Odp: [Fotopolis] Olympus OM-D E-M10 - opinia Michała Barańskiego
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
No to chyba się da - LCD wyłączasz na stałe (patrz wyżej), a czas uśpienia ustawiasz minimalny - wtedy zarówno LCD jak i EVF są ciemne.
O to chodzi?
EVF ciemny - w sensie nic nie widać, czy jedynie ściemniony? Jaki jest ten minimalny czas uśpienia?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
EVF ciemny - w sensie nic nie widać, czy jedynie ściemniony? Jaki jest ten minimalny czas uśpienia?
Ciemny - w sensie nic nie widać.
Minimalny czas przejścia w stan uśpienia to 1 minuta.
Aktywacja EVF po uspieniu następuje po dotknięciu spustu migawki:)
Dzięki - nie o to dokładnie chodziło, ale jest względnie OK.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jakoś mnie nie przekonałeś :) W trakcie filmowania także może się trafić silniejszy wstrząs. Jakby z tego powodu miała się uszkodzić stabilizacja to serwis miałby sporo zajęcia. Ruchy matrycy (stabilizacja) są ograniczone i bardziej się nie "bujnie" moim zdaniem. W sumie to można dość łatwo sprawdzić podpinając jakiś "długi" obiektyw przynajmniej z 150mm i zaobserwować obraz w wizjerze przy włączonej i wyłączonej stabilizacji (oraz koniecznie "W połowie spust z IS" na OFF), czy jest różnica i byłoby wiadomo czy działa cały czas. Głowy nie dam ale tak sądzę:)
Przecież CI już odpowiedziałem. Nie trzeba żadnego długiego obiektywu. To widać od razu. Jest tak jak napisałem. Czy się uszkodzi, czy nie to nie wiem, w każdym razie cały czas poza trybem filmowym na pewno nie działa.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
W sumie to można dość łatwo sprawdzić podpinając jakiś "długi" obiektyw przynajmniej z 150mm i zaobserwować obraz w wizjerze przy włączonej i wyłączonej stabilizacji (oraz koniecznie "W połowie spust z IS" na OFF), czy jest różnica i byłoby wiadomo czy działa cały czas. Głowy nie dam ale tak sądzę:)
Więc przeprowadziłem taki "teścik" co prawda u mnie stabilizacja jest w obiektywie i tylko 45mm ale w menu mam także opcję, że ma działać po naciśnięciu spustu migawki do połowy.
Wniosek mam u siebie jednoznaczny. Stabilizacja działa non stop gdy jest włączona, a wyłączona opcja "W połowie spust z IS" (u mnie to Stabilizator/MODE2 w menu).
Najlepiej to zaobserwować patrząc przez wizjer i delikatnie przesuwając kadr wzdłuż jakiejś krawędzi (segment np.). Przy wyłączonej stabilizacji są drgania przy włączonej (nie naciskając spustu migawki) obraz jest o wiele bardziej stabilny.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Przecież CI już odpowiedziałem. Nie trzeba żadnego długiego obiektywu. To widać od razu. Jest tak jak napisałem. Czy się uszkodzi, czy nie to nie wiem, w każdym razie cały czas poza trybem filmowym na pewno nie działa.
OK. przyjmuje do wiadomości, ze w Olympusach OMD jest inaczej.
Ma to sens. Po co by miała działać cały czas? Teraz jak wciskam spust do połowy i mocno poruszam aparatem, to stabilizacja aż chrobocze. Nie wiem, czy by się nie zepsuła, jakbym tak robił non stop. Jednak podczas fotografowania nie wykonuje się takich ruchów.
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Ciemny - w sensie nic nie widać.
Minimalny czas przejścia w stan uśpienia to 1 minuta.
Aktywacja EVF po uspieniu następuje po dotknięciu spustu migawki:)
Niestety w niektórych sytuacjach wybudzenie ze stanu uśpienia zarówno w E-M5 jak i E-M10 jest moim zdaniem zbyt wolne.
Pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Ma to sens. Po co by miała działać cały czas?...
Nie wiem po co ale w panasonicu jest tak jak napisałem. Z tym, ze korzystam z MODE2 więc działa mi dopiero po wciśnięciu spustu migawki do połowy.
Jakbym miał teoretyzować to może aby aby szybciej (płynniej) wykonywać zdjęcia. Bywa pewnie, ze i przy czasach 1/200s potrzeba jest stabilizacja (bo ogniskowa 400mm czy więcej).
Zgodnie z Twoją teorią po wciśnięciu spustu do końca aparat najpierw stabilizuje obraz, a później naświetla przez 1/200s, a może stabilizacja wyrabia się w tych 1/200s?:wink:
Podobno w lustrzankach opóźnienie od momentu naciśnięcia spustu migawki do wykonania zdjęcia praktycznie nie występuje, a stabilizacja też przecież działa.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Zgodnie z Twoją teorią po wciśnięciu spustu do końca aparat najpierw stabilizuje obraz, a później naświetla przez 1/200s, a może stabilizacja wyrabia się w tych 1/200s?:wink:
Podobno w lustrzankach opóźnienie od momentu naciśnięcia spustu migawki do wykonania zdjęcia praktycznie nie występuje, a stabilizacja też przecież działa.
No tak jest, ale działa tak sobie przy takich czasach (vide test Jana_S 14-150).
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
No tak jest, ale działa tak sobie przy takich czasach (vide test Jana_S 14-150).
Jan_S testował 14-150 z E-P5. W E-M10 stabilizacja działa przy tych czasach tak samo? Hmmm