Odp: exif - czym to się je.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zagadka zamiast odpowiedzi :???:
Oj tam, zagadka :) Tak jak napisałem w tamtym poście, ze względu na to, że w TIFF-ie dane EXIF mogą być zapisane gdziekolwiek wewnątrz pliku i nie jest to ustandaryzowane, to programy albo w ogóle nie zapisują danych EXIF w plikach TIFF, albo nawet jeśli one tam są to ich nie odczytują.
Czyli, korzystając z formatu TIFF trzeba się liczyć z tym, że program w którym otworzymy nasze zdjęcie, może EXIF-a nie odczytać nawet jeśli on w tym TIFF-ie jest. Dodatkowo trzeba się liczyć z tym, że dane EXIF nie zostaną w pliku TIFF zapisane przez nasz program.
Jak to wygląda przy współpracy OV3 (zapisuje TIFF) i GIMP (otwiera TIFF i zapisuje JPG), nie odpowiem, bo nigdy w OV3 TIFF-a nie zapisywałem i nie wiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
No, i czy ja się wreszcie dowiem co poza:
Kod:
Przysłoną,
czasem naświetlania,
zakresem ogniskowych,
balansem bieli,
paletą kolorów,
modelem aparatu,
softem użytym do edycji,
orientacją kadru,
rodzajem kompresji,
rozdzielczością,
pomiarem światła,
korekcją ekspozycji,
datą wykonania,
danymi gps
Jest w tym exif i na co mi to?
Dla nas niewiele i sporo.
Ot przykład: Sprzedajesz zdjęcie. Kupiec żąda dużej rozdzielczości, więc fałszujesz i zmieniasz. Zmieniasz nazwę pliku z ORF na NEF. I zadowolony wysyłasz.
Ale tam jest więcej informacji:
nazwa aparatu, jego numer seryjny i firmware
nazwa obiektywu, jego numer i firmware
zakres ogniskowych i przysłon w obiektywie
hiperfokalna
...
Takie głupstwa, a mogą pogrążyć potencjalnego oszusta :mrgreen:
===edit===
przyznaję, że to o czym rozmawialiśmy:
uczeń odczyta podstawowe parametry ustawione dla zdjęcia nocnego, pójdzie i zrobi... babola.
Bo np nie odczyta (nie potrafi, nie będzie w exifie) ustawień pomiaru światła (matrycowy, punktowy) - i zdjęcie nie wyjdzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
U mnie w właściwościach pliku zawsze były dane ...
(...)
Pomimo, ze są te dane (nawet więcej niż przy pliku .jpg) pole przy eksporcie: Zapisanie danych EXIF (w przypadku tifa) jest nieaktywne
No to mam dwie zagwozdki
1. Gimp nie czyta exifa z tifu zapisanego przez OV
2. Gimp nie zapisuje exifa, nawet jeśli go odczyta z tifa
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
No to mam dwie zagwozdki.1. Gimp nie czyta exifa z tifu zapisanego przez OV
Zagwozdka nr 3.
Dlaczego Gimp po konwersji z tifa do jpga nie zapisuje exifa, natomiast nie ma problemu z exifem przekształconego jpga...
Czyli bierzesz wynikowego jpga z OV3, Lightrooma, RawTherapee czy Darktable - przekształasz na warstwach, pędzlujesz, zmieniasz rozmiar i po zapisaniu exif jest.
Podobna zabawa z tifem daje marny wynik, bo exif jest ale ukryty i trzeba ciut lepszym programem go wydobyć.
Chyba, że jest jak Arek pisze: exif w tifie jest zapisany byle gdzie, i w związku z tym Gimp też go zapisuje byle gdzie w jpgu.
Nie znam niestety specyfiki zapisu binarnego tych plików, więc nic ciekawego nie powiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
No to mam dwie zagwozdki.1. Gimp nie czyta exifa z tifu zapisanego przez OV
Nie tak duże znów zagwozdki.
Moje wnioski są takie (po sprawdzeniu tif 8 i 16 bit-owych z OV3 i otwartych później w Gimpie)
1. Zgadza się. Gimp nie czyta EXIF-u Tif-a zapisanego przez OV3.
2. Zgadza się. Nawet jeśli Gimp odczyta EXIF z tifa to i tak go nie zapisze.
To co pisałem wcześniej: pole przy eksporcie: Zapisanie danych EXIF (w przypadku tifa) jest nieaktywne.
