A ja myślę że cena też będzie porównywalna...
I wtedy pozostanie wybór - większy kontra mniejszy :mrgreen:
Wersja do druku
12-40 z prostego przeliczenia będzie kilka stówek droższy. Oczywiście będą rozbijane zestawy E-M1 i wtedy cena będzie bardziej porównywalna.
Jeśli chodzi o porównania z linku to na razie nie widzę nic specjalnego. W szczególności, że chyba oba obiektywy były korygowane (JPEG) więc nie można zobaczyć jak mają się do siebie wady optyczne. W 12-35 winieta na pełnej dziurze jest spora.
5=10 wiec czasami jest warte tych kilku procent zapłaty więcej. Mam nadzieje że panas spadnie z ceny i wybór choć niewłaściwy stanie się prostszy :) lub olek będzie tak dobry że nie bedzie kompromisu.
Optycznie pewnie będzie podobnie w jednym panas lepszy w innym olek ale w sumie remis i ewentualnie na czym komu zależy. Ważne że jest wybór a za za tym idzie cena może być atrakcyjniejsza.
O Boziu, czy tak trudno przejrzeć recenznę Minga Thein? Podpowiem, jakość rozmycia zrobi zauważalną różnicę. Oly raczy nas tą super jakością drugiego planu już od 12/2 czy tańszego 45/1.8.
Panas wcale nis musi być przegranym w tym pojedynku (zakładając, że ma gorszą optykę), dla niektórych może być lepszym ze względu na swoje wymiary i wbudowany stabilizator (BMDPC, GHx). Dobrze, że jest wybór.
Własnie o to z grubsza mi chodziło, że przy tej klasie sprzętu nie będzie lepszego i gorszego, tylko do głosu dojdą osobiste preferencje. Dla mnie 10% różnicy na długim końcu nie ma znaczenia. Jak mi tyle zabraknie, to mogę sobie trochę odciąć z 16 Mpix. Większe znaczenie miałoby 10% na dole bo dorysować jest trudniej :)
Wszyscy tutaj rozpatrują obiektyw jako pojedynczy produkt.
Mam 12-35 i 35-100 panasa. Mam jedną średnicę mocowania filtrów. Na dodatek dokładnie taką samą jak 75-300.
Nie będę ukrywał, że olek musiałby zaryć moją szczęką w ziemię, żebym chciał wymienić. Niestety zakres o 5mm dłuższy mnie nie rusza.
12-60,12-50 mogło by być z f/3.5 albo f/4 na końcu i bez problemu bym zmienił. A tak ...
Atak może nastąpić z zupełnie innej strony. Jeśli 12-60 będzie rozsądnie pracował na E-M1 to używki są znacznie tańsze, a zyskuje się dużą uniwersalność.
Oczywiście kosztem wielkości i wagi ale zawsze jakaś trzecia droga. Ja czekam ze swoim egzemplarzem na osobisty test z nową puszką.
Chciałeś powiedzieć knockout, niestety - jak już pisałeś - również wagowy.
5:20
http://www.youtube.com/watch?v=8gFPoCv9g5M