nie przesadzaj z wyostrzaniem, i tak wyjdzie dobrze na odbitce. Zdjęcie obrabiane w LightZone potraktowałem kontrastem lokalnym, ale tego nie ma w RAWTherapee. Jeśli masz w innym programie to przeleć nim to zdjęcie, owszem nie przesadzaj :)
Wersja do druku
nie przesadzaj z wyostrzaniem, i tak wyjdzie dobrze na odbitce. Zdjęcie obrabiane w LightZone potraktowałem kontrastem lokalnym, ale tego nie ma w RAWTherapee. Jeśli masz w innym programie to przeleć nim to zdjęcie, owszem nie przesadzaj :)
Tak też można
teraz będzie ok :D
Sklaniam sie chyba ku ostatniej wetrsji fotki Obywatela GC - glownie ze wzgledu na brak czerwonych twarzy. Pomimo ze byly czerwone w realu to jednak niezbyt korzystnie to wypada na pamiatkowej fotce stąd tez tak bardzo sie upieram przy tej czerwieni.
A to fota obrobiona po mojemu. Raw wywołany w PS CS2, ekspozycja lekko na plus, obniżona dość mocno temperatura, redukcja kolorowego szumu i ściągnięta mocno saturacja czerwonego. Przycięta niepotrzebna góra, zmniejszone i wyostrzone. kliknij na zdjęcie
Szybki pokaz możliwości ufraw 0.13 + GIMP czas 5min.
Zlikwidowane bliki w okularach
Nie starałem się mocno wyostrzyć.
Pozdrawiam
To nie ocena zdjec ale moze moj punkt widzenia cos wniesie dla autora. Wedlug mnie najkorzystniej wypada obróbka ObywatelGC oraz TomekS. Sam jpg tez nie jest zły i pewnie przeszedlby bez problemow. Podoba mi sie tez obrobka lcf, nawet moze bardziej.