mała wątpliwość - więc pytam
Witam
Kumpel przylatuje w grudniu więc mam plany co do tego szkiełka.
Ale wasze wypowiedzi troche mi namąciły.
Poprosze o sprostowanie jeżeli sie mylę:
- im szkło jaśniejsze tym aparat szybciej łapie ostrość (nie wiem czy prawidłowo zakładam że pomiar ostrości jest przy pełnej dziurze, a dopiero podczas robienia zdjęcia przysłona przymykana jest do odpowiedniej/zadanej wartości), a wiec 1,4 powinno byc znacznie szybciej niz przy 2,8 (a tu wychodzi że niekoniecznie), poza tym widze przez wizjer więcej - to wiem, ale chcę aby aparat też "szybciej" widział i ostrzył.
Mam E-1 i z 14-54 w ciężkich warunkach klubowych walka jest straszliwa gdy światło mocno ograniczone jak to w klubach. Chciałbym ułatwić sobie życie, poproszę o radę czy dobrze kombinuje myślac w takim wypadku o 25/1,4.
ZbiKot
Re: mała wątpliwość - więc pytam
Cytat:
Zamieszczone przez zbikot
Witam
Kumpel przylatuje w grudniu więc mam plany co do tego szkiełka.
Ale wasze wypowiedzi troche mi namąciły.
- im szkło jaśniejsze tym aparat szybciej łapie ostrość (nie wiem czy prawidłowo zakładam że pomiar ostrości jest przy pełnej dziurze, a dopiero podczas robienia zdjęcia przysłona przymykana jest do odpowiedniej/zadanej wartości), a wiec 1,4 powinno byc znacznie szybciej niz przy 2,8 (a tu wychodzi że niekoniecznie), poza tym widze przez wizjer więcej - to wiem, ale chcę aby aparat też "szybciej" widział i ostrzył.
Mam E-1 i z 14-54 w ciężkich warunkach klubowych walka jest straszliwa gdy światło mocno ograniczone jak to w klubach. Chciałbym ułatwić sobie życie, poproszę o radę czy dobrze kombinuje myślac w takim wypadku o 25/1,4.
ZbiKot
Dobrze kombinujesz :)
Światełko pomaga w ostrzeniu (silniczek się jeszcze liczy)
Cytat:
ZbiKot
kombinujesz dobrze. E-1 to aparat zacny ale nie do takich warunków klubowych. Ten obiektyw sam chciałbym mieć. W Twojej sytuacji to jakieś wyjście, nie wiem na ile fakt, że to stałka będzie dla Ciebie ograniczeniem. Mając 14-54 i fundusz na 25/1,4 możesz również rozważyć zakup, zamiast tego szkła, body E-510. Sporo zyskujesz na użytecznym ISO, czasem i na stabilizacji a i AF lepszy niż w dziadku...
cd dywagacji jak umilić sobie życie
witam ponownie
"ktotek:kombinujesz dobrze. E-1 to aparat zacny ale nie do takich warunków klubowych. Ten obiektyw sam chciałbym mieć. W Twojej sytuacji to jakieś wyjście, nie wiem na ile fakt, że to stałka będzie dla Ciebie ograniczeniem. Mając 14-54 i fundusz na 25/1,4 możesz również rozważyć zakup, zamiast tego szkła, body E-510. Sporo zyskujesz na użytecznym ISO, czasem i na stabilizacji a i AF lepszy niż w dziadku..."
W obecnej chwili nie planuję drugiego body, bardziej bym sie skłaniał pod koniec przyszłego roku do dokupienia "wnuczka" czyli E-3, ale aparat musi dojrzeć, tak aby rynek odsłonił wszystkie jego wady i zalety. Poczekam.
Pomijając drugie body, rozjaśnienie optyki to chyba najrozsądniejszy ruch, więc jeżeli ktos czuje sie na siłach (lub ma e-1, 14-54 i 25/1,4) i może mi podac jak może sie zmienic szybkośc AF w złych warunkach przy e-1 + obiektywy jak wyżej to było by super.
Istnieje jeszcze 1 obiekt moich westchnień - są jakies plotki dość wiarygodne na temat 14-35/f2??, domniemana cena i kiedy bedzie? Jezeli nie będzie to koniec 2009, to może uciułam zanim zona sie zorientuje.
Cytat:
Witam
ZbiKot
tak jak stwierdziłem, moje odczucia są subiektywne... ale nie jest to wina tego, że szkło jaśniejsze wolniej ostrzy, tylko jakby sam moment potwierdzenia ostrości trwa, jakby dłużej niż w 14-54, podkreślam jakby... bo mam ustawiony zawsze centralny punkt AF i jak szybko przekadrowuje to z przeciwieństwie do 14-54 w leice zdarzało się dość często że po przekadrowaniu gubił się AF i musiałem operację powtórzyć (nie muszę chyba pisać jak szybkie są dzieci) bo zrobiłem to odruchowo szybciej niż miałem potwierdzenie w wizjerze... stąd twierdzę, że mechanizm jest troszkę, ale minimalnie wolniejszy... podkreślam jeszcze raz, to moje subiektywne odczucie... andytown pisał co innego, ale on ma ustawiony dźwięk potwierdzenia AF, a ja mam wyłączony...
poza tym Andrzej ostatnio mi mówił, że pierwsze jego spostrzeżenie jest takie, że na f2,0-4,0 ZD 50 jest ostrzejsze... nic więcej nie powiem, bo miałem szkiełko tylko godzinę w rękach na urodzinach córki, raczej nie najlepsza pora na testy...
Re: cd dywagacji jak umilić sobie życie
Cytat:
Istnieje jeszcze 1 obiekt moich westchnień - są jakies plotki dość wiarygodne na temat 14-35/f2??, domniemana cena i kiedy bedzie? Jezeli nie będzie to koniec 2009, to może uciułam zanim zona sie zorientuje.
zbikot,
Wstepna cena w JP to 247,800jenow (na pewno bedzie mozna kupic taniej).
Co do dostepnosci to termin nie jest jeszcze ustalony...
Mozna sprawdzic np tu:
http://www.biccamera.com/bicbic/app/...0220650,247800
Pozdr.