Odp: Olympus M.Zuiko Digital 45 f/1.8
Trochę rozczarowująco wygląda rozmycie tła z PL 42,5 f/1,2 przy zachowaniu pełnej sylwetki w kadrze. Widziałem lepsze sample.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Trochę rozczarowująco wygląda rozmycie tła z PL 42,5 f/1,2 przy zachowaniu pełnej sylwetki w kadrze. Widziałem lepsze sample.
Gdybym miał decydować się na zakup na podstawie tych sampli to nigdy nie kupiłbym Panasonica 42.5mm 1.2. Nie potrafiłbym sobie uzasadnić wydania ponad 6000zł więcej widząc takie obrazki.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Oj tam. Modelka skutecznie odwraca uwagę od tła ;-):
Zdjęcie z linkowanej wyżej strony.
Inna sprawa że ja nie jestem jakimś specjalnym fanem Panasonica 42.5 1.2.
Fajnie że taki obiektyw jest w systemie, ale jego cena jest moim zdaniem (i z mojego punktu widzenia) zupełnie nieadekwatna do możliwości.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Inna sprawa że ja nie jestem jakimś specjalnym fanem Panasonica 42.5 1.2.
Fajnie że taki obiektyw jest w systemie, ale jego cena jest moim zdaniem (i z mojego punktu widzenia) zupełnie nieadekwatna do możliwości.
Jest całkiem adekwatna jak weźmiesz go do ręki i zapniesz na Panasowe body. Pierścien przysłony jest świetny, wykonanie również.
Ma za to jeden duży minus wg mnie: wagę. Na GX7 75/1.8 leży świetnie, a ten jest, po prostu, krową. Dobrze dopiero leży na GH3/GH4, gdzie przestaje już być małym systemem.
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Jest całkiem adekwatna jak weźmiesz go do ręki i zapniesz na Panasowe body. Pierścien przysłony jest świetny, wykonanie również.
Ma za to jeden duży minus wg mnie: wagę. Na GX7 75/1.8 leży świetnie, a ten jest, po prostu, krową. Dobrze dopiero leży na GH3/GH4, gdzie przestaje już być małym systemem.
Wykonanie, wykonaniem. Przeglądałem masę przykładowych zdjęć wykonanych tym obiektywem i obrazek mnie nie przekonuje. Jak mam wydać taką kasę to wolę zapolować na Voigtlander APO-Lanthar 125mm f/2.5 SL ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Wykonanie, wykonaniem. Przeglądałem masę przykładowych zdjęć wykonanych tym obiektywem i obrazek mnie nie przekonuje. Jak mam wydać taką kasę to wolę zapolować na Voigtlander APO-Lanthar 125mm f/2.5 SL ;-)
Ale to kompletnie inny świat obiektywów... Ja bym zdecydowanie wolał żeby były w systemie 60/1.8 i 100/1.8 niż 42 i 75.
Mnie obrazek z 42 pasuje, ale każdy ma swoje potrzeby :)
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Ale to kompletnie inny świat obiektywów...
Wiem, ale to akurat przykład obiektywu który mnie urzekł kiedyś swoim obrazkiem i który pewnie kiedyś kupię.
Cytat:
Mnie obrazek z 42 pasuje, ale każdy ma swoje potrzeby :)
Oczywiście i dlatego nie piszę że ten obiektyw jest zły, tylko że coś mi nie podchodzi ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
(ciach) Ja bym zdecydowanie wolał żeby były w systemie 60/1.8 i 100/1.8 niż 42 i 75.(ciach)
O, to, to. Też bym chciał jakieś 100/1.8, albo 120/2.8 czy coś takiego.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
O, to, to. Też bym chciał jakieś 100/1.8, albo 120/2.8 czy coś takiego.
120/2,8 będzie w zoomie.