Odp: Nowa matryca w starym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No i kamera profi co to wszystko nagra jak te info po tych kablach i stykach biegnie.
Mysle,ze taka profi z 60D wystarczy.
Jajcarz, tylko mi tu z tym na " c " nie wyskakuj. :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No i kamera profi co to wszystko nagra jak te info po tych kablach i stykach biegnie.
Mysle,ze taka profi z 60D wystarczy.
Ale Ty złośliwy jesteś ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ale Ty złośliwy jesteś ;)
Ja???No co Ty.Mnie to do rany mozna przalozyc.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja???No co Ty.Mnie to do rany mozna przalozyc.
I ... ?? że się o skutki przyłożenia spytam. :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
I ... ?? że się o skutki przyłożenia spytam. :mrgreen:
Kurde czemu wczesniej nie pytales tylko zawsze och ach ojejejej i rymcym cym i tralala.Nowa matryca w podskookach
Do canonowych kompaktów i niektórych lustrzanek funkcjonuje alternatywne oprogramowanie. może nie jest tak źle z tymi możliwościami....
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Tak sobie leżę skuta anginą i myślę. Może znalazłby się jakiś pomysłowy konstruktor i wstawił nową matrycę np z epm2 do E3?
Bardzo lubię korpus E3. Z nową matrycą byłby jeszcze fajniejszy. I nie byłoby problemu ze współpracą ze starymi szkłami ;)
Obawiam się, że najbardziej realnym rozwiązaniem zamiany matrycy w E-3 jest jego zamiana na E-5 :)
Body niemal identyczne, a jakość obrazu lepsza :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Obawiam się, że najbardziej realnym rozwiązaniem zamiany matrycy w E-3 jest jego zamiana na E-5 :)
Tak to znany ,nieco kosztowny sposób wymiany matrycy, za to wciąż dostępny, o mało co a byłbym ostatnio go wykonał , uratował mnie E-M5. I Spokojnie czekam sobie na E7/E-70.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
---
Popieram powyzsze... Ta proponowana wymiana matrycy kosztowałaby kilkukrotną wartość E5...(albo znacznie więcej biorąc pod uwagę koszty programistyczne)-- To po prostu budowa nowego prototypu na starym korpusie... Pomysł jest nierealny finansowo... Mógłby to zrobić jedynie Olympus tworząc np E7... :)
---------------
ps: Osobiście wolałbym kupić upgrade E1 bez wymiany matrycy, ale ze stabilizacją i ulepszonym AF (albo upgrade E3 z matrycą z E1 .... nie korzystam z wysokiego ISO -- także megapiksele są mi zbyteczne)-----
Wyjaśnienie tego, dlaczego nie jest możliwe przy rozsądnych kosztach wymienić matrycę w aparacie, jest stosunkowo proste. E-3 jak wszystkie inne urządzenia jest konstrukcją zamkniętą w ramach przyjętych założeń projektowych. Nie da się rozbudować urządzenia, jeśli:
a) konstruktor tego nie przewidział,
b) nie ma się jego choćby szczątkowej dokumentacji, która dałaby jakiekolwiek punkt zaczepienia.
Do tego należy jeszcze dołożyć, że nawet jeśli projektant przewidział wymienność jakiegoś elementu, to ma ona pewne granice. Np. zwykłe gniazdo pamięci w komputerze, mimo standaryzacji i dopuszczenia wymienności podłączanej doń kostki pamięć i uniemożliwia dodanie jej ponad założoną maksymalną pojemność. E-3 to aparat tak naprawdę z 2006 roku. Nawet gdyby udało się, wymienić matryce, prawidłowo zinterpretować sygnały i dokonać zmian w oprogramowaniu, mogłoby się okazać, że zoptymalizowana pod konkretną matrycę elektronika cierpi na niewydolność i potrzebny jest "przeszczep" procesora. A to powoduje kolejny ból głowy jak przenieść pozostałe elementy.