Stary analog bedzie ff i bedzie duzo łatwiej. Nawet zenith jakis.
Ewentualnie luknij se tutaj :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143431
Wersja do druku
Stary analog bedzie ff i bedzie duzo łatwiej. Nawet zenith jakis.
Ewentualnie luknij se tutaj :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143431
Analog na dłuższą metę wyjdzie drożej niż cyfra. Brak możliwości natychmiastowej oceny zdjęcia też nie ułatwia.
Zenith nie jest dobrym pomysłem. Kiepski wizjer, kiepskie czasy. Synchronizacja z błyskiem 1/30s. Lepiej kupić Canona FD, lub nawet EF. Jeśli w grę wchodzą szkła m42 to nie kupować Nikona.Cytat:
Nawet zenith jakis.
Nie chodzi o to co kupować, ale o to ze te Zenithy czesto lezą gdzieś u rodziny i sa za darmo.
A od 6x6 lepszy bedzie 6x7 i dalej tak by mozna :) ale kasa...bo na takie puszki tez trzeba szkło zapiac...
M42 z nikonem zupełnie odpada. Niby sie da, ale ...
Sam mam tez N i m42 na olku latają. Ale ludzie i na N foca m42 co widac.
Serio to ja bym sie do tej opcji co Juz padła skierował.
Czyli marka starego i nawet wtedy m42. Roznica bedzie zauważalna gołym okiem mz...
Od siebie dodam ze ff i F1,4 serio daje czadu.
Jesli oczywiscie pomysł bedzie. :)
Witaj,
Aby na początek - nie ponosząć dodatkowych wydatków 'spróbować' małej głębi - wypróbuj metodę Brenizera, czyli inaczej mówiąc 'panoramę - bokeh'.
Znajdziesz w wyszukiwarkach linki do tego pojęcia (również na naszym forum trochę o tym było) - wypróbuj i pochwal się rezultatami!
pozdrawiam,
Nikony z m42 to trzeba szkło przerobić. A chyba nie każde się da. Do tego co prostsze Nikony nie chcą mierzyć światła ze szkłami bez procesora więc pojawia się dodatkowa komplikacja.
Za 1200zł?Cytat:
Serio to ja bym sie do tej opcji co Juz padła skierował.
Czyli marka starego i nawet wtedy m42. Roznica bedzie zauważalna gołym okiem mz...
Za 1500 podobno mozna kupić. Nie wiem. W C nie siedze starym...
Wczoraj już nie mogłem się odezwać.
Przykład z Jupitera 9, otwarty na maksa, odległość ok.1m
Załącznik 139585
Za 1200zł kupisz jakiegoś NEXa 3 z adapterem do posiadanego manualnego Zuiko i zostanie Ci jeszcze ponad 700zł na inne szkła/adaptery/cokolwiek. Tanio zyskujesz:
- łatwe ostrzenie - powiększenie x7 lub x14, do którego możesz dołożyć focus peaking
- mniejszą GO niż na 4/3
- duuuużo lepszą jakość obrazu niż oferuje e-410
- możliwość podpięcia dowolnego manualnego szkła