Odp: Olympus PEN E-PL5 vs. PEN E-PL3
Miałem na myśli coś w stylu 12-40 i ewentualnie 40-150, ale widzę, że to trzeba chyba jeszcze przemyśleć i być może zostawić jako okazyjne użytkowanie, jak sugeruje Hrr. Dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez
zigger
Miałem na myśli coś w stylu 12-40 i ewentualnie 40-150
Pogubiłem się. Pytałeś o szkła z dużego systemu, a teraz doprecyzowujesz, że chodzi o 12-40, a to jest przecież szkło mikro.
Przepraszam, moja pomyłka, oczywiście chodziło o 12-60 :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Hrr
Podobno wszystko jest do zniesienia ;) Męczące, robię zdjęcia em-5 tylko z dużymi szkłami i żyję. Temat był już wałkowany wielokrotnie, podstawowego "woła roboczego" lepiej mieć z micro, a duże szkła traktować raczej jako uzupełnienie
Dokładnie to samo ja mam EM-5 i E-PL5 da się robić fotki starymi szkłami .Robię przeważnie widoczki ale tak jak napisał- Hrr-"woła roboczego " trzeba mieć M 4/3.
Zależy co, jak i czym się fotografuje. Przy moim sposobie fotografowania takie szkiełka jak (duże) 9-18, czy 14-54 II można używać z mikrusami praktycznie bez jakiegokolwiek dyskomfortu. Ktoś inny napisze, że mu nie pasuje i też będzie miał rację.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Zależy co, jak i czym się fotografuje. Przy moim sposobie fotografowania takie szkiełka jak (duże) 9-18, czy 14-54 II można używać z mikrusami praktycznie bez jakiegokolwiek dyskomfortu. Ktoś inny napisze, że mu nie pasuje i też będzie miał rację.
Mnie też to nie przeszkadza że AF jest wolny właśnie używam starych szkieł nawet 14-54- I-i daje radę . Z przeciwnikami starych obiektywów też się zgodzę...:-)
He he, Olympus zadbał żeby stare szkła wyrzucić- a biedne foczki umierają :)
Cytat:
Zamieszczone przez
qwert
Mnie też to nie przeszkadza że AF jest wolny właśnie używam starych szkieł nawet 14-54- I-i daje radę . Z przeciwnikami starych obiektywów też się zgodzę...:-)
Fakt, zależy do czego się używa, w pewnych sytuacjach jednak człowiek chciałby mieć trochę szybszy i pewniejszy AF. Zatem przy przejściu 4/3 -> m4/3 pozostaje mieszanka szklarniowa, tyle, że jak już wejdzie się w micro, to przyzwyczajenie w krótkim czasie zrobi swoje ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
zigger
Fakt, zależy do czego się używa, w pewnych sytuacjach jednak człowiek chciałby mieć trochę szybszy i pewniejszy AF. Zatem przy przejściu 4/3 -> m4/3 pozostaje mieszanka szklarniowa, tyle, że jak już wejdzie się w micro, to przyzwyczajenie w krótkim czasie zrobi swoje ;-)
Problem mieszanki rozwiązałem kupując trzy przejśćiówki i mam wszystkie szkła micro. Jest wolniej to fakt, jest lepiej ze szklami PRO z 4/3, to też fakt. Wszystko zależy do czago, gdzie i po co używamy aparatu.
Dokładnie jak Karol napisał. Krajobraz czy architektura nie ucieka więc spokojnie można używać dużych szkieł. Sam mam i nie oddam :)
AF całkiem nieźle radzi sobie z:
9-18
14-54 II
70-300 (najlepiej)
14-35
Te szkła mam przetestowane i używam w miarę potrzeb.
Możesz popatrzeć w wątku z Jaskini Demianowskiej. Zdjęcia były robione naprzemiennie przy pomcy ZD 14-35/2.0 i mikro 12/2.0