Odp: E-M5 + HLD-6 + 9-18 - wycieczka do serwisu po roku użytkowania.
To, że nowy sprzęt jest coraz bardziej awaryjny nie należy się dziwić. Tendencja jest taka aby tzw. "czas życia" produktu był coraz krótszy.
Po co "długowieczny" smartfon, skoro po dwóch latach staje się on "technologicznym złomem". To samo jest z aparatami foto, samochodami, sprzętem AGD .... Więc należy tak zaprojektować, użyć takich materiałów aby średnio dwa lata popracował, potem już nie musi ... :wink:
Taki E-1 był projektowany wg innych zasad, maszyna nie do zdarcia (może poza odklejającą się gumą, jak komuś pociły się dłonie). Jego następca - E-3 - to już taki jedynie Kopciuszek przy nim. Podobnie obiektywy np. taki 40-150mm3.5-4.5 w porównaniu obecnymi kiciakami to Rols albo Mercedes przynajmniej. Jak dla mnie jakość materiałów i wykonania ZD40-150mm3.5-4.5 nie jest gorsza (a może jest nawet lepsza) od mZD17mm/1.8
PS
Ciekaw jestem jak się będzie miał taki mZD12-40 vs. ZD7-14 czy ZD35-100.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Ciekaw jestem jak się będzie miał taki mZD12-40 vs. ZD7-14 czy ZD35-100.
Porównanie jakości da taki sam wynik jak porównanie ceny...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Jedynie do czego mam uwagę to do słabego mocowania muszli ocznej wizjera. Po kilku wypieciach trzeba uważac bo nie trzyma już tak mocno zwłaszcza ta wieksza.
Po zgubieniu pierwszej drugą przed założeniem lekko posmarowałem butaprenem i już nie spada a w razie czego da się oderwać.
W aparacie wymieniałem wyświetlacz - pojawiło się na nim kilka kolorowych pasków na tle ciemności :cry:. Jak się mu przyjrzałem znalazłem drobne pęknięcie, ale nie wiem czy było ono przyczyną awarii. Na serwis nie narzekam - szybko i sprawnie, dostałem nawet nową muszlę oczną (bez niej wysłałem aparat).
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A przy jakim przebiegu padła?
Trudno powiedzieć (nie wiem jak sprawdzić), ale teraz mam 7500 na liczniku, więc jeśli po wymianie liczba ta została zresetowana, to napewno nie więcej niż 10000. W kazdym razie nigdy mi nie updadł, po prostu w pewnym momencie aparat nie chcial robić zdjęć i widziałem że sensor jest dziwnie przesuniety w bok (myślalem ze to stabilizacja padła), parę razy "udało" mi się go naprawić przez potrząsnięcie aparatem, a poźniej już nic nie pomagało.
Generalnie jedyne co mogę zarzucić, to że akumulator dosyć słabo dotyka styków i zdarzało mi się że aparat mi się wyłączał, gdy mocniej go potrząsnąłem. No i muszlę oczną już też zdąrzyłem zgubić...
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
zaczynam wątpić
Wątpić jest rzeczą ludzką... :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol K.
.... Kilka dni temu odpalam menu serwisowe w OMD, na stronie z błędami 8222! Nie wiem co to, ale po sprawdzeniu neta może to być błąd płyty głównej aparatu, czytaj element do wymiany(przynajmniej tak mi google translate przetłumaczył z niemieckiego na jakiejś stronie). Jeszcze jedna rzecz - kólko trybów PASM dziwnie kołysze się, może to kwestia uszczelnien? Aparat działał bez zarzutów, jeśli przemilczeć kilkukrotne zawieszanie się. Szybka decyzja, chwilowo nie potrzebuję sprzętu, więc wysłałem do serwisu.
...
Nie jesteś odosobniony.
Dzisiaj sprawdziłem. Mam ten sam nr błędu.
Mój natomiast, często nie widzi obiektywu po zmianie.
Wieszać, też się wiesza.
A bywa, że nie wyłącza się po wyłączeniu zasilania -stan OFF.
W poniedziałek telefon do serwisu.
U mnie też wyświetlał błąd 8222, choć nie zauważyłem żeby coś kiedyś działało nieprawidłowo. Wcisnąłem OK i już nie wyświetla :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
ngs
jedyne co mogę zarzucić, to że akumulator dosyć słabo dotyka styków i zdarzało mi się że aparat mi się wyłączał, gdy mocniej go potrząsnąłem...
Rozwiązanie jest podobne jak z niedziałającym gripem - przeczyść styki wszystkich akumulatorów, ładowarki i aparatu - najlepiej preparatem do styków.
Też przez to przechodziłem - po "Kontakcie 60" już nigdy się nie powtórzyło :mrgreen: