Odp: [OlyTest] EM1 + 12-40/2.8 ---- Znacie? To poczytajcie! (tekst i foto by TOKIN)
Taki zestaw niedawno nabyłem i jestem mega zadowolony. AF w 12-40mm to cicha błyskawica np. w porównaniu z 14-35mm :) Możliwość podpięcia obiektywów 4/3 i m4/3, to dodatkowe możliwości. Dobrze współpracuje z dużymi szkłami 4/3. Jedyne zastrzeżenia, to szybkość z dużym 35-100mm - odrobine szybciej pracował z E-5. Postaram się przedstawić niedługo mały test.
Odp: [OlyTest] EM1 + 12-40/2.8 ---- Znacie? To poczytajcie! (tekst i foto by TOKIN)
Fajny, praktyczny test.
---
W kwestii EXIF-ów. Wystarczy, że podstawowe parametry są w podpisie zdjęcia.
Szkoda, że nie było zbliżenia na zawodnika w żółto-czarnym kubraczku. Takiego "debeściaka" dawno nie widziałem. Zdjęcia świetne.
7 załącznik(ów)
Część trzecia.
Teraz coś z koszyka opowieści pod tytułem Nigdy nie mów Nigdy.
Otóż zawsze zarzekałam się, że MF nie dla mnie, że wada wzroku, że niewygodnie, że nieskutecznie, że powoli, że nie da się itp., itd. Potem wymyślono focus peaking, ale ja nadal byłam sceptyczna, to na pewno nie działa, to na pewno tylko taki chwyt marketingowy, to dla szaleńców, to nie dla mnie.
Nawiasem mówiąc ciekawie rozwiązane jest przełączanie AF-MF - można tego dokonać na dwa sposoby - albo z poziomu menu aparatu, albo pierścieniem na obiektywie (to drugie jest oczywiście znacznie szybsze!).
W EM1 wypróbowałam MF, wypróbowałam focus peaking – ludzie, to działa! I to jak!
Generalnie jestem pod dużym wrażeniem „makrowych” możliwości tego obiektywu. Aż się dziwię, że producent tak szczodrze nas użytkowników obdarował… wszak jest specjalne (i nie tanie) szkiełko makro w systemie…
Oczywiście makro maniacy nie będą poruszeni, natomiast zwykły użytkownik, któremu od czasu do czasu, albo od wielkiego dzwonu:wink: spodoba się jakiś kwiatek, albo dmuchawiec czy gałązka pomidora… będzie więcej niż zadowolony. Ja byłam!
23.
Zabrałam też kiedyś EM1 wraz z 12-40 na chwilę do dworu;) - akurat szykowano salę na wesele.
Ręcznie ustawiony balans bieli - chyba daje radę:
Załącznik 116808Załącznik 116809Załącznik 116810Załącznik 116811Załącznik 116812Załącznik 116813Załącznik 116814
CDN...
Przenosząc reputacyjne wszechobecne stękanie na płodną glebę frywolnych pieśni ludowych rzekłbym: dałabym Ci chleba z masłem alem go zjadła.
Tymczasem masz żółtą kartkę ;)
Zmianę trybu AF na MF w 12-40 można dokonać na trzy sposoby:
- menu w aparacie,
- przesunieciem pierścienia ostrości
- naciśnięciem zdefiniowanego guzika na obiektywie lub body (o ile na body takim dysponujemy)
Zmiana pierwsza i trzecia daje regulację MF pierścieniem w trybie sterowania by wire (pierścien kręci się dookoła). Przesunięcie pierścienia ostrości daje nam mechaniczne ustawianie ostrości jak w słynnych "manualach".
Peaking w Olkach jest nadal nieco gorszy niż w np. w NEXie - mam oba - mam porównanie. Np. w NEXie można zmienić kolor "kreskowania" krawędzi, w E-P5 jest to jedynie kolor biały - może w E-M1jest inaczej, ale testujący nic na ten temat nie napisał.
