Odp: Polska - Miejsca warte sfotografowania
Cytat:
Zamieszczone przez
mareksopl
Każdy taki wpis ma stałe punkty:
1 - dopieszczone zdjęcie
2 - opis miejsca i sposobu dojazdu
3 - adres najbliższego pubu, gdzie można coś zjeść i się rozgrzać (w UK ciągle pada)
4 - opis rekomendowanej pory roku i dnia, do zrobienia zdjęcia.
Myślę, że takie warunki to przesada - wiele osób mogą zniechęcić. Ograniczyłbym się do zdjęć i podania miejsca, w taki sposób żeby każdy rozgarnięty człowiek mógł tam dotrzeć, jeżeli stwierdzi, że warto.
Dla rozkręcenia wątku coś ode mnie, mam akurat na karcie wyjętej z aparatu.
Królik Polski (Wołoski), woj. podkarpackie, niedaleko Rymanowa-Zdroju, mniej więcej w połowie drogi 887 między Rymanowem a Daliową. Wschodnia Część Beskidu Niskiego. Murowana cerkiew (w zasadzie jej ruiny) wraz z dzwonnicą i starym łemkowskim cmentarzem. To nie jest perełka turystyczna, ale miejsce do odkrycia o fantastycznym potencjale fotograficznym, niezwykłe nawet jak na Beskid Niski. Chcę tam wrócić jesienią i zrobić lepsze zdjęcia. Zdjęcia zawierają geotagi.
Jak każdy wstawi z każdego ciekawego miejsca 3 foty to za jakiś czas wątek będzie koszmarem do przeglądania. Mapa to świetny pomysł. Jeśli miałbym szukać miejsc ciekawych do zwiedzania czy fotografowania to łatwiej jest wejść w dział podróżniczy i po tytułach wątku szukać tego co mnie zainteresuje niż przekopywanie się przez cały wątek.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Jak każdy wstawi z każdego ciekawego miejsca 3 foty to za jakiś czas wątek będzie koszmarem do przeglądania. Mapa to świetny pomysł. Jeśli miałbym szukać miejsc ciekawych do zwiedzania czy fotografowania to łatwiej jest wejść w dział podróżniczy i po tytułach wątku szukać tego co mnie zainteresuje niż przekopywanie się przez cały wątek.
100% racji :)
Zamysłem nie jest robienie wątku z galerią zdjęć z danego miejsca, a zrobienie bazy miejsc w całej Polsce. Pomysł z mapką jest juz chyba klepnięty i podoba się wszystkim. Teraz trzeba tylko to w miare zorganizować. Zapewne wielu formumowiczów ma zdjęcia takich miejsc dodane już w swoich wątkach i galeriach, więc im pozostaje tylko umocowac danee miejsce (post) na mapce. Kwestią problemowa jest - co z nowymi zdjęciami/miejscami. Czy umieszczać zdjęcia np. w tym watku czy zakładac nowe w innych działach?
Można np. umieszczać w tym wątku (z ograniczeniem ilości zdjęć - np. do 3 na jedno miejsce) i w komentarzu do pineski na mapce podawać numer postu do którego dołączone są zdjęcia. Wtedy na podstawie mapki dość szybko będzie można je odnaleźć.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Jak każdy wstawi z każdego ciekawego miejsca 3 foty to za jakiś czas wątek będzie koszmarem do przeglądania. Mapa to świetny pomysł.
OK, wywaliłem.
Karolu ja bym przywrócił Twój post. Właśnie o to chodzi by pokazać miejsce i jakąś notkę o nim. A na mapie zawsze można pokazać tylko punkt i wkleić link do postu. Wątek będzie się przeglądało nietypowo, bo za pomocą mapy w pierwszym poście, ale też pozostanie zawsze jakiś ślad dyskusji w wątku.
To co? Wkleję mapę do pierwszego postu na razie jako link (muszę sprawdzić czy plugin wklei nowe mapy Google jako ramkę).
---------- Post dodany o 11:31 ---------- Poprzedni post był o 11:23 ----------
Dodałem post Karola do mapy, a tym samym przywróciłem go do wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Karolu ja bym przywrócił Twój post. Właśnie o to chodzi by pokazać miejsce i jakąś notkę o nim. A na mapie zawsze można pokazać tylko punkt i wkleić link do postu. Wątek będzie się przeglądało nietypowo, bo za pomocą mapy w pierwszym poście, ale też pozostanie zawsze jakiś ślad dyskusji w wątku.
To co? Wkleję mapę do pierwszego postu na razie jako link (muszę sprawdzić czy plugin wklei nowe mapy Google jako ramkę).
W takiej wersji będzie to super. Sam wątek nie będzie zorganizowany, ale pomysł z mapą na początku go w zupełności wyprostuje :)
Są już jacyś chętni do obsługi mapy???
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
... na mapie zawsze można pokazać tylko punkt i wkleić link do postu.
Skoro można, to czemu nie ma? Klikam w czerwoną kropę na mapie i wyskakuje ramka z ... tylko nazwą tego punktu.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Skoro można, to czemu nie ma? Klikam w czerwoną kropę na mapie i wyskakuje ramka z ... tylko nazwą tego punktu.
Te miejsca tylko z nazwą punku były wrzucone jako wersja testowa przy tworzeniu bazy i rozwiązań.