.
Ale chyba największą przyjemność miałem z oglądania portretu dziewczynki, nr 40. Taki prawdziwie dziecięcy, radosny portret. Bardzo mi się podoba.
Ja czasami sądze odwrotnie :roll:
Ale tym sie zgodze ;)
Ptaszek fajny ... ciekawie uchwycony ...
Ale coś z jakością sie porobiło :cry:
Czy dobrze mi sie zdaje że to crop ??
A może troszke za długi czas i leciutko sie poruszyło ??
Wyostrzałeś fotke po zmniejszeniu ??
Kwiatek jak to kwiatek ...
Niebieski i mniej mi sie podoba ;)
Pozdro
Krople pierwsza klasa.
40- SUPER. Na kolejnym widzę usterkę typową dla siebie- obcięta stopa. Ale twarz w cieniu bardzo fajna.
Kropelki znakomite,bliki dodaja zycia fotkom.Ale kwiatek tez ladny,chociaz ja ze wzgledu na jego budowe pokazal bym go troche inaczej.Postaraj sie wrocic do niego i zrob go horyzontalnie tak,zeby preciki wszystkie byly w GO,a platki pozostaly rozmyte.Wiem,ze jest ciezko,ale licze,ze dasz zade.Jak Ci sie uda bedziesz mistrzem.Ponizej masz pstryka tak jak ja bym to widzial,fakt,ze jest tylko slupek ,ale bedziesz wiedzial o co mi chodzi.
Dzięki wszystkim za odwiedziny,oceny, porady,krytykę - doceniam to :-)
Lucca właśnie się do tego kwiatka przymierzam jeszcze raz, niestety ostatnio pogoda u mnie jest kiepska i te kwiatki są wiecznie pozamykane i nijak się do nich dostać nie mogę :-(. Jutro przymierzam się do nich jeszcze raz i spróbuje wykorzystać Twój pomysł. Dzięki za rade.
ps. Świetna fota - zresztą jak zawsze :-)
Zachód słońca inaczej
Taki zwykły pstryk ale mi się podoba ;-)
50
Ok. Widzę że zachód słońca inaczej nie przypadł wam do gustu ;-).Kilka prób makro z pomysłu lucca. Niestety kwiatek nie taki jak chciałem :-( ale może się spodoba.
51
52
53
54
i tak jakaś roślinka przy okazji złapana
55
Mile widziane komentarze.
pozdr.
Kwiatki rzeczywiście niezbyt atrakcyjne (powój?), ujęcia taki jak sugerował Lucca. Niestety pręciki takie sobie i skupianie na nich całej uwagi nie wyszło zdjęciom na dobre.
Powój to to raczej nie jest, to jakieś kwiaty ozdobne jednoroczne, posadzone w ogrodzie.Chociaż mogę się mylić ;-) nie znam się na kwiatach.
Dziś trafiłem na ważki, miałem tylko przy sobie taira 300mm ale myślę że nie jest źle. Odległość około 4-5m przez to cropy.
56
57
58
59
60
61
62
Ostatnie najfajniejsze. Wyglądają jak ganiające się ptaki.
Gratuluje refleksu :)
Piękny owad, ale wszystkie fotki bez rewelacji.
Normalnie dziś postanowiłem jeszcze raz zapolować na ważki w tym samym miejscu co ostatnio ale dla odmiany wziąłem kitowe 40-150. A w związku z tym że jest krótkie to niestety po skończonym polowaniu byłem do pasa mokry, ubłocony i poharatany od trzciny ;-) . Mam nadzieje że teraz się bardziej podobają :-)
63
64
65
66
A tak wyglądał mój but roboczy po skończonym polowaniu, prawie go zgubiłem jak mi noga utknęła w mule, zamoczone dekielki od obiektywu bo w kieszeniach były i pasek od aparatu, na szczęście aparat suchutki ;-)
Seria z "helikopterami" czyt. ważkami bardzo fajna, te goniące się szczególnie świetnie złapane. No i nie ma to jak robić coś z całkowitym zaangażowaniem do zgubienia buta włącznie. Wywaliłeś się w tym błocie, że pasek i dekielki mokre czy ogólnie taka wilgoć dookoła?
