Odp: Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Tylko po co wowczas male szklo. Z 9-18 bez problemu dziala Cokin A :-)
Może przy małym rozmiarze filtra da się taki holder zmotać na A lub P ? Pewnie tak bo to kwestia tylko tego kółka
Kwestia oczywiście jak będzie to wielkie, ale brak filtra "musi co" da się przeskoczyć...
a filtry zakładane od strony bagnetu? może kiedyś pojawi się obiektyw oferujący taką funkcjonalność?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
a filtry zakładane od strony bagnetu? może kiedyś pojawi się obiektyw oferujący taką funkcjonalność?
Już się pojawił, nazywa się Panas 8/3.5. Wrzuciłem w odpowiednim wątku link do tematu na dpreview, gdzie koleś pokazuje jaką część zapasową należy zamówić w serwisie Panasa i jak to przykręcić na... 7-14mm f/4.
I tu jest pomysł na modyfikację MMF-x i umożliwienie używania filtrów ze starym ZD7-14mm :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
I tu jest pomysł na modyfikację MMF-x i umożliwienie używania filtrów ze starym ZD7-14mm :wink:
Tylko trzeba by pamiętać, żeby szare połówki zakładać "do góry nogami" :mrgreen:
Znane są już rozmiary tego szkła?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Znane są już rozmiary tego szkła?
Olympusowe szychy na każdym kroku wspominają redukcji kosztów polegającej na stosowaniu wspólnych podzespołów (czasami z Sony) więc imho to będzie dokładnie tak samo grube jak 12-40.
---------- Post dodany o 10:47 ---------- Poprzedni post był o 10:45 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Tak Tak. Zaraz się zacznie płacz dlaczego tak drogo. :wink:
Mogę inaczej? Dlaczego to nie jest 6-12? Byłby to kolejny DUŻY PLUS po stronie m43 (vs Nex).
Jeśli będzie tak samo grube, jak 12-40, to tylko się cieszyć. Jeszcze niedawno miałem sigmę 15-30 DG EX f/3.5-4.5 i zaprawdę powiadam Wam: rozmiary szkiełek do MFT są jednym z powodów dla których żegnam się z lustrem...
Oby cena była taka sama ...