Odp: Tunele,tuneliki, dziury ....
Bardzo ciekawy wątek, lubię takie ciemne i tajemnicze miejsca.
Cytat:
Zamieszczone przez
sabkon
Zacznę od najdłuższego tunelu kolejowego w Polsce pod Małym Wołowcem. Tunel na linii kolejowej Wałbrzych Główny - Kłodzko, wydrążony w latach 1909-1912 ma długość 1601 m i jest najdłuższym tunelem kolejowym w Polsce i jednym z dłuższych w Europie. A dokładnie dwa tunele równoległe, jeden z nich jest nadal czynny.
Jedno z wjazdów do nieczynnego tunelu (brak torów)
Czy ten nieczynny tunel jest ogólnodostępny czy też trzeba jakoś specjalnie kombinować by się tam dostać? Być może w ferie zimowe nawiedzę te okolice:)
6 załącznik(ów)
Elektrownia szczytowo pompowa Młoty (nie dokończona, prace stanęły w 1981 r)
Na zdjęciach bardzo mały wycinek tuneli
Załącznik 77893Załącznik 77894Załącznik 77895Załącznik 77896Załącznik 77897Załącznik 77898
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Czy ten nieczynny tunel jest ogólnodostępny czy też trzeba jakoś specjalnie kombinować by się tam dostać? Być może w ferie zimowe nawiedzę te okolice:)
Ogólnie dostępny i otwarty
---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post był o 21:44 ----------
Najlepiej kierować się czynnymi torami a później przed samym wjazdem (ok. 100m) iść wąwozem bez torów.
Fajne norki pokazujecie. Ja niestety oryginalny nie będę i ze moim byłym (EX1) na testy, w podziemia rynku zapuściłem się... kilka kiczyków poniżej.
---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post był o 22:08 ----------
luc4s, co jakiś czas jestem w Zabrzu, ale o tej norce nie słyszałem. Qrcze, jak Wy je wynajdujecie?
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
luc4s, co jakiś czas jestem w Zabrzu, ale o tej norce nie słyszałem. Qrcze, jak Wy je wynajdujecie?
Mam znajomego specjalistę w tych sprawach, na jego stronie znajdziesz tego masę: http://klubpodroznikow.com/
No i forumowy icelanderjako geolog z zawodu wtedy pomógł. :) Teraz jadą na wyjazd właśnie na Dolny Śląsk zwiedzać tego typu dziury, niestety ja nie mogę się zabrać :(
Od dnia 31 marca 2011 roku część podziemna Skansenu Górniczego „Królowa Luiza” – Sztolnia, znajdująca się przy ul. Sienkiewicza 43 w Zabrzu, jest nieczynna do odwołania
luc4s, tam wykonywałeś zamieszczone fotki?
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Od dnia 31 marca 2011 roku część podziemna Skansenu Górniczego „Królowa Luiza” – Sztolnia, znajdująca się przy ul. Sienkiewicza 43 w Zabrzu, jest nieczynna do odwołania
luc4s, tam wykonywałeś zamieszczone fotki?
Uuuuu.... nie wiedziałem. :( Dlaczego jest nieczynna? Właśnie tam je wykonywałem,w 2009 r.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Uuuuu.... nie wiedziałem. :( Dlaczego jest nieczynna? Właśnie tam je wykonywałem,w 2009 r.
Na stronie znalazłem. No i d... z focenia norki w Zabrzu... :(
W Zabrzu masz jeszcze kopalnię Guido. Nie byłem, ale z tego co wiem, podobnie to wygląda.