Odp: [OlyTest]OMD-M1 ocena do zastosowań amatorskich.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bar_Jan
Wiesz, rozmyślam o zakupie jednego z nich. Gdyby zestawy handlowe pozwalały kupić EM-5 wraz z Zuiko 12-40 2,8 byłby to dla mnie zestaw tańszy oraz mniejszy a dający równie bardzo profesjonalne możliwości..
Jaki to problem kupic osobno body i osobno szklo?
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Taaaa?
- stabilizacja
- wizjer
- uszczelnienia
- wspolpraca z m4/3
- dzialajacy AF-c
- gibany ekran
To wg Ciebie powoduje, iz nie bedzie zadnej roznicy?
-stabilizacja - na obiekty ruchome nawet potrójna 3 osiowa stabilizacja nie pomoże, a na nieruchome dla pewnych czasów ekspozycji niestety jedynie statyw. Przy pewnych zastosowaniach owszem stabilizacja się przydaje, ale E-PM2 też takową posiada, może nie 3 osiową, ale jest w zupełności wystarczająca. Miałem równolegle E-PM2 i E-P5 (taka sama stabilizacja jak w E-M1) i żadnych różnic nie zaobserwowałwm.
-wizjer - faktycznie kolosalny wpływ na jakość obrazka :wink:
- uszczelnienia - jw. i wiadomo typowy amator fotograf nie robi innych fotek niż w ulewie i na piaskach pustyni.
- współpraca z 4/3 - mam szkła 4/3, z E-PM2 też dobrze współpracowały, może do dynamicznego reportażu się nie nadają specjalnie, ale do takiego spokojnego pstrykania amatorskiego bez problemu.
- C-AF - faktycznie do zrobienia wierzy zegarowej jest niezbędny :wink:
- gibany ekran - jw.
E-M1 jest fajny, ma dużo wodotrysków, ale w dziedzinie jakości obrazka jest na poziomie E-PM2 więc nie ma się w tym aspekcie czym podniecać.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
...CIACH....
E-M1 jest fajny, ma dużo wodotrysków, ale w dziedzinie jakości obrazka jest na poziomie E-PM2 więc nie ma się w tym aspekcie czym podniecać.
Ogarnij sie, to nie watek o matrycach...
Miesza sie Tobie juz to wszystko.
Tutaj rozmawiamy o aparacie jako calosci :)
I w takim kontekscie epm2 jest taki sam jak omd tak jakby porownac lecaca kaczke i f16 - w sumie to i to lata...
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
-stabilizacja - na obiekty ruchome nawet potrójna 3 osiowa stabilizacja nie pomoże, a na nieruchome dla pewnych czasów ekspozycji niestety jedynie statyw. Przy pewnych zastosowaniach owszem stabilizacja się przydaje, ale E-PM2 też takową posiada, może nie 3 osiową, ale jest w zupełności wystarczająca. Miałem równolegle E-PM2 i E-P5 (taka sama stabilizacja jak w E-M1) i żadnych różnic nie zaobserwowałwm.
-wizjer - faktycznie kolosalny wpływ na jakość obrazka :wink:
- uszczelnienia - jw. i wiadomo typowy amator fotograf nie robi innych fotek niż w ulewie i na piaskach pustyni.
- współpraca z 4/3 - mam szkła 4/3, z E-PM2 też dobrze współpracowały, może do dynamicznego reportażu się nie nadają specjalnie, ale do takiego spokojnego pstrykania amatorskiego bez problemu.
- C-AF - faktycznie do zrobienia wierzy zegarowej jest niezbędny :wink:
- gibany ekran - jw.
Ale jojczysz chłopie. Skoro nie widzisz różnicy to trzymaj to co masz albo kup zenita i skończ te głupie paplaniny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Przystępnie napisany przegląd, to co trzeba, bez ględzenia. Z przyjemnością przeczytałem.
Mam tylko jedno zastrzeżenie - z jakiego powodu tester został zaskoczony widokiem w wizjerze?
Bardzo mi się podobają zdjęcia. Dla mnie - amatora najważniejszy jest obraz, jaki daje aparat. Dla jakości obrazu jestem w stanie znieść wiele. Fotki testowe pokazują, że aparat daje radę w różnych warunkach, zestaw zdjęć pokazuje granice, które są dla aparatu do pokonania, fotki w dodatku różnorodne i niebanalne. Na moje oko są lepsze niż w serwisach profesjonalnych.
Pzdr, TJ
Mały OF.... Gratuluję Panie Tadeuszu, 10 lat na forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bar_Jan
...Wiesz, rozmyślam o zakupie jednego z nich. Gdyby zestawy handlowe pozwalały kupić EM-5 wraz z Zuiko 12-40 2,8 byłby to dla mnie zestaw tańszy oraz mniejszy a dający równie bardzo profesjonalne możliwości..
Poudzielaj się na forum, popisz, daj zdjęcia. Dostaniesz literki OJ przy nicku i będziesz mógł wybierać i przebierać.
2 załącznik(ów)
Wizjer ma bardzo duży i wyraźny obraz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Przystępnie napisany przegląd, to co trzeba, bez ględzenia. Z przyjemnością przeczytałem.
Mam tylko jedno zastrzeżenie - z jakiego powodu tester został zaskoczony widokiem w wizjerze?
Bardzo mi się podobają zdjęcia. Dla mnie - amatora najważniejszy jest obraz, jaki daje aparat. Dla jakości obrazu jestem w stanie znieść wiele. Fotki testowe pokazują, że aparat daje radę w różnych warunkach, zestaw zdjęć pokazuje granice, które są dla aparatu do pokonania, fotki w dodatku różnorodne i niebanalne. Na moje oko są lepsze niż w serwisach profesjonalnych.
Pzdr, TJ
Załącznik 107950
Załącznik 107952
1 załącznik(ów)
stara aleja- mocne słońce...
Załącznik 107978