2 załącznik(ów)
Odp: Filtr szary o zmiennym ND
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Postronna osoba pewnie nie zwróciłaby na to uwagi.Mimo to zmieniłem na inny, świadomość tego efektu mnie "denerwowała"
Jestem z natury leniwy i jak już mam coś nakręcić na obiektyw, to wolę mieć możliwość regulacji bez zdejmowania i zakładania następnego.
Poza tym jestem uparty (pewnie głupio :roll:) i wolę sam sprawdzić niż wierzyć argumentom typu "X jest lepsze od Y". Przekonywujących mnie testów/opinii nie znalazłem :)
Testów nie robię aby kogokolwiek przekonać. Robię to po to, aby samemu się przekonać, czy ten filtr jest dla mnie przydatny, tylko trochę przydatny, czy do wyrzucenia. :)
Co do przebarwienia, to sprawdziłem na zdjęciach jasnej ściany, co można z tym zrobić.
Załącznik 73669
Wystarczy w balansie kolorów, suwak Żółty - Niebieski, przesunąć w kierunku niebieskiego
Załącznik 73670
Ciekawe, czy na "prawdziwych" zdjęciach, też to się sprawdzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Sprawdzi sie jak bedziesz miec te sama temperature(ogolna)Czesto jest tak,ze w cieniach jest inna jak w swiatlach.Odbite jest inne jak zrodlo.Czerwona sciana odbijajaca zabarwi Ci bialy kolor w swietle inaczej i inaczej w cieniu,a jeszcze zdominuje czerwienia inne.Z niebieskiego zrobi Ci sie tzw Dysney-blau taki niebieski z purpurowym nalotem,jak w jego bajkach.Po chlopsku to jest tak.Teraz usuwales suwakiem zafarb.Na zdjeciu dojdzie Ci usuwanie zafarbu i neutralizacja bieli.To dwie inne sprawy.W jednej tak jak bys jechal z temperatura we wszystkich barwach i w drugiej wplywal na tonacje bieli.
Chyba w jakims pluginie od Nika jest w ostatniej wersji to juz robione,ze jednym suwakiem wplywasz na usuwanie zafarbu ze wszystkich tonow a w drugim tylko bialy ustawiasz jako bialy.Ale glowy nie dam czy juz jest ta wersja rozprowadzana.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Sądzę, że się sprawdzi, a trochę denerwujące (dla mnie), że na wstępie już otrzymywałem zdjęcie z niewłaściwym WB.
Jak jeszcze aparat się "pomyli" z balansem bieli to chyba najpierw będziesz musiał wprowadzić tę korektę o której wspominałeś, a później jeszcze raz skorygować. Zresztą nie wiem:) Nie będzie tak źle zapewne. Nie jest to mocny zafarb.
PS
Można by też pewnie ustawić odpowiednio balans bieli ręcznie z nakręconym filtrem ale to też trochę komplikuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Chyba w jakims pluginie od Nika ...
Możesz coś więcej? Plugin do PS-a?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Możesz coś więcej? Plugin do PS-a?
Moge.A Ty???
Ten screen wyjasnia wszystko.Jest to w wersji 4 i jest juz w sprzedażyZałącznik 73672
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie jest to mocny zafarb.
Można by też pewnie ustawić odpowiednio balans bieli ręcznie z nakręconym filtrem ale to też trochę komplikuje.
X-Rite ColorChecker Passport. Przed końcowym zdjęciem strzelasz na niższej przysłonie z ColorCheckerem i potem LR/ACR automatycznie Ci stroi kolory.
6 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ten screen wyjasnia wszystko.Jest to w wersji 4 i jest juz w sprzedaży
Załącznik 73672
Niestety, nie chce ruszyć pod Gimpem (albo ja nie umiem :roll:)
Dzisiaj było słoneczko więc zrobiłem następną próbę:
ZD 40-150, priorytet przysłony, f8, 1/160sek
Po założeniu filtra wyszło 1/60sek. Przyjąłem, że powinno być 1/80sek, więc następnie zwiększałem każdorazowo czas dwukrotnie (1/40, 1/20 itd)
bez filtra
1/160Załącznik 73853
z filtrem
1/60Załącznik 738541/40Załącznik 738551/20Załącznik 738561/10Załącznik 738571/5Załącznik 73852
Dalej, niestety nie mogłem wydłużać czasu bo skończyły się możliwości filtra. Nie mogłem tak obrócić pierścienia aby uzyskać 1/2,5sek.
Można przyjąć, że w tej próbie uzyskałem ND3, ND4, ND8, ND16 i ND32.
Jak widać, ND 32 w tej probie jest wyraźnie ciemniejszy.
Ladnie woda Ci wyszla na tym 1/5 taka zywa i ponura.Jak na zlym polnocnymZałącznik 73869
2 załącznik(ów)
Trochę, widzę posuwaczkowałeś ;)
A mnie naet udało się jeszcze bardziej rozmyć. Musiałem tylko zacząć od przesłony F22:
bez filtraZałącznik 73873z filtremZałącznik 73872
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Trochę, widzę posuwaczkowałeś ;)
A mnie naet udało się jeszcze bardziej rozmyć. Musiałem tylko zacząć od przesłony F22:
bez filtra
Załącznik 73873z filtrem
Załącznik 73872
Tak jakos z automata te suwaki mnie lataja.
Oj nie,takie rozmycie zabija wode,robi z niej nieostra wate cukrowa.Wg mnie woda na czasie od 1/25 do 1/5 jeszcze zyje.Wte zamraza sie a w tamte wacieje.