Ty to potrafisz namowic .To kiedy chcesz kontrolowac??:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wersja do druku
Nie zrozumiałeś, wcinka z HK i wycieczką tam, to był przykład, jak można zwiedzić to piękne miasto za free (tzn. co kupić, aby po powrocie się wyprawa zwróciła). Nie mam teraz tak z 20 tys. wolnych, bo gdybym miał to własnie bym tak zrobił, że poleciałbym tam na tydzień, pozwiedział, kupił 3 elki za pół ceny a przy okazji osłonki dla siebie i przyjaciół, nie w ilościach hurtowych, po czym po powrocie sprzedałbym szkła w PL jako używane (co i tak by pozwoliło, żeby wyjazd się zwrócił).
Jako, że nie mam tych 20 tys. kombinuję jak tu zamówić te osłonki taniej dla siebie i forumowych znajomych z południa Polski, którzy mnie mogą odwiedzić w Krk. Nie szukam sposobu na uniknięcie za nich VATu i cła, a jedynie chcę wiedzieć, ile on wynosi, żeby to skalkulować.
Dlaczego nie chcę kupić na Allegro, czy oryginalnych? Z dwóch względów: a) nie lubię przepłacać za coś 100x więcej, niż jest to faktycznie warte, b) pomyślałem o społeczności na forum, pewnie wielu osobom by się one przydały, bo myślę wiele osób foci teraz bez osłonek, bo niekoniecznie znają się na kupowaniu zagranicą i nie chcą wydawać 1/4 wartości obiektywu na osłonkę.
Jeżeli nie chcecie, to sobie zamówię dla siebie komplet pod wszystkie szkła, bo interesują mnie też do mZD75 i mZD17 1,7, i tak mi się lepiej opłaci, niż kupowanie pojedyńczo.
No to od tego trzeba było wątek zacząć. W takim przypadku to wolałbym to kupić w kraju i nawet przepłacić, bo jak dostaniesz towar do d... to zawsze możesz wsiąść w auto i daś sprzedawcy po r...u. Jak Ci z dalekiego wschodu przyjdą nie takie jak chciałeś, to kasę w topiłeś.
Przy takim zakupie zawsze masz 50% szans, że się uda. Piszę tak, bo 10 lat pracowałem w firmie, która ściągała towar z Chin, HK, tajwanu i Pakistanu. Nigdy nie było gwarancji, że to co przychodzi w kontenerze odpowiada specyfikacji tego co było na certyfikacie. W firmie gdzie żona pracowała była taka sytuacja, że przyszedł kontener skakanek. Zamówili takie z rzemieniem ze skóry zamiast sznurka. Wszystkie rzemienie był zapleśniałe, gdy otwarli. Brak możliwości zwrotu. Oczywiście to są sytuacje jedne na ileśtam, ale ryzyko zawsze istnieje.
Dlatego wszystko zależy od tego, ile mi powiedzą w hurcie za nie. Do 5 $ sztuka, po 10 sztuk każdego rodzaju, a tych metalowych mniej, jeszcze bym zaryzykował. To http://www.jjc.cc/ wydaje się solidną firmą. Pisałem też, że chcę użyć pewne kontakty w Chinach, żeby wybadali rynek.
A i jeszcze mi się przypomniało. Płatność oczywiście tylko PayPalem. W razie problemów, można wytoczyć spór i żądać zwrotu kasy.
Dostałem katalog produktów od JJC. Niezłe cudeńka tam mają w ofercie :) Nie wiem, czy mogę to upublicznić na forum, dlatego link dla zainteresownych na PW.
Ja na pewno byłbym zainteresowany skorzystaniem z oferty firmy JJC (Osłony do 12-50 + 45)