Odp: E-500 na E-3 czy E-30
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Właśnie, wszystko zależy od tego co Ty chcesz fotografować..
E-30 sam w sobie jest całkiem niezły (mam) - duży, ze szkłem 12-60 wygląda baaardzo poważnie...
Staje się aparatem niszowym. W sklepach jest trochę małych olympusów, natomiast żadnych lustrzanek. Wszędzie pełno nikonów, canonów , sony i innych...
Większość zwykłych użytkowników "opatrzonych" tymi nazwami, mojego dużego olympusa postrzegają jak bardzo profesjonalny aparat (co mnie niezmiernie cieszy:wink:)
Więc jeśli Cię to rajcuje, będziesz focił krajobrazy, dzieci to E-30 jest dobrym wyborem....:grin:
Do krajobrazów jest lepszy EPL-1 i późniejsze.
Wiem co mówię.
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
...tylko jeszcze jakieś dobre szkiełko by się przydało. Coś na mare ZD 14-54
Nie ma odpowiednika tego szkła w N. i C. Albo ciemniejsze, albo jaśniejsze za duuuużo większe pieniądze.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Kombinuję jeszcze żeby może wyprzedać się jak to kolega określił ładnie i kupić może nikona D300 bo widzę że cena podobna jak E-30 lub E-3 używki tylko w przypadku N.
Tylko znajdź nie-kotleciarskiego D300 z realnym przebiegiem poniżej 100K ... z Olkami najczęściej nie ma tego problemu. Jeżeli szkła chodzą ok i wystarczają, to poszukaj sobie E-3 - czasami trafiają się egzemplarze za pół darmo w rewelacyjnym stanie - wystarczy pośledzić forumową giełdę i alledrogo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Nie ma odpowiednika tego szkła w N. i C. Albo ciemniejsze, albo jaśniejsze za duuuużo większe pieniądze.
T17-50 i wszystko w temacie - i jasne, i cenowo konkurencyjne.
S17-70 i rowniez pozamiatane.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
T17-50 i wszystko w temacie - i jasne, i cenowo konkurencyjne.
S17-70 i rowniez pozamiatane.
pozdro
Racja. Zapomniałem o kundlach. Nie każdy lubi, ja nie bardzo.
Dziękuję wszystkim. Jednak zostanę raczej przy olku. Obiektywy mi wystarczą no może jakąś stałkę dokupię, A jak rozpatrywać E-3 vs E-30. Profesjonalizm z "nowoczesnością"- jeśli 4 lata to nowoczesność. Ok. rozdzielczość większa jakieś rozwiązania technologiczne również??
Dodam że E-500 kupiłem po namowach pana z Fotojokra, który powiedział mi x lat temu że jeśli sprzęt do 2000zł. to tylko olek bo ma dużo lepsze kity. I to była prawda. kupiłem go wtedy za 1700 w Auchanie jako wyprzedaż bo wchodziły 510 i 410 :) W maju będzie miał 4 albo i 5 lat u mnie. i działa :)
Jeśli nie potrzebujesz uszczelnień to bierz E30.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Tylko znajdź nie-kotleciarskiego D300 z realnym przebiegiem poniżej 100K ... z Olkami najczęściej nie ma tego problemu. Jeżeli szkła chodzą ok i wystarczają, to poszukaj sobie E-3 - czasami trafiają się egzemplarze za pół darmo w rewelacyjnym stanie - wystarczy pośledzić forumową giełdę i alledrogo.
A swistak siedzi i zawija..
Zeby jeszcze bardziej wytknac Twoja nieswiadomosc w tym temacie:
Przejzalem znany polski serwis aukcyjny:
aparat: D300/D300s || E3/E5
sztuk: 62 || 4
najnizszy przebieg: ~6000 || ~11000
ceny: od 2kpln (aukcje juz od 1.700pln) || aukcja od 1.700pln/E3, 6000pln/E5
No i gdzie te zajechane kloce, a nie sledzilem jeszcze forum nikona gdzie rowniez trafiaja sie pewne niezajechane egzemplarze...
Takze na drugi raz jak takie brednie chcesz wyglaszac prosze rozeznaj temat...
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Jeśli nie potrzebujesz uszczelnień to bierz E30.
zwłaszcza , że tańszy, większa matryca i oprogramowanie nowsze, lepsze (podobno):grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Racja. Zapomniałem o kundlach. Nie każdy lubi, ja nie bardzo.
Co akurat w tych kundlach przeszkadza bo niebardzo potrafie wykminic?
Moge jeszcze powymieniac Nikkory, ale po co?
pozdro