2 załącznik(ów)
Odp: Zabawa z m4/3 (zdjęcia) - poczekalnia Jan_S'a
Tym razem nie z Olympusa, i dosyć stare ale temat wyszedł w kocim wątku. Więc żeby tam nie zaśmiecać wrzucam tutaj - z prośbą - jak to poprawić. Zgodnie z sugestią Mirka54 ciężar pliku największy z możliwych przy tej rozdzielczości. RAWy się niestety nie uchowały.
Z góry dziękuje za pomoc
Staralem sie zrobic czarnego kota,w swiatlach,w cieniach ,czy mi sie udalo nie wiem.
Dwa rozne widzeniaZałącznik 68189Załącznik 68191Załącznik 68192Srodkowy kot to Twoja wersja.
w pierwszym jest najwięcej "kota w kocie" i choć trochę wpada w siwiznę to nie ma wątpliwości że to dalej jest czarny kot. Drugie (znaczy ostatnie) zachowało tę nutę tajemniczości i chyba mi się bardziej podoba.
Dziękuję (także w imieniu kota)
7 załącznik(ów)
Wątek przymiera - pora spróbować reanimować trupa. Wrzucam kilka fotek z krakowskiego ZOO. Bedzie mi miło jeśli ktoś parę słów napisze - wszak nic tak nie szkoli jak mądra krytyka.
ZOO-1 Załącznik 71358
ZOO-2 Załącznik 71357
ZOO-3 Załącznik 71356
ZOO-4 Załącznik 71355
ZOO-5 Załącznik 71354
ZOO-6 Załącznik 71352
ZOO-7 Załącznik 71353
Wygląda na to, że zdjęcia są prawidłowo naświetlone. Słoń wygląda jak rzeźba a jaszczur o dziwo nie. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Wygląda na to, że zdjęcia są prawidłowo naświetlone...
No w tym to jakby moja zasługa najmniejsza. PEN sam wszystko ustawia ale przyznam się tak po cichutku że czasami się nawet odważę wprowadzić korektę ekspozycji... ale tylko tak tyci-tyci. +-0,7 eV
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
.... Jedyne co zauwazylem to to, ze sa to wylacznie kadry centralne ale moze inaczej sie nie dalo.
Mobi
Czyli to, za co kiedyś Twoje zdjęcia krytykowałem jest również moim udziałem :) mea culpa
Zoo to trudny teren, bo zdany jesteś na łaskę krat i zwierzaków. Z setek fotek trafia się jedno warte uwagi.
Jestem laikonikiem, ale trochę się wypowiem na temat mojego odbioru. Generalnie zgadzam się z przedmówcami.
Według mnie na tych fotach coś zwykle przeszkadza.
Agawa na pierwszym, z duża na ramkę,
Mocne tło na drugim
Tygrys i bawół trochę dziwnie skadrowane
Zielsko przed kamaleonem czy gekonem
Intensywne zielone tło za rzeźbą
słoń idealnie ... statyczny.
Generalnie zdjęcia poprawne, rzeczywiście centralnie skadrowane, ale do National Geografic niekoniecznie :-)
Ja nie umiem dobrze fotografowac zwierząt, więc nie doradzę, tylko pomarudzę. Nie ma pojęcia jak skadrować zwierzaka, żeby go nie pociąć, nie ująć centralnie i jeszcze ciekawie przedstawić. Chyba tysiące zdjęć. Szczególnie ze te zwierzaki się ruszają i ostrość jest ciężko uzyskać, większość zdjęć do kosza :-(
Bo to trudny teren:-)
Powodzenia.