PS
Ten sam plik tif z OV3 otworzyłem w Photoshop Elements zapisałem do .jpg i oczywiscie żadnego problemu z EXIF-em.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dla nas niewiele i sporo./.../
===edit===
przyznaję, że to o czym rozmawialiśmy:
uczeń odczyta podstawowe parametry ustawione dla zdjęcia nocnego, pójdzie i zrobi... babola.
Bo np nie odczyta (nie potrafi, nie będzie w exifie) ustawień pomiaru światła (matrycowy, punktowy) - i zdjęcie nie wyjdzie.
Aha, czyli we właściwy sposób czytając exif mogę się dowiedzieć po części jakich ustawień użyć, żeby w teorii zrobić podobne zdjęcie?
Czyli exif tu na forum to taki pomagier co by fajne foty robić, albo nie robić knotów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jest jeszcze parę innych rzeczy, których nie odczyta- np jaka tego dnia była przejrzystość powietrza albo jaki pułap chmur.
Inna sprawa, że takie informacje:
Cytat:
History operation : sharpen, basecurve, levels, bilat, colorcorrection, temperature, denoiseprofile, atrous, colisa
History params : 000000400000003f0000003f, gz09eJxjYICAvdLctmZWz23OcNTb2XE8tFtdzWAvnuxjf9bWwV 59aYk9A0MDFI+CoQTYkNhMSGwAipcMog==, 00000000fd32d03eee20713f00000000, 0000a04100004842cdcc4c3e, 000000000000000000000000000000006866863f, 00409c4505b308400000803f25a9ca3f, 0000803f0000803f000080bff6dc7336af66f036ba0258b34d 73a2b3074cc4b300000000, gz04eJxjZoCAs2d87M6eOWM3a6akPZBtz8DQYE9r8WUtDPZ1+5 jtjV9y2qfM4bTny2K2P1DIAFJPKiYJAACOSji5, 00d7233d00d7233d00000000Blendop params : gz12eJxjYGBgkGAAgRNODESDBnsIHll8ANNSGQM=, gz12eJxjYGBgkGAAgRNODESDBnsIHll8ANNSGQM=, gz12eJxjYGBgkGAAgRNODESDBnsIHll8ANNSGQM=, gz12eJxjYGBgkGAAgRNODESDBnsIHll8ANNSGQM=, gz12eJxjYGBgkGAAgRNODESDBnsIHll8ANNSGQM=, gz12eJxjYGBgkGAAgRNODESDBnsIHll8ANNSGQM=, gz12eJxjYGBgkGAAgRNODESDBnsIHll8ANNSGQM=, gz12eJxjYGBgkGAAgRNODESDBnsIHll8ANNSGQM=, gz12eJxjYGBgkGAAgRNODESDBnsIHll8ANNSGQM=
rozumią tylko nieliczni, badający autentyczność fotorafii :D
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jest jeszcze parę innych rzeczy, których nie odczyta- np jaka tego dnia była przejrzystość powietrza albo jaki pułap chmur.
No ja wiem jest i ELA pomagająca w takich ustaleniach, ale tu idzie o "normalnych" Talibów. :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jest jeszcze parę innych rzeczy...
Tylko weź poprawkę na to skąd one się wzięły. Ano zapisał je aparat, którego producent zaszył w tam maksimum danych nt. zdjęcia, żeby np. można je było wykorzystać w takim OV3 przy wywoływaniu fotki.
PS.
Zaczynam odnosić wrażenie, że dyskusja idzie dwutorowo. Raz, to co zapoczątkował Bodzip, czyli jak się do tego wszystkiego dobrać, a dwa, po co nam to w ogóle.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Zaczynam odnosić wrażenie, że dyskusja idzie dwutorowo. Raz, to co zapoczątkował Bodzip, czyli jak się do tego wszystkiego dobrać, a dwa, po co nam to w ogóle.
Czepiasz się...
aha - dziś poniedziałek :mrgreen:
żartuję - lepiej tu, w wątku tematycznym niż w politycznym