Dobre "macro" w 12-40 nie powinno być zaskoczeniem, ponieważ stary poczciwy 14-54 już to miał ...
Ja mam ustawiony tryb S-AF MF . Chcę AF - mam na dzień dobry, chcę MF - kręcę pierścieniem ostrości i mam automatycznie MF.
Nie wiem, jak w em-1, ale w em-10 kolor kreskowania krawędzi można wybrać (czarny albo biały)
Tak, można jeszcze zdefiniować guziczek.
Moim zdaniem najwygodniejsze jest przesunięcie pierścienia na obiektywie.
Inna sprawa, że choć teoretycznie nie powinien, to kilka razy zdarzyło mi się ów pierścień przesunąć mimowolnie. Podobnie było z zaślepką pod lampę błyskową - przyglądąłam się jej uważnie i siedzi sztywno, jednak ze dwa razy się wysunęła przy wyciąganiu aparatu z torby.
W EM1 (podobnie jak w EM10) można zmienić kolor kreskowania - wydało mi się to oczywiste.
Można oczywiście zmieniać wielkość powiększenia.
Moim zdaniem focus peaking w EM1 nie jest gorszy niż w NEX /5r/ (o tym mogę coś powiedzieć, bo obcowałam z aparatem kilka miesięcy).
Pewnie za sprawą ergonomii całości, być może za sprawą obiektywu (pierścienia) - peaking w EM1 wydał mi się działac znacznie lepiej!
W Nexie kompletnie mnie ta funkcjonalność nie przekonała, w EM1 (em10 też) mi się to bardzo spodobało.
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
W EM1 (podobnie jak w EM10) można zmienić kolor kreskowania - wydało mi się to oczywiste.
Można oczywiście zmieniać wielkość powiększenia.
Moim zdaniem focus peaking w EM1 nie jest gorszy niż w NEX /5r/ (o tym mogę coś powiedzieć, bo obcowałam z aparatem kilka miesięcy).
Pewnie za sprawą ergonomii całości, być może za sprawą obiektywu (pierścienia).
W Nexie kompletnie mnie ta funkcjonalność nie przekonała, w EM1 (em10 też) mi się to bardzo spodobało.
Wydaje mi się (z podkreśleniem na wydaje mi się) że w E-P5 też można zmienić kolor focus-peakingu z białego na czarny.
Moim skromnym zdaniem funkcja focus-peaking działa w E-M1 wyraźnie lepiej niż w E-P5. Przypuszczam że jest to kwestia użytego procesora - ten w E-P5 reaguje z jednak z pewnym minimalnym opóźnieniem
6 załącznik(ów)
Część czwarta - ostatnia:)
Stabilizacja:
Stabilizacja jest bajeczna, jej specyfikację znacie wszyscy lepiej ode mnie, dla mnie ważny jest efekt. A efekt jest taki:
EM1 24mm 1/20s
Załącznik 116947Załącznik 116948Załącznik 116949
Na marginesie – stabilizacja w EM10, choć według specyfikacji gorsza, moim zdaniem działa równie dobrze – oczywiście to moje subiektywne wrażenia, testów laboratoryjnych nie wykonałam.
EM10 24mm, 1/20s
Załącznik 116950Załącznik 116951Załącznik 116952
Jestem takimi wynikami zaskoczona, nigdy wcześniej nie miałam tak efektywnie działającej stabilizacji w żadnym aparacie. Nie należę też do osób mających niewzruszone dłonie - chyba wręcz przeciwnie.
W obu przypadkach kadrowałam przez wizjer. Przy czasach rzędu 1/8s ilośc zdjęć 100% ostrych jest nieco mniejsza, jednak nadal dająca poczucie, że stabilizacja w tym aparacie (w tych aparatach) działa naprawdę dobrze.
Po kilkunastu dniach obcowania z EM1 nadszedł czas wysyłki i .... poznawania EM10:)
Nie czuję niedosytu, ani nie mam poczucia, że została mi jakaś gorsza, zubożona wersja EM1.
Który aparat lepiej kupić?
Najlepiej mieć je oba!