Odp: Moje boje z fotopstryczkiem, czyli zdjęcia początkującego amatora
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinsk
ostatnia wrzuta podoba mi się zwłaszcza zdjęcie z rękoma, tylko chyba jakaś kompresja podczas wrzucania zadziałała bo widać kurde nie wiem jak to się nazywa na palcach takie rozmazy..
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
marcinsk
to prawdopodobnie wina wyostrzania zdjęcia przed zmniejszeniem i potem ponownego wyostrzania.
Problemem w odbiorze tego zdjęcia może być też przeglądarka internetowa. Ja tu wiedzę przepaść w tym co pokazuje Internet Explorer i Firefox. Jakiś czas temu zauważyłem że Firefox potrafi czasem (?) straszne zmasakrować zdjęcie głównie w zakresie przejść tonalnych, w ciemnych fragmentach mogą pojawić się brzydkie plamy. Podobnie robi standardowa przeglądarka Windows. Na Windows Explorerze (choć za nim nie przepadam) widzę to co w Lightroomie. Próbowałem kombinować z ustawieniami programów ale bezskutecznie niestety.
Problem przeglądarki umieściłem w osobnym wątku https://forum.olympusclub.pl/threads...311#post961311
A zdjęcie mi się bardzo podoba:)
------
Uwaga co do różnic w przeglądarkach raczej nieaktualna - problem, który u mnie wystąpował na poglądzie wynikał ze złej współpracy drivera monitora z Firefoxem.
3 załącznik(ów)
no to następne
z kamerą wśród zwierząt:
Spotkana w ogrodzie botanicznym wrona siwa Corvus cornix (podziękowania dla Ronin75 za identyfikację ptaszora) wydawała się kompletnie niezainteresowana tym, co działo się pod gałęzią, na której siedziała. Kiedy robiłem jej zdjęcia obdarzyła mnie takim spojrzeniem jakby chciała powiedzieć "co ty, wrony nie widziałeś?"
31.
Załącznik 91319
Podobnie wygrzewający się w słońcu, rozleniwiony żółw zdawał się nie reagować na przechodzących ludzi. Dopiero po kilku zdjęciach podniósł łeb i spojrzał mi prosto w obiektyw. Chyba uznał, że już dość :)
32.
Załącznik 91320
Kaczce udało się ewakuować. W podjęciu decyzji pomógł jej mój synek wymachując dziarsko znalezionym patykiem
33.
Załącznik 91321
3 załącznik(ów)
Dorzucam kolejne zdjęcia:
34. Skrzat
Załącznik 92218
35. Banalny wodospadzik
Załącznik 92219
36. Esy-floresy
Załącznik 92220
Kaczka z poziomu tafli wody pomysłowa - wygląda ponadprzeciętnie ; )
Esikifloresiki są fajne. Osobiście lubię zdjęcia takie jakby trochę techniczne/futurystyczne/dziwnych rzeczy :)
36, Te esy floresy rzeczywiście mają coś w sobie...
Czym to jest? :)
2 załącznik(ów)
Tajemnica esów-floresów rozwiązana:
37:
Załącznik 92228
38.
Załącznik 92227
Taka rzeźba(?) we wrocławskim ogrodzie botanicznym. W sumie mało ciekawa z daleka, okazała się dużo wdzięczniejszym obiektem z bliska.
faktycznie z bliska dużo fajniejsze ;)
4 załącznik(ów)
Z wczorajszego wypadu na wrocławskie Partynice:
39.
Załącznik 95307
40.
Załącznik 95308
41.
Załącznik 95309
oraz mały bonus - każdy wie, że po ciężkiej bitwie trzeba odpocząć. Najlepiej w cieniu drzew na ławeczce :)
42.
Załącznik 95310
Fotografowanie koni podczas wyścigu to nie taka łatwa sprawa. Próbowałem panoramowania i wiele zdjęć wyszło koszmarnie rozmazanych. Kombinowałem ze zwiększeniem głębi ostrości, ustawianiem krótszych czasów, zdjęciami seryjnymi oraz ustawieniem manualnym ostrości na punkt, w którym będę wykonywał zdjęcie. W większości przypadków moje zabiegi niewiele dawały.
Zdjęcia na krótkich czasach wcale łatwiejsze - ciężko dobrać ogniskową, trafić z AF itp. Ale będę próbował dalej, sezon się jeszcze nie kończy :)
41 nawet przyjemnie wyszło a z 42 wnioskuję, ża bardzo nudna ta bitwa była :)