Odp: Ola_Olga i moje zdjęcia
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Przyznam, że mnie to zaskoczyło. Myslałem, że coś takiego może być tylko w marnych, tanich kompakcikach.
Mam to w leciwym bardzo coolpixie 5700 nikona raz chyba uzylem coby popatrzec jak przez lornetke.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ola_Olga
Dziękuję bardzo wszystkim za dobre rady. Posłuchałam - wyłączyłam redukcję szumów, filtr szumów był i jest na standard.
Poza tym wygląda na to, że rzeczywiście powodem tej kaszy jest używanie przeze mnie konwertera cyfrowego, chyba nie zawsze zasadnie. Nie miałam dzisiaj czasu zrobić zdjęć porównawczych, ale raczej to było przyczyną. Tak zupełnie o nim nie zapomnę, ale postaram się używać sensowniej.
Dziękuję – zawsze można na Was liczyć.
Niestety, nie to jest rozwiązaniem problemu. A już najmniej jest nim użycie telekonwertera. Twój błąd polega na fotografowaniu
w jpg'u, który nadto poustawiałaś sobie z niemałą fantazją: kontrast - wysoki, nasycenie - wysokie, ostrość - twarda,
vivid, kompensacja cieni. Gdybyś zapisywała RAW'a z pełnym jpg'iem, zobaczyłabyś, że to nic innego jak powiększenie
do natywnego formatu, czwartej części z centralnego fragmentu matrycy. Trzeba by raczej użyć orfa, OlympusViewera i
paint.net'a czyli wszystkiego tego co i tak posiadasz. Wywołujesz w OV i zapisujesz tif'a 16bit, dalej obrabiasz w
paint.net'cie i zapisujesz tif,a. Później zmniejszasz do dowolnych wymiarów w których chcesz publikować i zapisujesz
w jpg. I to już wszystko.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Mam pytanko - wiesz, czy uważasz??? To jednak wydaje się mi istotna różnica.
Tak wiem. Jest dokładnie jak napisał hades:
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Tak jest, sprawdziłem z ciekawości u mnie. O ile w RAW to jest nie istotne, to w JPEG konwerter cyfrowy raz, że wycina kadr, to na dodatek powiększa go do rozdzielczości 16 MP. Wszystkie artefakty i szumy w ten sposób także "awansują".
Co prawda nie wiem czemu nazywacie to konwerterem cyfrowym. Mi chodzi o tzw. zoom cyfrowy o tym pisałem i to było użyte w zdjęciach. To jest gorsze od skadrowania zdjęcia i zrobieniu cropa powiedzmy z polowy całego kadru.
Zoomu cyfrowego nie powinno się używać, a już tym bardziej jak się ma dostępny zoom optyczny w obiektywie dający to samo przybliżenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
...Nie rozumiem po co, w aparacie z wymienną optyką, jest potrzebny cyfrowy zoom :roll:
Też nie rozumiem:) W moim też jest taka możliwość ale zwie się tak zwyczajnie - zoom cyfrowy (x2 i x4 do wyboru), a nie konwerter cyfrowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Przyznam, że mnie to zaskoczyło. Myslałem, że coś takiego może być tylko w marnych, tanich kompakcikach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mam to w leciwym bardzo coolpixie 5700 nikona raz chyba uzylem coby popatrzec jak przez lornetke.
A jednak to fajna funkcja, której odkrycia niemal dokonał Mirek.
Jeśli wiem, że będę mocno kadrował bo brakuje ogniskowej, to mam do ostrzenia i komponowania interesujący mnie fragment 2x powiększony! Funkcja ta daje wynikowy 2x powiększony jpg, ale orf'a masz z całej matrycy. Jeśli robisz tylko RAW'y, a ja tak tylko robię, to masz tylko podgląd środka matrycy powiększony 2x.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak wiem. Jest dokładnie jak napisał hades:
Co prawda nie wiem czemu nazywacie to konwerterem cyfrowym. Mi chodzi o tzw. zoom cyfrowy o tym pisałem i to było użyte w zdjęciach. To jest gorsze od skadrowania zdjęcia i zrobieniu cropa powiedzmy z polowy całego kadru.