Pozdrawiam
Sebaa nie wywaliłem się tylko świadomie wszedłem bo kit jest krótki a tair się nie sprawdził w takim foceniu(pierwsza seria), dosyć głęboko w niektórych miejscach było a jeszcze nachylić się trzeba było żeby większe zbliżenie uzyskać ;-)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i jeszcze trzy z drugiej serii
67
68
69
Myślałem że ważki żywią się owadami a tu widać że zjadają też nasiona traw.
Ważki bardzo fajnie, tym bardziej zyskują na wartości i walorach, że focone były z takim zaangażowaniem :-). Gratuluje odwagi i samozaparcia.
Ważki świetne, warte zachodu chociaż na niektórych trochę brakuje ostrości chyba.
Bucik bardzo stylowy :mrgreen:
Wojtek bucik taki specjalny na takie specjalne okazje ;-)
Ostatnie 2 żeby nie przynudzać
70
71
Dziękuje za komentarze i odwiedziny.
Prośba do wszystkich a w szczególności do grizza o ocenę tej fotki. Co w niej jest źle, sam już nie wiem czy to przez transfer gprs(wiem że stosują jakieś kompresje ale nie wiem czy w obie strony) czy przez moją nieudolną obróbkę widzicie że zdjęcie traci na jakości :-( . Ta sama fotka jest w galerii.
72
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Rozjaśniłem monitor i zobaczyłem te artefakty na skrzydłach. Czy teraz jest lepiej?
73
Tym razem eksperyment ;-) , szumy - bo wysokie iso, ostrość na czuja, crop - bo pancolar 50mm ale chyba inaczej się nie da, myślę że ciekawe pomimo że kiepskie - ale widać co to za stworzenie.
ps. Tło nieciekawe bo to czarne niebo ;-)
74
75
73, nacznie gorzej niż 72... znacznie!
Ostatnie ciekawe :)
Fajne "rentgeny" Ci wyszły.
Seria z ważkami... aż ciężko się do czegoś przyczepić. Gratulacje.
ważka 65 b. ładna
Dziękuje za odwiedziny. Co do nietoperzy to na około 100zdjec tylko 2 trafienia warte uwagi (powyżej). Świetnie się je obserwuje jak żerują, przelatują nad owadami które gromadzą się wokół lampy a później dają nura i podążają zwinnie i szybko jak ofiara (przeważnie duże ćmy latające zygzakami), po uchwyceniu znów się wzbijają do góry. Miałem świetną zabawę przyglądając się im i pstrykając fotki na ślepo.
Poniżej kilka kwiatków makro i duża biała róża która jest w galerii. Mile widziane komentarze.
76
77
78
79
80
Tym razem zabawa z GO - nic specjalnego ale mi się podoba, szczególnie z "płytką" GO, a Wam?
81
82
Chyba tu nikt nie zaglada :-( ,nawet żadnej krytyki :-(
Wstawiam dzisiejsze z polowania na gołębie, tair 4,5/300mm
83
84
Gołębie fajne, nr 83 prawie jak kaczki (klucz) :-)
Krzwoj dzięki za odwiedziny.
Dziś wyczaiłem gdzie żerują sójki. Kilka pstryków przy kiepskim świetle :-( . Fotki 86 i 87 mają zmasakrowany dół - listki weszły mi przed obiektyw i starałem się to wyretuszować. Zna ktoś jakiś sposób na mgiełkę pozostawioną przez niechciane obiekty w kadrze?
Jutro się jeszcze raz wybieram w to samo miejsce, mam nadzieję że będzie lepiej bo akrobacje jakie sójki wyprawiają na dębie są świetne.
Tair 300, iso400
85
86
87