Odp: Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?
Cytat:
Zamieszczone przez
zorba77
A może kupić E-PL3 + 14-42mm (od 1300zł) i zapolować na 45mm/1.8 (od 900zł). Miałbym coś jasnego i chyba szybkiego do domu i coś na wycieczki. Cenowo bym się prawie zmieścił i zestaw myślę uniwersalny.
Dobry pomysł :)
Mam E-P2, E-P3 a teraz E-PL5 i wolałbym już E-PM2 niż pakować się w matrycę z E-PL3. Sama funkcjonalność nie rekompensuje tak słabej matrycy.
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
bo ja wiem czy do domu będzie dobre 90mm? Chyba nie.
Osobiście przez 2 lata fociłem w domu brzdąca z 50mm/2.0 macro, aktualnie właśnie 90mm. Oczywiście nie jest szeroko, ale spokojnie da rady :)
Czasem warto np wejść na kanapę czy "przytulić się" do ściany...
Zorba77 - m.zuiko 45mm z pewnością Ci się zwróci...
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Mam E-P2, E-P3 a teraz E-PL5 i wolałbym już E-PM2 niż pakować się w matrycę z E-PL3. Sama funkcjonalność nie rekompensuje tak słabej matrycy.
Zapomniał wół kiedy cielęciem był.
Bez przesady, E-PL3 = "słaba matryca" ? To ludzie, którzy zawodowow robili 300D/350D powinni się wycofać i oddać zleceniodawcom pieniądze...
Gorsza niż w EPM2 tak, ale słaba?
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Bez przesady, E-PL3 = "słaba matryca" ? To ludzie, którzy zawodowow robili 300D/350D powinni się wycofać i oddać zleceniodawcom pieniądze...
No, akurat w tych aparatach jest lepsza :)
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Według dzisiejszych standardów słaba. Według standardów praktycznie każdego slajdu doskonała. Oczywiście można mieć dużo radochy z pstrykania Nokią, ale cały czas chodzi o to, że można wydać niemało i za chwilę płakać.
Odrzućcie na chwilę samcze ''on obraża moją zabawkę'' i pomyślcie obiektywnie jak się sprawy mają. Obiektywnie i praktycznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
...Odrzućcie na chwilę samcze ''on obraża moją zabawkę'' i pomyślcie obiektywnie jak się sprawy mają. Obiektywnie i praktycznie.
bo tak to już jest na każdym forum, że zamiast pomagać w wyborze, większość zachwala to co aktualnie posiada i nie widzi nic poza tą jedną swoją zabaweczką.
Cytat:
Zamieszczone przez
zorba77
A może kupić E-PL3 + 14-42mm (od 1300zł) i zapolować na 45mm/1.8 (od 900zł). Miałbym coś jasnego i chyba szybkiego do domu i coś na wycieczki. Cenowo bym się prawie zmieścił i zestaw myślę uniwersalny.
sam by tego lepiej nie wymyślił, ale 45 do mieszkania to może być za wąsko, chyba że chcesz robić portrety. Nawet do fotografii przedmiotów na aukcję średnio funkcjonalny, co do światła i szybkoszczelności - perfekt. Jak już to 17f1.8, 20f1.7 ostatecznie 14f2.5 - kolejności od najdroższego do najtańszego. 17f2.8 - nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
a o jakiej cenie mówisz, bo my o około 2000PLN w tym dodatkowy obiektyw (oprócz kita).
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Zapomniał wół kiedy cielęciem był.
popieram,
no niektórym z tą słabością matrycy w starych Penach to się już w głowach poprzewracało.
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
bo tak to już jest na każdym forum, że zamiast pomagać w wyborze, większość zachwala to co aktualnie posiada. ja tego nie rozumiem. .
ja to rozumiem, bo przecież jak można zachwalać coś czego się nie posiada. Ludzie zachwalają to z czego są zadowoleni.
Ale zestaw E-PL3 +14-42 +45/1.8 to naprawdę uniwersalny i fajny zestaw. Fakt 45 trochę wąsko w domu ale jest to w sumie klasyczna portretów-ka i do zdjęć dziecka u mnie się sprawdzała (Choć teraz w mniejszych pomieszczeniach wolę 25/f1.4 ;-). Oczywiście ciekawym rozwiązaniem byłoby zastąpienie jej 20/1.7 panasonica (ale to min 1200 za używkę więc poza budżetem a do tego z ponoć wolnym AF więc do zdjęć ruchliwego dziecka ...)
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Ale zestaw E-PL3 +14-42 +45/1.8 to naprawdę uniwersalny i fajny zestaw. Fakt 45 trochę wąsko w domu ale jest to w sumie klasyczna portretów-ka i do zdjęć dziecka u mnie się sprawdzała (Choć teraz w mniejszych pomieszczeniach wolę 25/f1.4 ;-). Oczywiście ciekawym rozwiązaniem byłoby zastąpienie jej 20/1.7 panasonica (ale to min 1200 za używkę więc poza budżetem a do tego z ponoć wolnym AF więc do zdjęć ruchliwego dziecka ...)
mnie się 45f1.8 sprawdziła, ale nie w mieszkaniu, pomimo tego że malutkich pokoików nie mam. Nie mówię że się nie nadaje, nadaje się, ale nie do wszystkiego. Na spacerki - znacznie lepiej. Od wieki wieków w mieszkaniach sprawdzają się szerokie kąty i tego się przeskoczyć nie da... W drugą stronę jest już łatwiej, bo zawsze możesz sobie skadrować z szerokiego na wąski - ale to już niestety kosztem rozdzielczości.