Odp: Nowy OlyRulez "Panoramowanie"
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Definicja panoramowania jest dość jednoznaczna:
"Sztuka polega na płynnym obracaniu aparatu z obiektywem w taki sposób, by jego prędkość kątowa odpowiadała prędkości poruszającego się obiektu. Podczas tego obrotu – w trakcie ruchu – wykonujemy zdjęcie. I tyle"
Ot i wszystko, za to że wykazał się pomysłowością(i ułatwił sobie zadanie) należy się pochwała, a końcową decyzję pozostawmy oceniającym w głosowaniu.
Celem panoramowania jest uchwycenie ostrego tematu na nieostrym tle i taki efekt Maciek osiągnął.
Pstrykając kwiatki w deszczu nie musimy czekać na deszcz tylko podłączamy wąż ogrodowy i odkręcamy kurek. Efekt ten sam.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Nie, nie. Kręcił się "NA" karuzeli, a nie "Z" karuzelą. Karuzela jako całość stała w jednym miejscu. Kręciła się tylko część z podwieszonymi krzesełkami ;)
krzesełka z Maćkiem i dziewczyną przemieszczały się względem otoczenia, ergo: Maciek panoramował dziewczę ruchome względem nie ruchomego tła.
---------- Post dodany o 13:44 ---------- Poprzedni post był o 13:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
Dokladnie tak nie wiem Helmuth z czym masz problem, dodal bys cos a nie szukal dziury w calym.A lesli szanowne grono Hegemonow uzna ze fota nie miesci sie w kryteriach moze ja usunac.
Hegemonowie o tym wiedzą...
---------- Post dodany o 13:49 ---------- Poprzedni post był o 13:44 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Myslisz, ze tak prowadzac dyskusje na zasadzie "a oni tam jedza psy i bija murzynow "to my tez mozemy to jest w porzadku
Czekaj, bo jako miłośnika kuchni wszelakich bardzoś mnie zaintrygował:
czy jedząc psa trzeba w trakcie spożywania lać tego murzyna, czy można po posiłku i czy dodaje to jakiegoś specjalnego smaku,
bukiet zapachowy psiny wzmacnia i jaki to pies i czy murzyn dowolny czy plemię konkretne?
---
edit:
może być koreańczyk, indianin, eskimos czy biały czy obowiązkowo murzyn?
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
... Maciek panoramował dziewczę ruchome względem nie ruchomego tła.
Tak uściślając to nie panoramował tylko po prostu zrobił zdjęcie trzymając aparat nieruchomo.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak uściślając to nie panoramował tylko po prostu zrobił zdjęcie trzymając aparat nieruchomo.
Względem dzewczęcia, ruchomo względem tła i o to chodzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Czekaj, bo jako miłośnika kuchni wszelakich bardzoś mnie zaintrygował:
czy jedząc psa trzeba w trakcie spożywania lać tego murzyna, czy można po posiłku i czy dodaje to jakiegoś specjalnego smaku,
bukiet zapachowy psiny wzmacnia i jaki to pies i czy murzyn dowolny czy plemię konkretne?
---
edit:
może być koreańczyk, indianin, eskimos czy biały czy obowiązkowo murzyn?
A po ile ten piees.........:shock: I jaka rasa..?
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Względem dzewczęcia, ruchomo względem tła i o to chodzi.
Ruchomo względem tła zgadza się:) Tylko nie on poruszał (obracał) aparatem i o to chodzi. Dokładnie jak napisał:
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
...za to że wykazał się pomysłowością(i ułatwił sobie zadanie) należy się pochwała, a końcową decyzję pozostawmy oceniającym w głosowaniu.
Po prostu trudniej zrobić takie zdjęcie samemu śledząc (obracając aparatem) poruszający się obiekt niż trzymając aparat nieruchomo. I tylko tyle.
Jeszcze raz zaznaczę w pełni zgadzam się z zamieszczoną tu cytowaną wypowiedzią autorstwa jaclas
Stała była odległość między fotografem a obiektem.
Czy jeśli ja zrobię sobie focię z ręki jadąc na rowerze to będzie panoramowanie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Czy jeśli ja zrobię sobie focię z ręki jadąc na rowerze to będzie panoramowanie?
Mysle ze bedzie to na pewno wieksze wyzwanie i na pewno trudniejsze niz zrobienie zdjecia na karuzeli :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Moim zdaniem nie (patrz post#18 ). To będzie nietypowe podejście do tematu:)