Ciekawe z czego wynika to ograniczenie w takim razie bo bufor (oceniajac po RAW ) OMD musi miec wiekszy a mimo to nie jest w stanie zrobic takiej ilosci jpg jak G3 ...
Wersja do druku
Jestem zielony jeśli chodzi o fotografowanie. Stąd moje pytanie. Czy do obsługi zdjęć i filmów w aparacie Olimpus SP620 UZ w rozdzielczości HD(1280X720i) musi być specjalna karta pamięci? Używam kartę SanDisk SecureDigital 8GB Extreme Pro 95MB/s SDHC, ale jakość filmów w tv przez złącze HDMI nie jest rewelacyjna. Czy ta karta jest właściwa? Może popełniam gdzieś błąd
, ale przy odtwarzaniu w TV przez HDMI w rozdzielczoąci HD 720i obraz nie jest rewelacyjny.
Stachu,
zajrzyj do instrukcji aparatu, tam będzie nota od producenta, znajdziesz w niej informację, które karty zaleca do twojego aparatu, który a propos, nie jest przedmiotem tego wątku.
Jednak odpowiadając wprost na twoje pytanie: wystarczy ci każda karta klasy C5.
Użyta karta nie wpływa na jakość filmu. Gdyby była za wolna aparat po prostu przerwałby nagrywanie.
Odkopuję by donieść, że Sandisk 32GB Extreme Pro 90MB/s (zapis) wyłożył się w ostrym słońcu na GH2 (hack Apocalypse Now). Miałem zakręcone 12/2.
Zdarzyło mi się to pierwszy raz, bardzo długo nie formatowałem karty w aparacie. Pomogło tylko wyjęcie baterii.
Dlatego jestem zwolennikiem kupowania szybkich kart. Przy okazji premiery 4K (UHD) i promocji Sandiska w sklepach Za Wodą oczekuję premiery nowej serii typu "125MB/s w zapisie".