Odp: Detekcja kontrastu a obiektyw
Z tej Andrzeju, z tej.
Napisałem już w wątku aparatowym- 12-60 zostaje ze mną jako podstawowy zoom do E-M1. Minusem są oczywiście rozmiary obiektywu plus przejściówka i światło- 12-60 na 40 mm ma już f3.8
Plusem- zakres, tych 20 mm bardzo by mi brakowało.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Z tej Andrzeju, z tej.
Napisałem już w wątku aparatowym- 12-60 zostaje ze mną jako podstawowy zoom do E-M1. Minusem są oczywiście rozmiary obiektywu plus przejściówka i światło- 12-60 na 40 mm ma już f3.8
Plusem- zakres, tych 20 mm bardzo by mi brakowało.
Dlatego czekam na 40-150/2,8 , takiego zoom-a m43 chętnie dla siebie kupię. A 12-60 jest szkłem takiej klasy, że cięzko by mi byłe się z nim rozstać , chociaż najbardziej poważam ZD 50-200. Tym ostatnim zrobilłem większość swoich najlepszych zdjęć. Uwielbiam je do krajobrazu. Ale na ruszającym się jachcie, szybkość AF i stabilizacja też mają znaczenie.
Rozmiar ZD 12-60 jest wart jakości obrazka.
ewidentnie masy i odległości w 12-60 sa za duże dla silnika w OMD1
On mógłby ostrzyć jeszcze szybciej, ale chyba silnik nie daje rady. To może byc największym problemem.
nieprędko uda mi się sprawdzić CAF - pora roku zdecydowanie nie ta.
Ale co to za bzdury, że masa ruchomej części nie pozwala na ustawianie ostrości!! 12-60 Na fazie E-5 jakoś daje radę a na kontraście w mikro - nie? To co, mikro 2kg balastu przez złacze przesłało?? Litości - chyba brakło logiki w szkole na matmie...
Może w końcu ruszy wypożyczalnia i będzie można sobie sprawdzić samemu co i jak, pewnie za kilka miesięcy ruszy...[/QUOTE]
Póki nie ma wypożyczalni, proszę napisz czy porównywalna jest szybkość af w Epm2 z dużymi tele w micro z szybkością która byłą w E3 ? Ciągle mam huśtawkę nastrojów z wyborem korpusu do fotografii lotniczej i przyrody, ciągle też czekam na spadek z USA :) dlatego biorę pod uwagę najtańszy korpus z nową matrycą.
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Póki nie ma wypożyczalni, proszę napisz czy porównywalna jest szybkość af w Epm2 z dużymi tele w micro z szybkością która byłą w E3 ? Ciągle mam huśtawkę nastrojów z wyborem korpusu do fotografii lotniczej i przyrody, ciągle też czekam na spadek z USA :) dlatego biorę pod uwagę najtańszy korpus z nową matrycą.
Przeciez ruszyla :)
Jedyne body, ktore jakos sobie radzi z duzymi szklami to w tej chwili M1.
Jesli myslisz o fotoprzyroczniej to wyboru za duzego w olympusie nie masz.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Przeciez ruszyla :)
Zadam naiwne pytanie: tzn,ze moge gdzies pojsc i porzyczyc aparat marki Olympus????
Cytat:
Zamieszczone przez
kon
Zadam naiwne pytanie: tzn,ze moge gdzies pojsc i porzyczyc aparat marki Olympus????
No i tu jest pies pogrzebany :)
Poczytaj na forum o czyms takim jak OlyTest :)
pozdro