Odp: Olympus XZ-2 czy bezlusterkowiec
Ja swój głos dam na epl5. Mam od paru miesięcy do noszenia w kieszeni. Aparat fajny. Mały.
Na przejściowce zapniesz każde szkło. Ja korzystam głownie z Olka 17mm f2,8, N 50mm F1,4 oraz N 180mm f 2,8.
Zadowolony bedziesz. Mam jeszcze inne stare szkła z analogow i tez daja rade. Bokeh fajny i zakręcony :)
Rade daje tez m42. Braku wizjera sie nie bój. Dasz rade.
Cena teraz oki, zakres pokryjesz kitami cały, pozniej jakby co dokupisz cos sobie.
Tworca watka musi sobie odpowiedziec na pytanie czy potem bedzie inwestowal czy nie.
Jesli niekoniecznie, to zdecydowanie XZ-2, na marginesie epl z kitem nie jest az taki kieszonkowy.
Zreszta juz sie nie wtracam, mowie tylko z wlasnego doswiadczenia w systemie mikro zawsze czegos brakuje, zawsze cos mozna dokupic, jak sie ma takiego xz-2, to sie skupia czlek na wazniejszych rzeczach niz sprzet:)
pozdroofka
Pozwolę sobie "doczepić" się do wątku, gdyż również mam dylemat.
Bezlusterkowiec (stawiam na E-PM2 ze względu na cenę i raczej te 1200zł to absolutne maksimum obecnie) czy XZ-2.
Sytuacja wygląda tak. Marny ze mnie fotograf, jednak cenię sobie jakość zdjęć. Nawet nie w sensie moich umiejętności (szczerze w nie wątpię), lecz tego, co potrafi aparat - w sensie detali itp. itd.
Do tej pory używałem Sony DSC-H2. Byłem z niego bardzo zadowolony, jednak wpadłem na "genialny" pomysł, aby nabyć malutki aparat. Wybór padł na Nikona S6500. Może w swojej klasie nie jest to zły kompakcik, jednak dla mnie jakość zdjęć jest nie do przyjęcia. Brakuje mi szczegółów, a przy oglądaniu zdjęcia na 100% na ekranie mojego monitora widać silnie działającą redukcję szumów (a może po prostu matryca więcej nie potrafi) nawet przy bardzo niskich ISO.
Chciałbym w przyszłości inwestować w obiektywy, jednak mam dużo zainteresowań i nie wiem czy dam radę.
Wiem, że XZ-2 to świetny kompakt, jednak czy z moim podejściem do aparatów z małymi matrycami nie będzie on nadal dla mnie zbyt słaby?
Czy E-PM2 z kitem na początek powinien mi wystarczyć?
Do czego aparat - w zasadzie do wszystkiego, na wycieczkę, na imprezę i tak dalej. Nie mam szczególnych kryteriów tutaj.
Z góry dziękuję za wszelkie porady :)
Ja mam E-PM2. Wcześniej gdy pozbywałem się E-510 stałem przed tym samym dylematem. Córka ma XZ-2 i mam możliwość porównania. Jeżeli chcesz kupić E-PM2 z kitem i nic ponadto to XZ-2 zupełnie wystarczy. Jedynie jeżeli chcesz mieć możliwość manualnego ustawiania parametrów filmowania to wtedy E-PM2. Czy jest to dla Ciebie istotne to musisz odpowiedzieć sobie sam. Jeżeli zdecydujesz się na E-PM2 to koniecznie z perspektywą kupna lepszych obiektywów. Co nie znaczy, że kit jest do kitu i nic nim nie zrobisz.
No właśnie, o co chodzi z tym kitem? Wszyscy piszą, że jest słaby, ale w czym?
Co do samego aparatu, zapewne większość będę focił w auto, ale nie ukrywam, że chciałbym móc się pobawić i ustawić co nieco sam.
Tak samo zabawa z głębią ostrości (zdjęcia w stylu pierwszy plan ostry, tło rozmyte), albo choćby technika ETTR. Chętnie bym popróbował takich rzeczy. XZ-2 da tutaj radę?
No właśnie kit jest słaby chociażby w tym, co wymieniłeś - ani portretu z płytką głębią ostrości nim nie zrobisz, ani ETTR. Z prostego powodu: jest za ciemny.
Cytat:
Zamieszczone przez
sakul88
No właśnie, o co chodzi z tym kitem? Wszyscy piszą, że jest słaby, ale w czym?
Co do samego aparatu, zapewne większość będę focił w auto, ale nie ukrywam, że chciałbym móc się pobawić i ustawić co nieco sam.
Tak samo zabawa z głębią ostrości (zdjęcia w stylu pierwszy plan ostry, tło rozmyte), albo choćby technika ETTR. Chętnie bym popróbował takich rzeczy. XZ-2 da tutaj radę?
Wszyscy którzy to piszą powąchali lepsze obiektywy...
W tym lub innych systemach. Kit jest krótki, ciemny i nieszczególny optycznie. Ale niezly jak na kita w ogóle. I składany, tj. po zlożeniu mały, zwłaszcza ta jego ostatnia wersja.
Dokupisz jedną czy drugą stałeczke , to nie będziesz chciał kitem fotografować. A na początek jest z niego taka zapchajdziura. Fotografowac się nim da.
Zadowolenie jak z kita...
@apz - ja nie napisałem tego z wątpliwościami, że ludzie piszą, że kity są słabe, a ja w to nie wierzę, tylko liczyłem na łopatologiczne wyjaśnienie dla laika ;)
@realnasty - a drugi bohater tematu? W takim razie jaki obiektyw na początek musiałbym kupić i ile by to kosztowało?
No i powracam do sprawa mojego czepiania się jakości samych zdjęć spowodowanych małą matrycą. XZ-2 to nadal daleko wielkością matrycy do bezlusterkowców Olympusa.
Cytat:
Zamieszczone przez
sakul88
A drugi bohater tematu? W takim razie jaki obiektyw na początek musiałbym kupić i ile by to kosztowało?
No i powracam do sprawa mojego czepiania się jakości samych zdjęć spowodowanych małą matrycą. XZ-2 to nadal daleko wielkością matrycy do bezlusterkowców Olympusa.
A o to zapytaj milośników XZ-2 , jest tam ich we wątku z jedna trzecia forum. Ja mialem XZ-1, zrobiłem troche zdjęć, cieszy kogo innego, ale był moim czwartym apratem i głównie kurzył się w torbie fotograficznej ....
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
No właśnie kit jest słaby chociażby w tym, co wymieniłeś - ani portretu z płytką głębią ostrości nim nie zrobisz
Chmmmm.Tylko ze portret to cos wiecej niz ujecie popiersia z jednym okiem ostrym lub calej sylwetki z rozmemlanym w tle samochodem.
A musze powiedziec,ze widzialem swietne portrety robione ciemnymi obiektywami(czyt. kitami)