Odp: We wrześniu ruszy edycja popRAWki
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Wypowiedziałeś się w temacie ale wydaje mi się, że obraziłeś wiele osób :???:
Prosiłbym by w merytorycznej dyskusji nie próbować stosować odniesień do osób i pogladów, bo zabije to rozmowę.
Demokratyczne głosowanie ma ten sens, ze pozwala zmierzyc popularność i wyrazić wolę głosujacym. Co najwyżej może pokazać popularnośc autora lub pracy i ew. ocenić skutecznośc kampanii popularnościowej czy reklamowej na ich korzyść...
Niestety nie da się w powszechnem głosowaniu zmierzyć jakości pracy, czy wykonanej z popRAWce wartości dodanej. Jestem to wstanie dowieść tego praktyką i doświadczeniem.
Dlatego jestem zwolennikiem juroskich form oceny, zarowno w FM jak i w ćwiczeniach typu popRAWki. Choć wydaje się to nie wiedzieć czemu niepopularne.
Reasumując głosujmy temat poprawki, miejmy powszechną mozliwośc udzialu ale oceniajny w jakimś gronie typu eksperkckiego o ile znajdziemy zadość doświadczonych i majacych odrobinę czasu i checi userów wśród nas.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Demokratyczne głosowanie ma ten sens, ze pozwala zmierzyc popularność i wyrazić wolę głosujacym. Co najwyżej może pokazać popularnośc autora lub pracy i ew. ocenić skutecznośc kampanii popularnościowej czy reklamowej na ich korzyść...
Trudno mówić o popularności autora w głosowaniu skoro prace w popRAWce są anonimowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Reasumując głosujmy temat poprawki, miejmy powszechną mozliwośc udzialu ale oceniajny w jakimś gronie typu eksperkckiego o ile znajdziemy zadość doświadczonych i majacych odrobinę czasu i checi userów wśród nas.
Osobiście jestem zwolennikiem głosowania. Traktuje ten konkurs jako formę zabawy i także edukacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
...
Traktuje ten konkurs jako formę zabawy i także edukacji.
Jako wynik udziału - się z Tobą zgadzam, co do wyboru najlepiej obrobionej pracy, mam uzasadnione osobistym doświadczeniem, gigantyczne wątpliwości...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
/.../co do wyboru najlepiej obrobionej pracy, mam uzasadnione osobistym doświadczeniem, gigantyczne wątpliwości...
Nie najlepiej obrobionej pracy a obróbce, która najbardziej widzowi przypadła do gustu, stąd głosowanie publiczne a nie jurorskie.
Miało by to rację bytu gdyby:
- było to forum fotozawodowców
- byli tu tylko ludzie zarabiający retuszem na życie
A tych przesłanek brak. Co do jakości wybieranej pracy: "nasze gusta świadczą o nas" trzymajmy się tej maksymy a i jakość
prac wybieranych się poprawi.
jck wspomniał o dyletanctwie... to nie obraza, większość nas to właśnie dyletanci, ilu tu jest grafików-retuszerów?
---
edit:
czemu po wybraniu super pracy są tylko gratulacje a niema analizy i "detekcji" błędów Miszcza?
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
...co do wyboru najlepiej obrobionej pracy, mam uzasadnione osobistym doświadczeniem, gigantyczne wątpliwości...
Hmm..., przy głosowaniu na anonimowe prace nie mam takich wątpliwości. Sztuką jest też trafić w gusta szerszego kręgu odbiorców, a czy akurat od strony technicznej praca, która dostała najwięcej głosów jest też najlepsza dla mnie ma to drugorzędne znaczenie. Szanuję tu wybór większości głosujących.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Hmm..., przy głosowaniu na anonimowe prace nie mam takich wątpliwości. Sztuką jest też trafić w gusta szerszego kręgu odbiorców, a czy akurat od strony technicznej praca, która dostała najwięcej głosów jest też najlepsza dla mnie ma to drugorzędne znaczenie. Szanuję tu wybór większości głosujących.
Podajesz receptę jak wybrać najpopularniejszą pracę lub jak trafić w najszersze gusta.
A ja wyobrażam sobie popRAWkę jako wybór najlepiej poprawionego RAW-a, skanu, fotografii (czytaj poprawienie błędów, niedoróbek lub innych artefaktów).
Naprawdę nie widzisz różnicy? Nawet uwzględniwszy zastrzeżenie Saboor-a?
popRAWka zawsze miała charakter konkursu, gdzie forumowicze wybierają pracę, która im najbardziej odpowiada. Nie róbmy z tego kolejnego konkursu, gdzie "rada starszych" wybiera zwycięzcę. Pod tym względem dotychczasowa formuła powinna zostać.
Co do formy, to wydawało mi się, że dyskusja na ten temat już była parę miesięcy temu i miały być dwie, jedna tradycyjna - "wołamy najlepiej jak umiemy" i druga "dla Krakmana - wolna amerykanka".
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
popRAWka zawsze miała charakter konkursu, gdzie forumowicze wybierają pracę, która im najbardziej odpowiada. Nie róbmy z tego kolejnego konkursu, gdzie "rada starszych" wybiera zwycięzcę. Pod tym względem dotychczasowa formuła powinna zostać.
Co do formy, to wydawało mi się, że dyskusja na ten temat już była parę miesięcy temu i miały być dwie, jedna tradycyjna - "wołamy najlepiej jak umiemy" i druga "dla Krakmana - wolna amerykanka".
Wymieniamy poglady? Prawda?
Decyzje co do popRAWki sa w rękach Opiekuna i Administracji.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Prosiłbym by w merytorycznej dyskusji nie próbować stosować odniesień do osób i pogladów, bo zabije to rozmowę.
Możesz mi wyjaśnić dlaczego przed tą prośbą zacytowałeś fragment mojego posta? Gdzie tam widzisz odniesienie do osób i poglądów? :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
... oceniajny w jakimś gronie typu eksperkckiego o ile znajdziemy zadość doświadczonych i majacych odrobinę czasu i checi userów wśród nas.
Moje obawy budzi wytłuszczony fragment
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A ja wyobrażam sobie popRAWkę jako wybór najlepiej poprawionego RAW-a, skanu, fotografii (czytaj poprawienie błędów, niedoróbek lub innych artefaktów).
Co to znaczy najlepiej?
Nie ma obiektywnego "najlepiej" w tak niemierzalnej dziedzinie. Nie ma wzorca, do którego można przyrównać obróbkę. Zawsze to będzie ocena subiektywna, niezależnie od tego czy oceniać będzie ogół czy wyznaczone grono.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A ja wyobrażam sobie popRAWkę jako wybór najlepiej poprawionego RAW-a, skanu, fotografii (czytaj poprawienie błędów, niedoróbek lub innych artefaktów). ...
To jesteśmy zgodni. Różnimy się tylko co do tego kto ma decydować o wyborze tej najlepszej. W tym względzie podzielam zdanie Saboora i ahutty. Skoro Saboor się wypowiedział jednoznacznie ta kwestia sądzę jest rozstrzygnięta i nie ma co więcej nad tym deliberować.