na początek kup coś takiego
http://allegro.pl/item243213234_konw..._m_statyw.html
i najmniejszym kosztem sprawdzisz czy Cię makro wciągnie
Wersja do druku
na początek kup coś takiego
http://allegro.pl/item243213234_konw..._m_statyw.html
i najmniejszym kosztem sprawdzisz czy Cię makro wciągnie
Co do raynoxa, to czytałem, że z obiektywem kitowym 14-45 nie daje ciekawych rezultatów, ale nie testowałem, także opieram się jedynie na wypowiedziach innych.
Co do tego "wciągania", to mnie już wciągnęło, dlatego chce zainwestować w obiektyw do macro również i w moim aparacie : )
Aha, znalazłem w domu starego Zenita, a do niego był przykręcony taki oto obiektyw:
mozę ktoś powiedziec co to za obiektyw, i czy warto coś z nim kombinować? chodzi mi głównie o macro, ale ogólnie tez chciałbym wiedzieć do czego by się nadał. To jest na gwint m42 prawda?
Igrabun, jedyne obiektywy jakie mógłbym połączyć, to kitowy 14-45, oraz ten z zenita, o ile da się je połączyć, dałoby to jakies efekty?
do tego to pierścień odwrotnego mocowania potrzebujesz 58/52 lub 58/49,sprawdź gwint na obiektywie oczywiście od strony filtrów
http://allegro.pl/item243133078_pier...258_japan.html
nie przeszkadza to w robieniu zdjeć / podłączeniu, że jeden obiektyw to m42, a drugi 4/3?
autofocus nie będzie działał?
i jak będzie z jasnością, i parametrami przysłony?
przy odwrotnym mocowaniu obiektyw M-42 to po prostu soczewka (przesłonę otwierasz w nim na maxa ) a obiektyw 4/3 działa normalnie i w nim przymykasz przysłonę aby uzyskać głębię
Skala odwzorowania dla danego obiektywu jest stała i można ją zmienić jedynie poprzez oddalenie obiektywu od korpusu aparatu (pierścienie, mieszki), lub skrócenie ogniskowej obiektywu (soczewki dodatnie zakładane z przodu obiektywu).Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun
Nie ma wpływu na zmianę skali odwzorowania wielkość klatki. W tym przypadku jedynie zmienia się ekwiwalent skali odwzorowania ze względu na mniejszy format matrycy. Przykładowo moneta 5zł posiada średnicę 24mm i obiektywem o skali 1:2 zostanie zarejestrowana na matrycy pełnoklatkowej w rozmiarze 12mm i zajmie połowę wysokości klatki. Ten sam obiektyw w systemie 4/3 również odwzoruje na matrycy 12mm monetę i będzie to skala 1:2, ale jej wielkość zajmie całą wysokość matrycy co byłoby ekwiwalentem 1:1 dla pełnej klatki.
Do makro można stosować obiektywy manualne 50mm, ale lepszym rozwiązaniem byłoby 100-150mm. Taki obiektyw (100mm) zmniejsza pole obrazowe 4 krotnie i zapewnia bardziej optymalną odległość od fotografowanego obiektu, jednak dla uzyskania podobnej skali odwzorowania wymaga dwukrotnie dłuższego oddalenia obiektywu od korpusu, więc mieszek jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem. Ja polecam obiektyw M/42 Sonar 135mm f:3,5 lub Petacon 135mm f:2,8.
Pozdrawiam.
Przecież skala odwzorowania to właśnie stosunek wielkości fotografowanego obiektu do wielkości obrazu na materiale światłoczułym. Jakże więc wielkość "klatki" nie ma wpływu na skalę odwzorowania?Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
To prawda, że obiektyw rejestruje w takiej samej skali, niezależnie od stosowanego materiału fotograficznego. Ale przecież nie mówimy tutaj o cesze układu optycznego (jak jest w przypadku ogniskowej), a o zwykłych proporcjach dwóch obiektów w odniesieniu do klatki filmu. Innymi słowy, skala odwzorowania jest funkcją - między innymi - wielkości materiału światłoczułego. Zmienia się ona - zmienia się i skala odwzorowania.
Jeszcze: to tak, jakby brać wycinek z klatki filmu i do niego odnosić skalę odwzorowania. Oczywiście, z matrycy 10MP E-510 wyciśnie się więcej niż z klatki filmu. I o to chodzi :-)
Przecież sam sobie odpowiedziałeś.Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun
Nie ma wpływu !!!
Obojętne jaka będzie wielkość materiału światłoczułego. Może to być nawet ściana 3mx4m to i tak jeżeli fotografowany obiekt będzie miał 1cm i zostanie odwzorowany na tej ścianie 3m na 4m w rozmiarze 1cm to skala odwzorowania wyniesie 1:1. Reszta nie jest ważna. Nie zmieni się skala odwzorowania, tylko jej ekwiwalent w stosunku do klatki 24mmx36mm. W ten sam sposób przeliczamy ekwiwalent ogniskowej, ale w rzeczywistości ogniskowa danego obiektywu nie zmienia się. Jest taka jaką podaje producent. Ten ekwiwalent zarówno skali odwzorowania jak i ogniskowej będzie zupełnie inny dla innego formatu np. 6x6.
To, że z małej matrycy otrzymujemy duży obrazek ma niewiele wspólnego ze skalą odwzorowania i definicją "makro". Efekt ten uzyskujemy dzięki olbrzymiej rozdzielczości maleńkiej matrycy i późniejszym powiększeniu obrazu na nośniku o mniejszej rozdzielczości (ekran monitora, papier).
Ciekawe w jaki sposób uzyskasz skalę odwzorowania (1:1) osy, o długości 20-30mm na matrycy (1/2,5") o dłuższym boku 5,7mm?
Teraz już chyba zrozumiesz istotę pojęcia skali odwzorowania.
Pozdrawiam.
Musiałem sobie zrobić eksperyment myślowy, chyba rozumiem :-)Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
Podpiąłem właśnie Zuiko 50/1.8
Ludzie, jak ten obiektyw jest wykonany! Pomiędzy nim i nawet Takumarem jest przepaść, Zuiko wygląda i pracuje jak nowiutka stałka dla 4/3. Tylko nie wiem jeszcze jak rysuje, bo ładuję akumulator ;>