Odp: Olympus Viewer 3 - czy korzystacie z tego programu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Posumowując:
- powinienem zapisywać RAW+jpg [już przestawiłem]. Z jpg wynika, czy zachować zdjęcie, czy wywalić, a takie na których mi zależy jakoś tam obrabiać [na razie nie wiem jak; jak będę musiał przestawiać przy każdym zdjęcie te 20 suwaków to się załamie].
Tak nie całkiem do końca prawda. Bywa, ze jpg wydaje się bardzo nieudany (niedoświetlony, prześwietlony) a z tego samego pliku RAW można uzyskać jeszcze przyzwoite zdjęcie, choć trzeba przyznać nie zawsze. Gorzej jesli jest przepalone bardzo, jesli niedoświetlone są duże szanse (biorąc jeszcze pod uwagę jaki masz sprzęt) na dobre foto. Wiadomo jesli nie ma ostrości to i RAW w niczym nie pomoże. Dodatkowa zaleta, że możesz sobie swobodnie w RAW-ie korygować balans bieli, a w jpg to już trudniej. Jeśli chodzi o suwaki to trzeba się z nimi zaznajomić i czasem wystarczy tylko kilka przestawić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Co można zrobić z tym tłem po lewej stronie. Czy jakaś funkcja tytułowego programu może pomóc. Czy też trzeba jakoś inaczej?
Załącznik 106860
Postaraj sie wyciagnac ile sie daa z tego tla,albo jeszcze wiecej.A jak nie to inaczej jakos Załącznik 106871
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Postaraj sie wyciagnac ile sie daa z tego tla,albo jeszcze wiecej.A jak nie to inaczej jakos
Dzięki, a w jaki sposób/jakim programem to zrobiłeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Dzięki, a w jaki sposób/jakim programem to zrobiłeś?
Podejrzewam, że w PS.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Co można zrobić z tym tłem po lewej stronie. Czy jakaś funkcja tytułowego programu może pomóc
Tu już nic (żaden program do wywoływania) nie pomoże. Chyba, że jakieś sztuczki, tak jak Mirek pokazał, ale to już w innym programie (do edycji). :-P
A odszumianie to też tylko z RAW, czy z jpg też można?
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
A odszumianie to też tylko z RAW, czy z jpg też można?
Jak w pozostałych aspektach, masz więcej informacji , łatwiej jest je zrobić z mniejszą stratą dla jakości końcowej obrazka.
Z jpg też można tylko jest gorzej...
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tu już nic (żaden program do wywoływania) nie pomoże. Chyba, że jakieś sztuczki, tak jak Mirek pokazał, ale to już w innym programie (do edycji). :-P
Dzisiaj zajrzałem i spróbowałem:
https://forum.olympusclub.pl/threads...-jasno%C5%9Bci.
czas ok. 1 min.
Oczywiście jest to szybka próba.
Pozdrawiam
Zbyma Ciebie można tylko podziwiać. Szacun.:grin:
Siemanko.Oczywiście stawiam pierwsze kroki w olympusie i bawię się Viever 3,mam pytanko np jak wykadruję zdjęcie jak zrobić żeby został tylko sam kadr bez zaciemnionych boków?i następne powiedzmy mam jakieś zdjęcie na pulpicie otwieram za pomocą viever 3 i nie widać go w programie(chyba że muszę importować zdjęcie)