Odp: Bedzie 9 mm f2.8 do m4/3?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
mam głębokie przeświadczenie, że cena produktu jest w większym stopniu zależna od strategii marketingowych i kosztów dystrybucji niż kosztów produkcji.
Pełna zgoda, też mam takie przeświadczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
zresztą zoom pewnie będzie baaaardzo drogi
Czy ja wiem jest w systemie konkurencja w postaci Panasonica 7-14/4 (ciekawe jak on się ma w stosunku do zuiko ED 7-14mm F4.0?) więc w sumie Olympus w podobnym zakresie 2.8 mógłby być śmiało jeszcze droższy, ale przecież chodzi o to żeby zarobić. Kto kupi to szkło gdy będzie jeszcze droższe? Więc może w podobnie wysokiej cenie? Choć 12-40 jest/był tańszy niż 12-35, 40-150 jest zapowiadany w cenie niższej niż 35-100 więc może...
Jak dla mnie fajnie by było gdyby nowy szeroki zoom i stałka spowodowały spadek ceny 9-18 i będę szczęśliwy - krócej będę na niego zbierał :mrgreen:
To niech będzie 8-18/4.
Coś pomiędzy amatorskim 9-18 a pro 7-14/2.8.
W cenie mniejszej od 12-40.
I wszyscy będą zadowoleni. :)
Czekam kiedy takie szkiełka jak 10-18 STM Canona trochę wpłyną na ceny. (bo przy tym szkle cena 9-18 wydaje się być rozbojem w biały dzień)
Przy EF-S 10-18 wszystkie ceny pozostałych UWA, może poza Samyangami, wyglądają jak rozbój w biały dzień.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Przy EF-S 10-18 wszystkie ceny pozostałych UWA, może poza Samyangami, wyglądają jak rozbój w biały dzień.
Ostatnio jak znajomi podpytywali mnie co kupić do 2000 to bez zmrużenia oka wskazałem Canona.
Można mieć za to 1200D + 18-55STM + 50/1.8. Jakby jeszcze dorzucić do zestawu 10-18 to wychodzi cena 9-18 Olympusa ;)
Co do innych UWA to taki Sony 10-18 jest jednak jaśniejszy i sporo lepiej od Olympusa zbudowany.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
zresztą zoom pewnie będzie baaaardzo drogi
Cytat:
Zamieszczone przez
ziemia01
niestety trzeba się z tym zgodzić :(
nie trzeba się z tym zgadzać, można nie kupować :)
Wolałbym 9mm f/4 za 1/3 ceny i rozmiarów f/2.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
fret - zmieniłeś arytmetykę? no nie poznaję kolegi :)
...
Nie zmieniłem, zauważyłeś cudzysłów? ;)
Ed.: polityka Olka też sie nie zmienia :)
Jedno pytanko. Czy to szkiełko da w końcu (Samy 10/2.8 niestety, ale nie) taki sam kąt widzenia na GH-C4K jaki daje mZD 12/2 na GH1/2?
Panas mogły skasować Oly ciemnym i tańszym naleśnikiem 10/2.8.
Za $900 spodziewał się wirtualnej nalepki 4K ready tj. 80 tego czegoś w tabelce rozdzielczość na optycznych, najpóźniej od 3.5 lub inaczej: za tyle kasy chciałbym Olkowe - to ważne, 6-12mm, nawet f/4.
Podsumowując, bardziej kibicuje plotce o aktualizacji do 4K dla M1, ceny używek w stanie LNIB są śmieszne Za Wodą a stabilizator i wizjer kuszą.
Jak dla mnie zoomow UWA w m4/3 styknie, jest ich aż 3 o różnych przeslonach, zakresach, cenach, stalki UWA za to żadnej. W sumie Fuji zauważył chyba taka potrzebę wypuszczajac 14/2.8 do X-a, czas teraz na Olka ;-)
---------- Post dodany o 09:19 ---------- Poprzedni post był o 09:13 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
Nono, sporo (o ile wierzyć plotkom), bardziej okolice ceny 12/2 byłyby sensowniejsze, ale chyba nie będziemy mieli na to wpływu :-/