Odp: Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Mimo słońca dno lasu dość ciemne - AF z 60 macro właściwie tylko się męczył.
przejdź na ręczne ustawianie ostrości...no i przydała by się jakaś mała blenda do makro.
Cytat:
Zamieszczone przez
luzaczek82
przejdź na ręczne ustawianie ostrości...no i przydała by się jakaś mała blenda do makro.
Tak, o tej blendzie to muszę poczytać, ale pewnie chodzi o rozproszenie światła, a czasami zwiększenie.
Ręcznie ostrzyłem sporo dzisiaj - w terenie wydawało mi się, że jest fajnie, a na ekranie gorzej niż wczoraj.
5 załącznik(ów)
Drugiego dnia nie lepiej, choć w wizjerze wszystkowydawało się OK.
10.
Załącznik 106593
11.
Załącznik 106596
12.
Załącznik 106592
13.
Załącznik 106595
14.
Załącznik 106594
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Drugiego dnia nie lepiej, choć w wizjerze wszystkowydawało się OK.
Cały czas zmagasz się głównie ze źle dobraną GO. To niestety trzeba opanować eksperymentalnie. W wizjerze czy na małym ekranie zawsze widać trochę ostrzej i bardziej kontrastowo. Tak to już jest.
5 załącznik(ów)
Dzisiejsze wprawki w terenie - surowe jpg [tak już wiem, że powinienem je obrobić; na razie tego nie potrafię - jakoś te suwaki nie przemawiają do mnie].
15.
Załącznik 106734
16.
Załącznik 106735
17.
Załącznik 106737
18.
Załącznik 106736
19.
Załącznik 106738
Postępy, widzę postępy :)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Postępy, widzę postępy :)
Dzięki, mam nadzieję, że z większymi obiektami będzie łatwiej. Dziwiłem się, że we wszystkich atlasach porosty i mszaki mają zdjęcia takie sobie. Teraz widzę, że to nie takie proste.
Dodam jeszcze świątecznego chrobotka, który nie chciał się dodać do galerii :wink::
15.
Załącznik 106784
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Dzięki, mam nadzieję, że z większymi obiektami będzie łatwiej. Dziwiłem się, że we wszystkich atlasach porosty i mszaki mają zdjęcia takie sobie. Teraz widzę, że to nie takie proste.
Dodam jeszcze świątecznego chrobotka, który nie chciał się dodać do galerii :wink::
15.
Załącznik 106784
Ok, to jest właśnie to. Ładnie pokazane, z rozmytym tłem. Warto jeszcze z ostrością powalczyć. I trochę "cięższy plik by się zdało, bo 112 kilo to trochę mało.
może tak ?
Załącznik 106789 Załącznik 106790
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ok, to jest właśnie to. Ładnie pokazane, z rozmytym tłem. Warto jeszcze z ostrością powalczyć. I trochę "cięższy plik by się zdało, bo 112 kilo to trochę mało.
może tak ?
Dzięki za uwagi, jestem trochę niecierpliwy - o obróbce zdjęć muszę trochę więcej poczytać, bo nie za bardzo rozumiem niektóre terminy i mechanizmy korekcji.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
może tak ?
I tło od szumieć i światło przytłumić
Załącznik 106792