Odp: Dobre zamienniki akumulatorów orginalnych
Podrążę temat... wszędzie piszą, że nie wolno, że się nie da itp. a patrząc na niefirmowe ładowarki, mają one tylko dwa styki i ładują zarówno BLS-1, jak i BLS-5. Pytanie wiec brzmi, kto z was testował taką kombinację:
-(1) BLS-5 ładowany na BCS-1
-(2) BLS-1 ładowany na BCS-5
BCS-5 może mieć blokadę, kiedy wykryje, że nie jest aktywny styk S, jednak na logikę, ładowanie w BCS-1 aku BLS-5 powinno działać bez problemów.
BCS-5 nie ładuje BLS-1, nie włącza się ładowanie. Jeden test masz z głowy :)
Kupiłem 2 aku fotoenergia 2900mh , i zapuscilem robienie zdjęć do timelapse na Epl5. I wcześniej skończyła mi się karta 64 gb niż akumulator...
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
BCS-5 nie ładuje BLS-1, nie włącza się ładowanie. Jeden test masz z głowy :)
czyli tak jak myslałem :) Choć w necie są ludzie, którzy twierdzą, że tak ładują :D
Cytat:
Kupiłem 2 aku fotoenergia 2900mh , i zapuscilem robienie zdjęć do timelapse na Epl5. I wcześniej skończyła mi się karta 64 gb niż akumulator...
Test na dzisiejszym (temp. od -2 do -5C) spacerze zweryfikował nieco wczęsniejsze wysmienite wyniki na tylko bardzo dobre, zrobilem "tylko" 917 zdjęć (w tym każde zdjęcie to RAW+ maly JPG) nadal jestem mile zaskoczony tymi akumulatorami
"Test na dzisiejszym (temp. od -2 do -5C) spacerze zweryfikował nieco wczęsniejsze wysmienite wyniki na tylko bardzo dobre, zrobilem "tylko" 917 zdjęć (w tym każde zdjęcie to RAW+ maly JPG) nadal jestem mile zaskoczony tymi akumulatorami"
Nie chwal dnia przed zachodem. Najczęściej zamienniki są dość krótkowieczne, jak po pół roku używania osiągniesz taki wynik, to wtedy można stwierdzić, że są ok. Ja np. używam z E1 oryginalnego Aku BLM-1, co ma już 8 lat i nadal kilkaset fotek da się na nim wykonac.
"Sam mam 2szt BLS1 i szukam odpowiedzi na pytanie czy można je ładować BCS5..."
Włożyłem wczoraj BLS-1 do BCS-5, tyle że był naładowany. Lampka się zapaliła i po kilkui sekundach zgasła.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kashiash
2900mAh nie mają. Może około 1300, ale pewnie bliżej 1000mAh. Wynika to z gęstości akumulatorów dzisiaj produkowanych - dużo większej pojemności niż jest w oryginalnym akku nie da się zrobić taniej.
I, jak już wspomnieli koledzy - zobaczymy za rok jaką będą miały pojemność..
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
jak już wspomnieli koledzy - zobaczymy za rok jaką będą miały pojemność..
Moje (tzn. chińskie) zamienniki po roku używania mają identyczną pojemność jaką miały gdy były nowe.
Mogę to dokładnie określić bo używam zawsze ładowarkę Digibuddy z pomiarem pojemności :mrgreen:
Zobaczymy co będzie po kolejnym roku...
Niektore zamienniki puchna, trzeba uwazac... zwlaszcza te tanie :-)