Parę dobrych by się znalazło. Na przykład ten. Tamrony SP również były (i są!) dobre.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Wersja do druku
Parę dobrych by się znalazło. Na przykład ten. Tamrony SP również były (i są!) dobre.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Heja!!! :DCytat:
Zamieszczone przez -M
Ja mam OM-20 i Zuiko 50/1.8. Ostatnio częściej focę analogiem, niż E-330. Podpinałem też Zuiko 50/1.8 do E-330 przez przejściówkę i efekty były naprawdę świetne. Efekty możesz znaleźć tu https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=1265
Ponadto szukam od jakiegoś czasu czegoś dłuższego, jak Zuiko 100/1.8, Zuiko 135/3.5 lub 2.8 lub Zuiko 180/2.8 (tego to chyba nigdzie nie znajdę) czy też jakąś 200-tkę Zuiko.
Z racji młodego wieku ciemnia była mi do niedawna obca, dopiero niedawno miałem okazję trochę w niej przebywać i ją poznać. I muszę powiedzieć, że bardzo mi się to spodobało i będę się starał zorganizować sobie jakiś namiocik ciemniowy i koreks, bo na ciemnię miejsca nie mam. Mam też ręcznej roboty otwora i chętnie bym wywoływał z niego negatywy.
Pzdr
Wiekiem to i ja nie grzeszę, po prostu zaczynałem zabawę z fotografią od analoga i b&w negatywów. Aktualnie mam dostęp do ciemni, niestety z czasem dużo gorzej.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Wiecie jaka jest największa zaleta analogów? Gdy po jakiejś przerwie wracam do OMki mam wrażenie, że z kina przesiadłem się do IMAXa ;)
Założę się, że jestem młodszy ;) Nie zaczynałem od ciemni i analoga. Moim pierwszym aparatem był stary Olympus bez zooma, z 1.3 mpx. Dostałem go na komunię, ale fotografia mnie wtedy jakoś za bardzo nie pociągała. Teraz dopiero nadrabiam zaległości i zgłebiam fotografię analogową z moim OM-20. W związku z tym zapraszam tutaj Wątek analogowy :)Cytat:
Zamieszczone przez -M
Największą zaletą analogów jest autentyczność, namacalność i bliskość fotografii ;)
Pzdr
Ja od niedawna mam OM-10 i Zuiko 50/1.8...ale dopiero 3 klatki zrobiłem więc w dziedzinie fotografii analogowej nie jestem autorytetem :P
Ja też na dobrą sprawę zaczynam. Olifant, zapraszam tu https://forum.olympusclub.pl/topics9...wy-vt12492.htmCytat:
Zamieszczone przez olifant
Pzdr
Super zdanie :)))Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Panowie, pozwólcie, że wtrącę swoje trzy grosze.
To zdanie o trzech kadrach bardzo dobrze oddaje sposób fotografowania analogiem ;)
Dużo myślenia, mało pstrykania.
Błona kosztuje, wywołanie i skanowanie też, a jeśli robimy na papier to kosztuje jeszcze więcej.
Fotografia analogowa uczy myślenia, planowania kadru, oszczędności, spokoju...
Polecam wszystkim mlodym ludziom, warto się w to pobawić :)
Pewnie ja swoim dzieciom od kołyski dam analoga ;)