Odp: O stabilizacji - kiedy zbędna, a kiedy wręcz szkodzi
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja bym to widzial troche inaczej,ale ja stary dziad i moge sie mylic.
Wiec nie pozioma panorama tylko wlaczona stabilizacja do prowadzenia obiektu w poziomie.(potocznie panning)Np szybko poruszajacy sie rowerzysta,albo samochod.A w pionowej sytuacji np. chlopak wyskakujacy na deskorolce do gory albo niektore ujecia w motocrossie.
Tak sobie mysle,ze to to raczej bedzie.Stabilizacja pomoze Ci zachowac ostrosc na glownym elemencie a jednoczesnie prowadzac aparat na jakims tam czasie rozmyjesz tlo.I jest i wilk syty i wrona cala
Jest pewnie jak mówisz, ja po prostu napisałem tak, jak jest w instrukcji, nie wgłębiając się w istotę problemu -chwilę wcześniej tego określenia użył nightelf i w międzyczasie sprawdziłem znaczenie.
Tak jest w instrukcji E-520:
Cytat:
OFF Stabilizator obrazu jest wyłączony.
I.S.1 Stabilizator obrazu jest włączony.
I.S.2 Służy do przemieszczania aparatu w kierunku poziomym w celu uzyskania rozmytego tła. Poziomy stabilizator obrazu jest wyłączony i aktywny jest tylko pionowy stabilizator obrazu.
I.S.3 Służy do przemieszczania aparatu w kierunku pionowym w celu uzyskania rozmytego tła (nachylenia). Pionowy stabilizator obrazu jest wyłączony i aktywny jest tylko poziomy stabilizator obrazu
A w instrukcji Twojego aparatu jak jest?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tak jest w instrukcji E-520:
A w instrukcji Twojego aparatu jak jest?
Jest w ten sposób:
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Jest w ten sposób:
Czyli jest wyraźnie o "panoramowaniu" a nie o "panoramie" :-P
Panoramowanie= panning
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czyli jest wyraźnie o "panoramowaniu" a nie o "panoramie" :-P
Panoramowanie= panning
Dzięki, niestety nie chwyciłem wcześniej tej różnicy [trochę się zdziwiłem tylko, że może być panorama pionowa, no ale jak są plusy dodatnie i plusy ujemne ... :wink:]
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Symbol jest OK, rób foty im trudniejsze tym lepiej. Jak masz funkcję opóźniania lustra też używaj, wyczujesz co i jak. Powodzenia:grin:
Jak mu się uda skorzystać z tego "opóźniania lustra", to stawiam skrzynkę piwa. On ma OM-D.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
... trochę się zdziwiłem tylko, że może być panorama pionowa ... :wink:]
A może, sam robiłem panoramę wieżowca ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Dzięki, niestety nie chwyciłem wcześniej tej różnicy [trochę się zdziwiłem tylko, że może być panorama pionowa, no ale jak są plusy dodatnie i plusy ujemne ... :wink:]
Tak jak masz opisane w instrukcji. Zależnie od tego jak trzymasz aparat, poziomo lub pionowo, masz odpowiednią opcję stabilizacji do panoramowania (panningu).
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Jak mu się uda skorzystać z tego "opóźniania lustra", to stawiam skrzynkę piwa. On ma OM-D.
Ale mam dźwięk, jakbym miał lustro :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Symbol jest OK, rób foty im trudniejsze tym lepiej. Jak masz funkcję opóźniania lustra też używaj, wyczujesz co i jak. Powodzenia:grin:
No i co z tego, że OM-D?
Przecież BIKER nie pisał gdzie on ma tę funkcję (podnoszenie lustra) mieć :razz: