Poszukaj zatem 85 i bedziesz mial uzupelniony zakres :)
pozdro
Wersja do druku
A ja polecam jednak Olympus Zuiko 135 f/2.8
https://forum.olympusclub.pl/threads...y-i-przykłady
T.
Dorzuce jeszcze takie porównanie 135tek:
http://tomscameras.wordpress.com/201...a-vs-pentacon/
Jeszcze raz dziękuję.
Daj znać co kupiłeś jak już kupisz :)
Zakup to nie na dziś ale raczej kupię zuiko albo Takumara. Zastanawiam się czy faktycznie nie wybrać 85 mm.
zależy "co robisz" nie polecam Sigmy do tej puszki, chyba że Ci wszystko skalibrują i się szkło nie rozjedzie... jak w świetle dziennym, to jasne szkło raczej Ci jest niepotrzebne. Jak statyczne portrety to ZD 50mmm. Jak możesz to 14-35mm f2...
W dzisiejszych czasach E-3 i manualny obiektyw do portretu to wg. mnie nieporozumienie ze względu na kłopot z ustawieniem ostrości. No chyba, że wymienimy matówkę na dobrą matówkę z rastrem i klinem (100-200USD w zależności od modelu).
Jeśli chcemy iść w manualne obiektywy to proponuję za 500zł kupić jakiegoś starego NEX'a - ustawianie ostrości z peakingiem daje praktycznie 100% pewność ustawienia ostrości tam gdzie trzeba. Do fotek w zastanym oświetleniu nie ma nic lepszego, tym bardziej że wbudowana lampka bardzo ładnie doświetla.
Nieco problemu może być z wyzwoleniem zewnętrznego błyskadełka, ale jakiś czas temu pojawiły się przelotki na stopkę ISO, więc coś tam wykombinować można (ja osobiście nie próbowałem).
Do body 4/3 jako systemowy obiektyw do portretu to najlepiej ZD50mm/2, Sigma 30mm/1.4 (ale przy ciasnych ujęciach mogą pojawić się zniekształcenia - więc raczej cała postać lub pół). No i zoomik 35-100mm/2.0 jest optycznie miodzio do portretu, ale niestety trochę nieporęczny i drogi.
PS
Mam E-3 (próbowałem z manualami).
Mam również NEX-3, który używam z manualami.
A tak między nami to z ZD 14-54mm @4.0 też można zrobić ładny portrecik z wystarczająco rozmemłanym tłem.
Uwagi Tymczasowego jak najbardziej warte wzięcia pod uwagę z manualnymi szczególnie na pełnych otworach będzie problem z trafieniem ostrości bo głębia bardzo płytka (ja mówię na podstawie samyanga 85 i 1,4) ale jeśli Cię bawi portret to ten obiektyw jest całkiem ciekawy.