Odp: PANASONIC DMC-G5 - kilka pytań
Co do wizjera mam to samo ☺
Cytat:
Zamieszczone przez
Stazx
PS2. I jak sobie myślę o tym całym wizjerze, to chodzi też chyba o ten cały "feeling" robienia zdjęć. Napaliłem się na wizjer po tym jak wziąłem do ręki lustrzankę mojej siostry i trochę z nią pochodziłem.
Wizjer to nie tylko "feeling" ale i dodatkowy punkt podparcia aparatu. Robienie zdjęć "na zombie", a z oparciem o głowę to inna bajka jak jest ciemno.
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Robienie zdjęć "na zombie", a z oparciem o głowę to inna bajka jak jest ciemno.
Jak jest ciemno, czyli wtedy kiedy zauważalną jest różnica pomiędzy T/.95 SMagica 25 a f/0.95 Voitka 17,5, przydaje się sensor Sony ;)
Poza tym bądźmy szczerzy: nic póki co nie podskoczy M5, M10, PM2 czy PL5 jeśli chodzi o odcień skóry. Panas się us_ał na jakieś swoje schematy kolorów spuszczając całą walkę na użytkowników.
Cytat:
Zamieszczone przez
Stazx
...Co takiego ma G2 czego nie ma G5? Chodzi o guziki i ich rozmieszczenie? Dodatkowe pokrętło po lewej stronie?...
Tak pokrętło po lewej do zmiany trybów pracy autofokusa (punktowy AF ; automat. wybór pola ; śledzenie ; rozpoznawanie twarzy) i przy nim przełącznik ustawiania ostrości (AFS ; AFC ; MF)
Podobny przełącznik w G1, G2 (tryb pracy migawki) znajduje się przy głównym pokrętle trybu pracy (tym z prawej) i można nim wybierać : zdjęcia pojedyncze ; zdjęcia seryjne ; bracketing ekspozycji ; samowyzwalacz.
Dodatkowo na głównym pokrętle trybów pracy w G2 jest ich 13 (P,A,S,M...itd) do wyboru, w G5 jest 8. Szkoda głównie, że w G5 zrezygnowali z tych przełączników przy pokrętłach (znaczy ten jeden chociaż mogli zostawić: tryb pracy migawki).
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dodatkowo na głównym pokrętle trybów pracy w G2 jest ich 13 (P,A,S,M...itd) do wyboru, w G5 jest 8. Szkoda głównie, że w G5 zrezygnowali z tych przełączników przy pokrętłach (znaczy ten jeden chociaż mogli zostawić: tryb pracy migawki).
Zrezygnowali już w G3. G5 jest od niego zdecydowanie bardziej ergonomiczny. Wybieranie z Q.Menu (jak się je dobrze poustawia) nie jest jakieś strasznie upierdliwe. Wyzwalacz/seryjne są na krzyżaku.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak pokrętło po lewej do zmiany trybów pracy autofokusa (punktowy AF ; automat. wybór pola ; śledzenie ; rozpoznawanie twarzy) i przy nim przełącznik ustawiania ostrości (AFS ; AFC ; MF)
Podobny przełącznik w G1, G2 (tryb pracy migawki) znajduje się przy głównym pokrętle trybu pracy (tym z prawej) i można nim wybierać : zdjęcia pojedyncze ; zdjęcia seryjne ; bracketing ekspozycji ; samowyzwalacz.
Tutaj punkt dla G2 za te przełączniki.
@StrOOs rozumiem że to że wyzwalacz/seryjne są na krzyżaku oznacza że i tak muszę użyć ekraniku do ich przestawienia?
Cytat:
Zamieszczone przez
Stazx
@StrOOs rozumiem że to że wyzwalacz/seryjne są na krzyżaku oznacza że i tak muszę użyć ekraniku do ich przestawienia?
Nie, możesz w wizjerze. Wciskasz na krzyżaku do dołu i przestawiasz w wizjerze nie odsuwając aparatu od oka. Wiem, że dłużej niż na osobnym przełączniku, ale nie trzeba odrywac się od aparatu i wiesz co ustawiasz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Stazx
... rozumiem że to że wyzwalacz/seryjne są na krzyżaku oznacza że i tak muszę użyć ekraniku do ich przestawienia?
Niewątpliwie tak, ale znów aż tak często się tego nie przestawia więc jak to przestawienie będzie trwało 3 sekundy dłużej chyba wielkim problemem nie będzie. Fakt, że w G1/G2 na seryjne/pojedyncze można przełączyć momentalnie nie odrywając oka od wizjera. G5 mimo troszkę gorszej ergonomii jest niewątpliwie lepszym aparatem od starszych konstrukcji (G2).
Edit
strOOs słusznie zauważył, że w G5 można to też zrobic nie odrywając aparatu od oka. Sam przestawiam w ten sposób niektóre funkcje krzyżakiem czy można wejść też w menu zagladając tylko w wizjer.
W G1/G2 do ergonomii bym zaliczył jeszcze porządny grip, dzięki któremu jest jak mała lustrzanka (i jak wyższa seria GH1/GH2). G3/G5 i kolejne wersje zostały zminiaturyzowane przez znaczne pomniejszenie gripa.
Cytat:
Zamieszczone przez
opiotr
W G1/G2 do ergonomii bym zaliczył jeszcze porządny grip, dzięki któremu jest jak mała lustrzanka (i jak wyższa seria GH1/GH2). G3/G5 i kolejne wersje zostały zminiaturyzowane przez znaczne pomniejszenie gripa.
Chyba jednak grip z G5 jest znacząco lepszy od tego z G3 (opieram się tylko na zdjęciach bo w łapie nie trzymałem) i niewiele gorszy? od tego w G1/G2 , świadczyłby o tym też ten filmik co wstawiłem wcześniej (post #6).