Witam
Jeśli chodzi o mnie to stosuję ZD 35mm ale Raynoxa też chętnie podpinam.Właściwie to myślałem ostatnio o jakimś mieszku ,tylko czy jest to możliwe w systemie 4/3 ?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam
Jeśli chodzi o mnie to stosuję ZD 35mm ale Raynoxa też chętnie podpinam.Właściwie to myślałem ostatnio o jakimś mieszku ,tylko czy jest to możliwe w systemie 4/3 ?
Pozdrawiam
Z powodzeniem podpinałem ruskie i nrdowskie mieszki m42 przez przejściówkę. Próbowałem tak fotografować Sonnarem 135mm, Heliosem 58mm i Pancolarem 50. Próbowałem to dobre słowo bo nie miałem pomysłu ani potrzeby na takie skale odwzorowania, utrata światła jest bardzo duża, w zasadzie wchodzi w grę statyw i nieruchome motywy. Do moich celów przypięcie tych szkieł poprzez pierścienie pośrednie było znacznie wygodniejsze. Mam jeszcze te graty więc jak mnie najdzie to pewnie się pobawię.
Możesz wrzucić jakiegoś linka z tych obiketywów na pierścieniach?
Czyli w moim wypadku mieszek odpada - lubię fotografować z ręki.
Wprawdzie ostatnio nabyłem statyw ale zakladać na niego całe te ustrojstwo i z tym biegać po łące to trochę za wiele.
No nic dzięki za radę
Pozdrawiam Wojtek
Hmmm, nie posiadam, a nawet jak mam coś na dyskach to są takie eksperymentalne pstryki. W dodatku, z oczywistych względów, nie ma tam pełnowartościowych exifów - info jaka kombinacja pierścieni była zastosowana, jak przymknięty obiektyw i tego też nie pamiętam. Mam ZD 50/2 i jakoś zabawa z m42 mnie nie pociąga. Niemniej jak znajdę trochę czasu to strzelę kilka fot i wstawię w któryś wątek.
Również mam zd 50/2 tyle, że jednak chciało by się nieco większe przybliżenie np łba osy tak by było widać siatkę na oczach. Szukam jwłaśnie akiegoś najwygodniejszego sposobu by to osiągnąc.
Zawsze mogę wykorzystać raynoxa plus 70-300 ale tutaj mocno jednak trzeba przymknąć żeby coś się zmieściło w GO. Od niedawna mam fl36 więc może z takim doświetleniem się da coś fajnego zrobić.
Chciałbym by sprzęt który wybiorę umożliwiał mi robienie czegoś takiego - http://plfoto.com/zdjecie,przyroda,slepak,2078585.html lub takiego http://plfoto.com/zdjecie,przyroda,b...u,2068480.html i nie wiem czy w olku coś takiego jest osiągalne (mimo, że teoretycznie rzecz biorąc łatwiej o dobrą w makro GO)
Ja zastanawiam się nad wyborem EX-25 i Rynoxem-250,ciekawe jaką skalę odwzorowania uzyskują oba konwertery np. z Zuiko 50 f2.