Odp: strona ze znanymi fotografami
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
....ale sporo też razi sztucznością, tak cukierkowe, że w tej ilości aż mdłe, jak dla mnie oczywiście.
Chciałbym takie mdłe zdjęcia przedstawiać na forum:) Różnice to ilość osób na zdjęciu (to na pierwszy rzut oka), a większe różnice to w kadrowaniu. Fakt kadr w 1 i 3 podobny ale na tej podstawie nie wysnułbym przypuszczenia o wklejeniu postaci. Nam także często się zdarza wracać w to samo miejsce i w zależności od światła wychodzą całkiem inne zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
... fotomontaż w ogóle mi do głowy nie przyszedł ...
A jednak fotomontaż możemy naleźć jak widać na powyższych przykładach.
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Kolaż − technika artystyczna polegająca na formowaniu kompozycji z różnych materiałów i tworzyw. Ja to rozumiem tak, że w omawianym przypadku jest to formowanie kompozycji z różnych zdjęć.
No właśnie, a że ja prosty chłop jestem, to dosłownie to traktuję :) I tu by mi bardziej fotomontaż pasował.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Chciałbym takie mdłe zdjęcia przedstawiać na forum:) Różnice to ilość osób na zdjęciu (to na pierwszy rzut oka), a większe różnice to w kadrowaniu. Fakt kadr w 1 i 3 podobny ale na tej podstawie nie wysnułbym przypuszczenia o wklejeniu postaci. Nam także często się zdarza wracać w to samo miejsce i w zależności od światła wychodzą całkiem inne zdjęcia.
Czy sądzisz, że te kamienie na dwójce nagle się pojawiły i obrosły mchem pod drzewem widocznym także na jedynce i trójce?
Zresztą temat jest znany i swego czasu przerabiany na świecie na paru forach :)
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
A jednak fotomontaż możemy naleźć jak widać na powyższych przykładach.
To Twoje zdanie, ja go nie podzielam:)
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Kolaż − technika artystyczna polegająca na formowaniu kompozycji z różnych materiałów i tworzyw. Ja to rozumiem tak, że w omawianym przypadku jest to formowanie kompozycji z różnych zdjęć.
Tak.Jesli wezmiesz np. talie kart i rzucisz na stol to na blacie ulaza sie w jakas kompozycje i wlasnie ona bedzie nazwana kolazem.Ale jesli wezniesz dame pik i wstawisz polowe jej do damy kier to to juz kolazem taka karta nie jest.Chyba,ze znowu wezmiesz kilka takich poprzerabianych kart i rzucisz na stol,to one znowu uloza sie w kolaz.
Po naszemu to kolaz to jedno zdjecie na ktorym mamy kilka lub kilkanascie innych calych zdjec
DRI kolazem nie jest jak i HDR tez nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No właśnie, a że ja prosty chłop jestem, to dosłownie to traktuję :) I tu by mi bardziej fotomontaż pasował.
Może faktycznie z tym kolażem zbyt górnolotnie się wyraziłem :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Może faktycznie z tym kolażem zbyt górnolotnie się wyraziłem :grin:
Masz wybaczone ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
To Twoje zdanie, ja go nie podzielam:)
A jak inaczej Twoim zdaniem można nazwać wklejanie fragmentów jednych zdjęć w inne?
sorry ale wątek był o linkach do wybitnych fotografów a dyskusja się zaognia przy kolorowankach...