Zoomu cyfrowego nie powinno się używać, a już tym bardziej jak się ma dostępny zoom optyczny w obiektywie dający to samo przybliżenie.
No chyba, że filmujesz??? Prawda?
Po drugie jakość stabilizacji trochę inna przy 75 i inna przy 150 mm, światło tez inne.
Po trzecie jakość obrazka z długiego kita, nie rewelacyjna. I trzeba by sprawdzić gdzie lepsza przed popełniniem "rady".
Wiem i uważam, że to kolejne narzędzie do wykorzystania byle z głową i byle świadomie. Opowieści o nie używaniu lepiej potraktować jak te bajkowe o niewinności wilka w Czerwonym Kapturku...
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
... Funkcja ta daje wynikowy 2x powiększony jpg, ale orf'a masz z całej matrycy...
Jesteś tego pewny? Tak pytam może zależy od aparatu. W moim Panasonicu G1 cyfrowy zoom można użyć tylko i wyłącznie robiąc zdjęcia w .jpg. Jak wybiorę RAW+jpg lub sam RAW zoom cyfrowy jest w menu nieaktywny i niemożliwy do użycia.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Opowieści o nie używaniu lepiej potraktować jak te bajkowe o niewinności wilka w Czerwonym Kapturku...
Rade o nieużywaniu zoomu cyfrowego powiedziałem w pełni przekonany co do racji, dodawszy, tym bardziej jak sie ma zoom optyczny, który bedzie na pewno lepszy.
Choć i bez zoomu optycznego, cyfrowego nigdy bym nie użył. Ostatecznie wolę mocniej skadrowac zdjęcie w programie graficznym co da lepszy efekt.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jesteś tego pewny? Tak pytam może zależy od aparatu. W moim Panasonicu G1 cyfrowy zoom można użyć tylko i wyłącznie robiąc zdjęcia w .jpg. Jak wybiorę RAW+jpg lub sam RAW zoom cyfrowy jest w menu nieaktywny i niemożliwy do użycia.
To jest jest kolejna niższość tego Panasonica...Mój Olek zapisuje 100% RAW-a i wycinek z jpg-a, dokładnie powiększonego jpg-a będącego odpowiednikiem 1/4 RAW-a
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
To jest jest kolejna niższość tego Panasonica...Mój Olek zapisuje 100% RAW-a i wycinek z jpg-a, dokładnie powiększonego jpg-a będącego odpowiednikiem 1/4 RAW-a
Nie biorę tego jako niższość Panasonica bo nigdy do niczego bym nie użył wycinku kadru powiększonego do pełnej rozdzielczości. Naprawdę używasz zoomu cyfrowego, nie wierzę.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie biorę tego jako niższość Panasonica bo nigdy do niczego bym nie użył wycinku kadru powiększonego do pełnej rozdzielczości. Naprawdę używasz zoomu cyfrowego, nie wierzę.
Z obiektywami C-mount ma to uzadnienie, reszta kadru jest czarna. To te szkiełka stosowane z 8mm taśmą filmową niegdyś, dziś z mikro 4/3 do filmowania. W pozostałych przypadkach ponieważ wzrok mi jeszcze dopisuje, używam Shopa.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jesteś tego pewny? Tak pytam może zależy od aparatu. W moim Panasonicu G1 cyfrowy zoom można użyć tylko i wyłącznie robiąc zdjęcia w .jpg.
Tak jest Olympusach.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Choć i bez zoomu optycznego, cyfrowego nigdy bym nie użył. Ostatecznie wolę mocniej skadrowac zdjęcie w programie graficznym co da lepszy efekt.
To zależy, czy chcesz rzeźbić orf'a do bólu. Producent ma spoko opracowane algorytmy. Tak dla dowcipu i pewności zrobiłem próbę, jeden z puszki drugi kadrowany. Na razie bez exif'ów.