Odp: kompakt - konkurencja do m4/3
Goldiesr – mnie na przykład zaskoczyła wielkość EPL3. W MM widziałem sporo typowych kompaktów, które były większe od EPL3. Pod względem wielkości zaliczyłbym ten model do kompaktów. A jeśli kasa to nie problem to wystarczy dokupić jakiś fajny naleśnik i wtedy masz kompaktowy zestaw. Owszem większy na przykład od mojego FujiFilm F10 ale już porównywalny z omawianymi w tym wątku kompaktami.
W kwestii jakości obrazowania, to nie ma żadnej różnicy w jakości obrazka pomiędzy tą z zaawansowanego kompakta a aparatem z większą matrycą. Z mniejszą matrycą nie uzyskamy jedynie pewnych efektów jakie daje większa matryca, np. ekstremalnie mała GO.
Różnice na wysokim ISO rekompensowane są jaśniejszym obiektywem w kompakcie.
Jeśli ktoś uważa inaczej nie pokaże to na przykładach.
PS
Dlaczego cena Samsunga EX-1 jest niska?
- słabszy tryb filmowy niż u konkurencji,
- polityka marketingowa firmy.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Różnice na wysokim ISO rekompensowane są jaśniejszym obiektywem w kompakcie.
To nie wiedzialem, ze tylko w kompaktach laduja "jasne" szkla.
Hipotetyzujemy, co by sie stalo jakby takie jasne szklo wyladowalo w czyms innym niz kompakt ?
pozdro
Autorze watku, wejdź na forum motoryzacyjne, napisz, że szukasz busa o wymiarach kompaktowego auta. Zauważysz dziwną zbieżność opinii... Niestety, wielkość się liczy. Najlepszym kompaktem będzie pen z kitem. Nie ma obowiązku zmieniania obiektywu, to tylko mozliwość. Dlaczego XZ-1 daje gorszy obrazek? Obiektyw niby jest odpowiednikiem penowego kita, ale pozostaje ISO. 100 w XZ-1 to 400 w penie. Może to nie jest szokująca róznica i w obrazkach na fb i nk nie będzie to widoczne, ale w innych zastosowaniach może przeszkadzać.
czy wy co niektórzy to normalni jesteście? zadałem proste pytanie co do wyboru najlepszego KOMPAKTU wśród KOMPAKTÓW (temat: kompakt - konkurencja do m4/3), a wy mi wyjeżdżacie z tekstani, że wymagania za wysokie, żeby kupić b/l lub lustro, że to, że tamto. rozumiecie temat? część nie, i uparcie pierdzieli swoje mądrości jakie to kompakty są ch...we i jakie ja mam ch...we wymagania! chciałem podpowiedzi od rozsądnych forumowiczów, a nie wywodów jakie to kompakty są do d..py, i że nie warto szukać i kupować, bo m4/3 to najlepsze cuda na świecie. do cholery potrzebuję KOMPAKTA, czy to się komuś podoba czy nie. gdybym chciał lustro albo b/l to założyłbym taki temat. jakoś część zrozumiała o co chodzi. dziękuję tym, co zrozumieli temat i starali się pomóc.
temat do zamknięcia
Ciezko sie z kims polezmizuje jak ten ktos ma klapki na oczach i najzwyczajniej w swiecie nie rozumie istoty sprawy.
W takim wypadku proponuje sobie kupic jakiegos ajfona czy szajsunga z aparatem, bedzie robil zdjecia i jeszcze dzwonil.
pozdro
Najlepszą i jedyną realną konkurencją jest G1X. Reszta odstaje albo ceną, albo jakością obrazka. Jeśli tego nie rozumiesz, to Twój problem :(
Goldieser. Od jakiegoś czasu interesuje się zakupem czegoś podobnego - tyle, że nie musi być szybkie. Musi dawać dobry obrazek i być małe i poręczne. Niestety zakupu nie dokonałem, bo co chwila coś nowego rynek prezentuje a ja targam lustro. Teraz wyjazd wakacyjny i sobie znów mącę w głowie. Ale w temacie: wysoko oceniany jest Fuji X10 (choćby na dprereview.com czy w teście kompaktów w Digital Camera), ciekawy będzie Sony RX100 ale w sprzedaży jeszcze nie widziałem (tylko przedsprzedaż). Ciekawym rozwiązaniem jest Olympus EPL3 - mniejszy od wielu kompaktów i nawet po wymianie obiektywu nadal rozsądny cenowo. Chodzi za mną jeszcze X100 ale nie wiem czy to dobra droga - oczywiście dla mnie. Jakby któryś z userów mógł troszkę dorzucić coś od siebie w mojej kwestii (https://forum.olympusclub.pl/threads...C5%82ego/page3) - będę wdzięczny
Cztery fotki.
Dwie z LX5, dwie z NEX-3.
LX5 - ekw. 50mm@2.7
NEX-3 - ekw. 45mm@2.8 (Sigma 30mm/2.8 ).
1.
http://i.minus.com/iBLBKNxCF3C6n.jpg
2.
http://i.minus.com/iuix0r8QhzA6E.jpg
3.
http://i.minus.com/ibsoxVR5eMEJgm.jpg
4.
http://i.minus.com/iefD4Y6iqjUN7.jpg
Które są z NEX, które z LX5? Sprawa jest prosta, nie powinno być problemu z rozróżnieniem.
Niemniej jednak większa matryca, przy takiej samej ogniskowej i takiej samej przysłonie powinna wgnieść w ziemię malutką kompaktową matryczkę.
W LX7 będzie nieco lepiej niż teraz w LX5.
Im mniejsza ogniskowa tym LX5 sobie lepiej radzi: jaśniejszy i lepszy jakościowo obiektyw.
Normalna stopka pod lampę stanowi bardzo istotne rozszerzenie możliwości aparatu, szczególnie jeśli to będzie jedyny posiadany aparat.
PS
Fotki w dużej rozdzielczości więc trochę ważą.
Hmm, ja z chęcią bym się pobawił w zgadywanki ale wolałbym aby to było dokładnie to samo ujecie i przy róznych warunkach oświetleniowych. Przy dobrych to nawet mój mikrus sie sprawdza.