Odp: Pomocy z obróbką - wysokie ISO
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Mam takie pytanie poza obróbkowe. Dlaczego nie musnąłeś ich lekko lampą na wprost? Główne światła w kościele są za nimi. Wówczas nie martwiłbyś się autoISO, a miałbyś doświetlony pierwszy plan. Mógłbyś nawet przełączyć się trwale na 3200 ISO i przymknąć nieco przysłonę by łapać więcej pola.
A jeśli chodzi o obróbkę. Doświetliłbym pierwszy plan tak jak to zrobił Andtor2, a gładzenie zrobił jak Mirek w wersji 2. W LR 4 trzeba nałożyć adjustment brush na skórę z parametrami Clarity -10, Sharpness -10 a może nawet -15, Noise +20. Trzeba poeksperymentować.
Tak jak pisałem, żałuję że nie błyskałem lampą. Nie wiem co mnie tym razem skusiło na zastane światło.
2 załącznik(ów)
Drugi RAW tak bym widział na moje amatorskie oko i umiejętności w obróbce. Nie wątpię, że można wywołać lepiej.
Ogólnie sadzę, że jakiejś tragedii nie ma, choć wiadomo, że mogłoby być lepiej i mniej czasu by się straciło w późniejszej obróbce.
przed Załącznik 121918 po Załącznik 121919
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Drugi RAW tak bym widział na moje amatorskie oko i umiejętności w obróbce. Nie wątpię, że można wywołać lepiej.
Ogólnie sadzę, że jakiejś tragedii nie ma, choć wiadomo, że mogłoby być lepiej i mniej czasu by się straciło w późniejszej obróbce.
przed
Załącznik 121918 po
Załącznik 121919
No właśnie mi też tak wychodzi. Tak jakby malowane pastelami.
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
No właśnie mi też tak wychodzi. Tak jakby malowane pastelami.
Jakiś wpływ pewnie ma odszumianie ale w tym akurat zdjęciu głębia ostrości też nie jest jakaś duża. Zaczyna się od Pani Młodej w zasadzie i zbyt daleko nie sięga, a może potrzeba lepszego speca od obróbki:)
Jak dla mnie to tu nie mam ostrosci, to po pierwsze po 2 ciemne i szum. Lamapa mogla temu zaradzic ale wiem ze robiles bez. Druga mozliwosc jasny obiektyw nie wiem czym to robiles ale wyglada slabo.
2 załącznik(ów)
Ja poszedłbym w tym kierunku, szumem bym się nie przejmował, na papierze i tak tego nie będzie widać. Obrabiane w ACR.
Załącznik 121960Załącznik 121961
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
Jak dla mnie to tu nie mam ostrosci, to po pierwsze po 2 ciemne i szum. Lamapa mogla temu zaradzic ale wiem ze robiles bez. Druga mozliwosc jasny obiektyw nie wiem czym to robiles ale wyglada slabo.
Robione Nikon 35mm/1.8 na 3.2.
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Ręka jest poparzona i Pani Młoda nie chciała jej korygować. Jeśli chodzi o szum to może i udało mi się go zniwelować ale jakoś nie mogłem dopasować tego kolorystycznie itp.
---------- Post dodany o 07:28 ---------- Poprzedni post był o 07:25 ----------
A możesz Mirku podpowiedzieć co w środkowym zrobiłeś?
Dlatego pisalem,ze reki bym nie uzdrawial.
Co zrobilem w srodkowym. Oprócz tego ze lewa strone zrobilem zimniejsza,przy ogólnie zdjetym zoltym,to.To sa zrobione tezy warstwy.Jedna to twarz i wlosy mlodej,druga to twarz mlodego trzecia to sam welon.Z twarzy mlodego w kolorze selektywnym w czerwieniach dodalem zoltego i pozniej lekko rozjasnilem.W warstwie z twarza mlodej tez w selektywnym na zolciach dodalem czerwieni,wyostrzylem selektywnie.W warstwie trzeciej z samym welonem opcja podswietlenie,zabawa w swiatla i cienie by uwydatnic welon.
Nic wiecej nie robilem.W sumie to minutowa zabawa w PS