Odp: Strzelec - moje fotografie wszelakie...
Cytat:
Zamieszczone przez
kolba
Pierwsze zdjęcie jak napisał andtor2. Natomiast co do drugiego to mam inne zdanie. Zdjęcie mnie się bardzo podoba i w mojej ocenie nie jest za ciasno skadrowane. Ja bym jeszcze troszkę z lewej strony obciął tak aby wyeliminować to coś co wystaje (jakaś blaszka, czy coś?).
Mam takie samo zdanie. Gołąb mi się podoba, bo jest właśnie inaczej pokazany niż na setkach innych fotek. Pozdrawiam:)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
W 2 szpecą te kolorowe sznurki w kadrze ...
Ponieważ sznurki będą wisiały do jesieni, sposobem na pozbycie się ich z kadru, jest podniesienie aparatu.
Trochę wyższa perpektywa i sznurki zejdą niżej- łatwiej będzie je wyciąć ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
3 mz. za ciasno kadrowane.
A może jeszcze ciaśniej?
Ponieważ ostra jest tylko główka ptaka i ziarno, może tylko do tych partii ograniczyć kadr?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
...A może jeszcze ciaśniej? ...
A czemu nie. Tak jak teraz, po prostu trochę przestrzeni bym dodał tak z 1cm (max) na każdym boku.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ponieważ sznurki będą wisiały do jesieni, sposobem na pozbycie się ich z kadru, jest podniesienie aparatu.
Słuszna uwaga, Panie Kolego. Trochę się bałam, że mi ten wróbel nawieje i bałam się ruszyć. Cóż, następne będzie bez sznurków i tyle.:lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
A czemu nie. Tak jak teraz, po prostu trochę przestrzeni bym dodał tak z 1cm (max) na każdym boku.
Zobaczę jak będzie takie super ciasne zbliżenie wyglądać i zaprezentuję w najbliższym czasie. Andtor, teraz nie pamiętam, dlaczego zdecydowałam się na takie kadrowanie. Jest to 100% kadru. Prawdopodobnie coś tam z boków wchodziło w kadr. Parapet ma dosyć ograniczoną szerokość.
Gołębica jest na tyle oswojona, że dziobie ziarno z ręki i dosyć chętnie pozuje. Nie boi się aparatu. Mam nadzieję ją obfotografować z każdej strony :D
1 załącznik(ów)
Moja wersja ciasnego kadrowania w kwadrat:
4.
Załącznik 122961
BTW. Helmuth, pokazałbyś swój punkt widzenia na ciasny kadr dla tego zdjęcia?
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
Można i tak, ale poprzednie, bez przycinania, miało swój urok.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
Helmuth, pokazałbyś swój punkt widzenia ...
Proszę :)
Podobnie- w kwadrat, tylko trochę w prawo:
Załącznik 122976
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Proszę :)
Podobnie- w kwadrat, tylko trochę w prawo:
Dziękuję. Też może być :)
3 załącznik(ów)
Dziękuję wszystkim za odwiedziny :)
Inny temat, który lubię fotografować, to kwiatki*.:)
5.Załącznik 123067; 6.Załącznik 123068; 7.Załącznik 123066.
*Zdjęcia zebrane z wątku kwiatkowego.
Gołębiowy kadr helmutha rzeczywiscie jest dobry. Podoba mi sie plastyka na zdjeciu 5. Zdjecie nr 7 zupelnie sie zmienia po powiekszeniu, duzo zyskuje na uroku.