Odp: Lightroom 5 - jak wyostrzyć zdjęcie do wstawienia na forum?
Cytat:
Ciekaw jestem też opinii dot. wyostrzania wstępnego jeszcze przed eksportem do jpg i pomniejszeniem...
To zależy... Od jakości szkła między innymi:wink: oraz docelowego przeznaczenia, czyli net, odbitki, etc. No, ja stosuję na ogół.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Rysiek, daj jakiegoś RAW-a. Każdy siądzie ze swoim zestawem narzędzi i porównamy metody.
Służę uprzejmie. Sam tez popracuje nad tą fotką i zobaczymy co można z niej wyciągnąć, a ile ja potrafię ( lub nie)
1 załącznik(ów)
1 załącznik(ów)
Jak mogę, to ja też. :grin:
Załącznik 110828
Bodzip, a u Ciebie została winieta i "duchy" wokoło samaljotu :-P
1 załącznik(ów)
Mnie wyszło tak:
Załącznik 110829
To ognie św. Elma. :mrgreen:
1 załącznik(ów)
Sądzę, że Rysiek_O jest zainteresowany przede wszystkim jak wyostrzyć dobrze w Lightroom.
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Od paru tygodni używam Lightroom 5. Troszkę intuicji, nieco filmików z sieci i program da się obsługiwać. Na ten moment najwięcej problemów mam z wyostrzeniem zdjęć przygotowywanych do wstawienia na forum. W bibliotece LR 5 fotka wydaje się dobrze wyostrzona, a po wstawieniu na forum jej jakość znacznie się pogarsza. Jak sobie z tym radzicie? Jakie nastawy stosujecie w wyostrzaniu i eksporcie zdjęć?
Edit.
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Mnie wyszło tak:
Przeskaluj na mniejszy rozmiar, teraz jest bardzo duże, a waży tyle co moje 370KB.
Mnie tak, ( tylko LR)
Załącznik 110830
1 załącznik(ów)
to i ja się pobawię w tą niecodzienną poprawkę
Załącznik 110831
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Sądzę, że Rysiek_O jest zainteresowany przede wszystkim jak wyostrzyć dobrze w Lightroom.
No to moja rada będzie trochę "od czapy". Ja po obróbce i wygenerowaniu pliku docelowego wyostrzam w PhotoSklepie. Jestem "mądry" bo mam legala, co prawda CS2, ale mnie on wystarcza.