Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympu
Wiem, wiem. Poczekam na jakieś opinie i fotki. No i cenę. Tego malucha to akurat znajomy mi może bez problemu wysłać z US.
Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympu
Swojego Ciamcianga na to coś nie zamienię - za mały kąt widzenia, ciemnotę bym przeżył. Za to jako zabawka zamiast konwertera - super.
Nie pogniewał bym się, gdyby Olympus wypuścił więcej takich dekielków jak fish 9mm/8.0, czy 15mm/8/0.
cena w uk to 89 funtów:
http://www.srsmicrosystems.co.uk/998...Pre-Order.html
15-ka kosztuje 54, wychodzi jakieś 65% droższy.
89 funtów to trochę sporo ale pewnie cena zjedzie.
Ciekaw jestem w jakim stopniu da radę wyprostować zdjęcie z fischa - czasem UWA się przydaje.
Ja poczekam na kolejne testy i jakieś pełnowymiarowe sampelki. Ale fun niezły z takim dekielkiem. :grin:
Szczerze? To nie wiem czy nie sprzedać Samyanga i zamienić na tego dekielka :D używam go do fotografii w klubach zazwyczaj wtedy fotografowane osoby są w środku kadru więc rozmyte rogi mi nie będą przeszkadzały poza tym przydał mi się parę razy przy fotografii architektury ale tak to obiektyw do takich trochę szalonych zdjęć ze znajomymi,więc ten dekielek by się nadał ,gdyby był tylko tak o działkę ev jaśniejszy- f 5.6 i tak ciemno a i tak wszystko byłoby w kadrze ostre :D.
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Szczerze? To nie wiem czy nie sprzedać Samyanga i zamienić na tego dekielka :D używam go do fotografii w klubach zazwyczaj wtedy fotografowane osoby są w środku kadru więc rozmyte rogi mi nie będą przeszkadzały poza tym przydał mi się parę razy przy fotografii architektury ale tak to obiektyw do takich trochę szalonych zdjęć ze znajomymi,więc ten dekielek by się nadał ,gdyby był tylko tak o działkę ev jaśniejszy- f 5.6 i tak ciemno a i tak wszystko byłoby w kadrze ostre :D.
f8 vs f2.8. Mimo wszystko robi różnice.
Do wnętrz to ja tego nie widzę. ALe na wycieczki fajna zabawa.