Odp: Tani sposób na szeroki kąt 14mm+konwerter? 14-42 + konwerter?
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Możesz już przygotować się psychicznie że tani ani nawet średni cenowo to on nie będzie. W każdym razie też czekam na niego. Nie wiem jeszcze czy kupię czy popsioczę na cenę ale czekam. Miałem duży 7-14/4.0 i byłem z niego więcej niż zadowolony.
No pewnie koło 4,5 będzie kosztował katalogowo ale będzie bezkonkurencyjny w tym zakresie jeśli chodzi o m4/3. Zobaczymy - może Panasonic coś stworzy też.
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
No pewnie koło 4,5 będzie kosztował katalogowo ale będzie bezkonkurencyjny w tym zakresie jeśli chodzi o m4/3. Zobaczymy - może Panasonic coś stworzy też.
Panasonic już stworzył swoje 7-14.
https://forum.olympusclub.pl/threads...4?daysprune=-1
A tak a propos 9-18 i softu autorstwa ajta: Ma ktoś może fisha i 9-18 albo jakiś UWA? Bardzo jestem ciekawa porównania zdjęć z wyprostowanego fisha i obiektywu rektalinearnego.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
A tak a propos 9-18 i softu autorstwa ajta: Ma ktoś może fisha i 9-18 albo jakiś UWA? Bardzo jestem ciekawa porównania zdjęć z wyprostowanego fisha i obiektywu rektalinearnego.
Mogę zrobić kiedyś porównanie. (mam Samyanga i 7-14)
---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post był o 18:34 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Ehh tak siedzę i myślę i chyba póki co zakupię 12-50 olka lub naleśnika Panasa 14-42 (do niego jest konwerter jakby coś). W przyszłym roku będzie nowy 7-14 f1:2.8 Olka to dozbieram do tego czasu :)
Dla mnie 12mm to już szeroko bo póki co najszerszą mam stałkę 25mm.
To może naleśnik Panasa 12-32 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Mogę zrobić kiedyś porównanie. (mam Samyanga i 7-14)
Byłabym zobowiązana. Mogą być rawy, ja wywołam i wyprostuję. Tylko żeby były z tego samego miejsca zrobione. I nie zaszkodzi, jak w kadrze będą jacyś ludzie, bo to oni najgorzej znoszą deformacje szerokiego kąta ;) Na razie wnioski mam takie, że do ludzi najlepszy jest hemi, on tak prostuje, że ludzie wyglądają zupełnie normalnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
To może naleśnik Panasa 12-32 ?
Chyba wolałbym 14-42 naleśnika z Panasa.
---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post był o 19:05 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Myślałem o czymś z lepszym światłem :) - wolę poczekać na Olka
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Byłabym zobowiązana. Mogą być rawy, ja wywołam i wyprostuję. Tylko żeby były z tego samego miejsca zrobione. I nie zaszkodzi, jak w kadrze będą jacyś ludzie, bo to oni najgorzej znoszą deformacje szerokiego kąta ;) Na razie wnioski mam takie, że do ludzi najlepszy jest hemi, on tak prostuje, że ludzie wyglądają zupełnie normalnie.
Mówisz, masz.
Jeszcze nie wszystko ale wątek zacząłem.
https://forum.olympusclub.pl/threads...%B3w?p=1101946
---------- Post dodany o 19:39 ---------- Poprzedni post był o 19:34 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Chyba wolałbym 14-42 naleśnika z Panasa.
---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post był o 19:05 ----------
Myślałem o czymś z lepszym światłem :) - wolę poczekać na Olka
Szczerze mówiąc to wolę 12-32 Panasa od 14-42 EZ Olka.
A co do 7-14 to nie dość, że będzie ogromny to cena pewnie będzie większa niż 14-24 Nikona.
No dobra, to jeszcze przy okazji takie pytanie, czy lepiej wybrać 14-42 PZ Panasonica (naleśnik), czy 14-42 EZ Olka (naleśnik) przy założeniu, że oba kosztują tyle samo? Kusi mnie Panasonic bo w sumie ma stabilizację a nigdy nie wiadomo czy mi Panaś w ręce nie wpadnie a z drugie strony lubię mieć obiektyw Olka do korpusu Olka :D
Często przewija się pytanie jaka jest realna różnica między 12-50mm a 14-42mm przy szerszym końcu, dlatego pozwolę sobie wkleić przy okazji tego tematu dwa zdjęcia pokazujące łopatologicznie tę różnicę. Mam obecnie oba obiektywy i jeśli chodzi o funkcjonalność to 12-50 jest ekstra, choć moim zdaniem trzeba mieć oba bo 14-42 na specer do kieszeni jest idealny :)
No ale co do różnicy w szerokości kadru (z góry przepraszam za jakość i bałagan w pokoju ale przynajmniej widać różnicę), aparat leżał na stole dokładnie w tym samym miejscu przy robieniu obu zdjęć.
12mm
14mm
Osobiście nie myślałem ,że różnica jest tak duża. W krajobrazach to niemal przepaść :)
jeszcze lepiej to widać gdy na szerszym zdjęciu narysuje się ramki pola widzenia obiektywu węższego :)