1 załącznik(ów)
Odp: P6077425 i inne, czyli kadry lcfa
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
@andtor2: OK, przy 400% powiększeniu widać różnicę - zazwyczaj zdjęcia oglądam na 100% lub 200%, ale skoro są i fani 400%, to następnym razem będzie z mniejszą kompresją :).
Zazwyczaj też oglądam na 100%. Jak mi coś bardzo "nie pasuje" to powiększam mocniej :), a głównie chodzi o to co napisałem wcześniej:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Moim zdaniem ma to wpływ na jakość nawet bez powiększania ale nie musisz się ze mną zgadzać:smile:
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
Co do tego że sam szum w ogóle widać, to kwestia tego że odszumianie mam zazwyczaj bardzo niskie, lub wyłączone. Mógłbym podbić odszumianie, żeby mieć gładkie tło jak u Ciebie, ale będzie to kosztem detali. Część z nich można odzyskać większym wyostrzaniem, ale to z kolei powoduje brzydkie efekty halo (porównaj np. kończyny mrówy w Twojej i mojej wersji), które mi osobiście przeszkadzają dużo bardziej, niż lekki szum.
Przyznam, ze efektu halo to niezbyt dostrzegam, jest jaśniej niewątpliwie.
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
Poziom jasności ewentualnie mógłbym trochę zwiększyć, ale że zdjęcie dosyć późno było robione (koło 19:30), to stwierdziłem że lekko mroczniejsze może zostać :).
Mogło być jaśniej i co też źle wpływa na odbiór to, że tak straciłeś (może celowo) kolor. Testuje sobie właśnie Capture One 7 (bo w tym wywoływałeś w/g EXIF) nawet zjechałem lekko saturacją i tak wyszło:
Załącznik 120777 w PSE zmniejszyłem i podostrzyłem (może za mocno)
Tu w ogóle będzie trudno (wręcz niemożliwe) uzyskać satysfakcjonującą jakość bo to zbyt duży crop z całego kadru.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mogło być jaśniej i co też źle wpływa na odbiór to, że tak straciłeś (może celowo) kolor. Testuje sobie właśnie Capture One 7.
Saturację przy mrówach zbijam celowo. A co podostrzania, to w C1 (btw. polecam - genialny soft i do końca czerwca w dobrej cenie) też możesz robić, tool tab Details (CTRL-7).
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
... A co podostrzania, to w C1 (btw. polecam - genialny soft i do końca czerwca w dobrej cenie) też możesz robić, tool tab Details (CTRL-7).
O tym wiem. Jest tam też Noise Reduction, to taka mała aluzja:wink: Co do wyostrzania to wskazane (może i ważniejsze) jest też po zmniejszeniu zdjęcia. Chyba jednak zostanę przy LR. C1 jakoś mało intuicyjny jest dla mnie. Na przykład po skadrowaniu zdjęcia nie wiem jak zrobić aby w oknie głównym pozostała tylko ta część wykadrowana. W LR przycisk Done pod obrazkiem lub Enter z klawiatury i już, w C1 nie mogę znaleźć. W każdej chwili mogę też wrócić do kadru oryginalnego Crop/Reset.
Choć przyznam, że uzyskane efekty (szczegółowość, kolorystyka) z C1wydają mi sie troszeczkę lepsze niz z LR.
6 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
po skadrowaniu zdjęcia nie wiem jak zrobić aby w oknie głównym pozostała tylko ta część wykadrowana
Cały kadr jest wyświetlany tylko jak jesteś w trybie Crop (C) - w każdym innym, np. Pan (H) pokazywana jest już tylko część po skadrowaniu.
I przy okazji kolejna porcja kadrów z wczorajszych wędrówek - 15, 16, 17, 18, 19, 20:
Załącznik 120789 Załącznik 120790 Załącznik 120791 Załącznik 120792 Załącznik 120793 Załącznik 120794
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
Cały kadr jest wyświetlany tylko jak jesteś w trybie Crop (C) - w każdym innym, np. Pan (H) pokazywana jest już tylko część po skadrowaniu.
Dzięki. Niby proste, a na to nie wpadłem:) W wszystkich chyba programach z jakimi miałem do czynienia po skadrowaniu trzeba było to zatwierdzić, a tu trzeba przejść jakby w inny tryb, np. "łapki" (H). Może wiesz jak z tym jest w RawTherapee bo też nie ogarniam:)
Co do zdjęć podobają się 18 i 19. Na 15 nie dało rady "uratować" nieba?
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Na 15 nie dało rady "uratować" nieba?
Nie bardzo było z czego - pomiar ekspozycji miałem akurat centralny ważony, nie ESP, i niebo też bardzo jasne było (koło 13-ej). Jakieś resztki z lewej strony może bym wyciągnął, jakbym się trochę pobawił, ale nie za dużo - mniej więcej tyle się w ORFie zachowało:
Załącznik 120828
EDIT: w sumie, jak już sobie warstwę zrobiłem, to i zmiksowałem od razu :P. Kadr 15 wersja 2, po kilku minutach zabawy w GIMPie:
Załącznik 120847
Tutaj ORF, jeśli ktoś chce sam spróbować z przepałami powalczyć: https://www.dropbox.com/s/scdk16xsb7...40074.ORF?dl=1 :)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
Niewiele można odzyskać i walka skazana na porażkę:) Choć już ta druga Twoja wersja jest lepsza. Biel tak nie bije po oczach jak w pierwszej (foto 15)
Mi tak wyszło w Lightroom tym razem:Załącznik 120863
Dodałem lekką winietę i filtr połówkowy w prawym górnym rogu ale zbyt sztucznie to wygląda.
Lepiej jednak niedoświetlić niz przepalić zdjęcie. Z cieni można sporo wyciągnąć, a z mocnego przepalenia nawet RAW nie pomoże.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
Dzisiaj trochę obrazków ze świata makro :).
8, 9, 10, 11, 12, 13, 14:
Podoba mi się ta wrzutka. W 9 przyciąłbym jednak górę, a 12 jeszcze bardziej np. :Załącznik 120882 Bardzo ładne te kwiatuszki.
@andtor2: przy statycznych scenach to najlepiej chyba by było robić wielokrotną ekspozycję i składankę, żeby było skąd te cienie i światła wyciągać, gdy się rozpiętość tonalna matrycy kończy :).
@jaclas:
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Podoba mi się ta wrzutka. W 9 przyciąłbym jednak górę, a 12 jeszcze bardziej np. :
Załącznik 120882 Bardzo ładne te kwiatuszki.
Cieszę się niezmiernie :). Co do przycinania - staram się w miarę możliwości zasady trójpodziału (czy tam złotego podziału, prawie to samo) trzymać, więc trochę wolnej przestrzeni też lubię zostawić - ale co kto lubi, oczywiście :).
Btw. jakby ktoś chciał na własne potrzeby wersję w pełnej rozdzielczości przed kadrowaniem, albo pobawić się ORFem, to dajcie znać - podrzucę.